Vienas svarbiausių savaitės darbų, laukiančių Vytaro fermoje – mėsos rūkymas. „Pradedame itin atsakingą, bet labai įdomų darbą – mėsos rūkymo procedūrą“, – sakys V. Radzevičius akcentuodamas, kad tai – ne tik kulinarinis, bet ir istorinis procesas, reikalaujantis laiko bei kruopštumo.
Prieš rūkymą laukia ne mažiau svarbi mėsos sūdymo dalis – Vytaras atskleis šio proceso subtilybes: „Vienam kilogramui mėsos reikia maždaug 50-70 gramų druskos.“
Kantrybė čia – būtina, nes mėsą teks ne tik apie savaitę laikyti, bet ir reguliariai vartyti, kad ji pasisemtų skonio iš prieskonių mišinio. O taip pat žiūrovams bus atskleistos ir kai kurios įdomios istorinės detalės. Vytaras paminės net ir Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės laikus: „Iš istorijos žinome, kad tie, kurie turėjo privilegiją prekiauti druska, taip pat galėjo prekiauti ir silke.“
Šis darbas bus palydėtas ir ryškių paties V. Radzevičiaus emocijų. „Jūs neįsivaizduojate – man jau dabar kaupiasi seilės burnoje“, – sakys jis.
Radzevičiaus fermoje – ypatinga kalėdinė puošmena žvėrims
Tačiau gyvenimas kaime – tai ne tik žinios ir procesai, bet ir kasdieniai darbai, kurie tampa savotiškais ritualais, reikalaujančiais nuoseklumo. Visa tai primins ir senąsias tradicijas bei skatins prisiminti artimųjų įpročius. Štai ir į mėsos rūkyklą Vytaras bus pasirengęs kiekvieną dieną eiti taip, kaip tą kadaise darydavo jo žmonos Laisvės tėtis.
Dar vienas svarbus etapas – mėsos sukabinimas rūkykloje. Atliekant šį procesą, svarbu, kad mėsos gabalėliai nesiliestų vienas su kitu, taip užtikrinant tolygų rūkymą.
Tiesa, Vytaras bus užsiėmęs ne tik mėsos paruošimu – jis taip pat nuspręs atnaujinti savo daržą. „Pasitaręs su Laisve, nutariau daugiau žemės išnaudoti įvairioms kultūroms. Tarp pakeltų lysvių, labai sunku šienauti ir pjauti žolę, todėl laisvas erdves nusprendžiau išnaudoti papildomoms lysvėms apačioje“, – paaiškins jis atskleisdamas, kaip svarbu smulkmeniškai suplanuoti kiekvieną fermos kampelį.
Artėjant Kalėdoms, Vytarui nepritrūks ir kūrybos. Kalėdos – ypatingas metas net laukiniams žvėrims, todėl fermos šeimininkas pasidalins savo idėja papuošti eglutę miško gyventojams. „Aplink daug laukinių žvėrių, tad Kalėdų proga reikia papuošti kokį nors spygliuotį“, – sakys jis.
Ypatinga Vytaro eglutė bus dekoruota žemai sukabintomis morkomis, kad gyvūnai galėtų pasimėgauti šventiniu gardumynu.
Daugiau V. Radzevičiaus nuotykių ir patarimų – jau šio šeštadienio laidoje.
„Vytaro ferma“ – šeštadieniais, 10 val. per TV3
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!