Jausmas – ypatingas. O ką darytumėte, jei sužinotumėte, kad nuo šiol trys garsūs Lietuvos virtuvės virtuozai – Julija Steponavičiūtė-Vosylė, Liutautas Čeprackas ir Dainius Špakauskas – geriausią restoraną yra pasiruošę sukurti jūsų namuose? Būtent tokiam gurmaniškam nuotykiui nuo sausio mėnesio pakvies TV3 televizija ir „IKI šefų kovos“.
Anonsas:
Trys garsūs šefai jau visai netrukus stos į kovą dėl geriausiojo titulo. Jie bus pasiruošę nustebinti ne tik gurmaniškais patiekalais, bet ir pasidalinti brangiausiomis savo paslaptimis, atrastomis per daugelį metų.
O svarbiausia, kad šįkart jų patiekalus ragaus ne prabangių restoranų vertintojai, o paprasti žmonės. Ir gamins jie ne restoranuose, bet lietuvių namuose – iš to, ką randa spintelėse, ir to, ką su turimu biudžetu galima nusipirkti parduotuvėje.
Kartu su naujosios laidos vedėja Nijole Pareigyte-Rukaitiene, trys žinomi šefai – J. Vosylė, L. Čeprackas ir D. Špakauskas – jau pasiruošę įspūdingai kelionei po visą Lietuvą, kur net 9 šeimos, draugai ar kolektyvai turės galimybę pasikviesti juos į savo namus ir skirti jiems užduotis!
Visus stereotipus laužančiai Julijai meilę maistui įkvėpė močiutė
J. Vosylė, dar žinoma kaip Julija Step, Lietuvoje sujungė tai, kas daugeliui iš pirmo žvilgsnio atrodytų nesuderinama. Tai – modelių pasaulis ir kulinarija. Tiesa, šiandien ji neslepia – modelio karjera į jos gyvenimą atnešė ir saldžių, ir karčių patirčių, įskaitant savęs ribojimą maistu.
„Tik susipažinimas su kulinarija iš arčiau man leido ne tik keisti susiformavusius žalingus įpročius, bet ir skatino smalsumą suprasti, kaip veikia žmogaus kūnas, ką reiškia vienokia ar kitokia mityba, nuo ko priklauso sklandus žarnyno darbas ir medžiagų apykaita. Kitaip sakant, kulinarija buvo vaistas, kuris leido susikurti sveiką santykį su maistu“, – šiandien sako ji.
Svarbų vaidmenį Julijos kelyje į meilę maistui vaidino ir močiutė. Todėl be jos firminio obuolių pyrago, kurį močiutei padėdavo gaminti ir Julija, ji iki šiol neįsivaizduoja nė vienų šeimos švenčių.
„Labai mėgdavau paragauti tešlos, o tiksliau – su cukrumi išplaktų kiaušinių purios masės. Gaudavau nulaižyti medinį šaukštą, su kuriuo būdavo maišoma tešla. Galbūt tik ji vienintelė būtent su tuo šaukštu ir būdavo maišoma“, – šypsosi prisiminusi Julija.
Tiesa, pagal močiutės receptą ji iki šiol gamina ir kitą ūkišką, kaimišką patiekalą – sultiniui virtas vištienos kulšeles arba ketvirčius.
Pagrindinė naujosios laidos šefų užduotis – pagaminti iš to, ką būtų galima rasti kiekvienuose namuose. Pačiai Julijai nepakeičiami produktai, kurių visuomet rastumėte jos namuose, yra jūros druska, tyras alyvuogių aliejus, citrinos, įvairūs vaisiai ir daržovės bei kiaušiniai.
Kokybišką alyvuogių aliejų ji kasdien naudoja kepimui, šviežių daržovių patiekalams bei padažams. O nuo vandens su citrinos sultimis Julija pradeda savo rytus. Citrinos sultys pasitarnauja ir tuomet, kai bet kokiam patiekalui norisi pridėti rūgšties.
„Taip pat savo kasdienybės neįsivaizduoju be vaisių ir daržovių. Be jų – neskanu ir neįdomu. Jei nesuvartoju jų pakankamai, labai greitai pastebiu, kaip tai atsiliepia mano imunitetui, odai, virškinimui, energijai. O kiaušinius tiesiog mėgstu.
Taip pat juos naudoju blynams, varškėtukams, apkepams. Puikus maistas, kai norisi greitai ir sočiai“, – vertingomis savo virtuvės paslaptimis dalijasi J. Vosylė.
O koks patiekalas, anot Julijos, yra nepelnytai užmirštas daugelio lietuvių namuose? Ano jos, tai – žuvis. Kaip pastebi J. Vosylė, užtenka tik kelių tokių ingredientų kaip sviestas, citrina ir citrininis čiobrelis, ir skonis bus nepamirštamas!
Laidoje trys šefai kas kartą bandys savo patiekalais nustebinti tuos, kurių namuose apsilankys. O jei nutiktų taip, kad pačiai Julijai staiga tektų pasirinkti vos vieną patiekalą, kurį turėtų valgyti visą likusį gyvenimą – kas juo taptų?
„Įvairiaspalvis pietų dubenėlis, kurį sudarytų kepta vištiena, įvairios keptos, šviežios ir raugintos daržovės, jogurtinis tzatziki stiliaus padažas, kynva ir juodieji ryžiai, kepti batatai. Daug visko ir maistingai – mažiau atsibos“, – šypsosi ji.
Dainius turi patarimų, kaip savo patiekalais sužavėti kiekvieną
D. Špakauskas patirties sėmėsi pačiose įvairiausiose pasaulio vietose – nuo „Four Season“ viešbučio Katare, „Intercontinental“ Davose ar „Nikki beach“ Maljorkoje.
O įspūdingiausias jo karjeros pasiekimas – darbas modernios gastronomijos krikštatėviui, vienam garsiausių pasaulio šefų Marco Pierre White, kurio restoranas turėjo net tris „Michelin“ žvaigždes.
Kaip teigia pats D. Špakauskas, kiekviena šalis jam davė tik jai būdingas savitas žinias, išmokė gaminimo technikos ir leido atrasti bei prisijaukinti naujus skonius.
„Esu dėkingas kiekvienai šaliai. Sukaupta patirtis keliaujant suformavo manyje asmenybę ir norą tobulėti, tapti geriausiu savo srities profesionalu“, – sako jis.
Anot D. Špakausko, būtent meilė ir aistra gaminimui kiekvieną jo ruoštą patiekalą paverčia ypatingu – tą įrodyti jis tikisi ir naujojoje laidoje.
„Šedevrai gimsta ne tik iš įmantrių produktų, bet ir iš paprastų dalykų, kai į juos įdedama meilės. Emocijos, kurias jaučiu gamindamas savo patiekalus, padaro juos nepamirštamais“, – teigia jis.
Dainius įsitikinęs, kad kiekvienuose namuose turėtų būti druskos ir pipirų. Tai – universalūs, tačiau nepakeičiami prieskoniai, kurie praturtina daugelio patiekalų skonį.
„Obuolių actas ar citrinos sultys puikiai papildo patiekalus rūgštelės natomis, o medus patiekalams suteikia švelnumo ir aromato. Šie prieskoniai leidžia improvizuoti ir kurti subalansuotus skonius kiekvienam iš mūsų“, – prideda jis.
Pačiam D. Špakauskui nepakeičiama yra ir lietuvių numylėta, „jos didenybė Bulvė“. „Be šios daržovės neįsivaizduoju savo gyvenimo – ją galiu valgyti kiekvieną dieną“, – atskleidžia jis.
O kam įtikti sunkiau – etatiniam gurmaniškų restoranų lankytojui ar ne visuomet įmantresniam skoniui pasiruošusiam įprastam lietuviui?
Kaip pastebi Dainius, iš tiesų įmanoma rasti būdų, kaip sužavėti abu. „Svarbiausia žinoti, ką žmogus mėgsta, ir ko jis tikrai nemėgsta. Tada daug lengviau pagaminti. Ir tai nėra sudėtinga. Net paprasčiausias patiekalas gali nustebinti tiek gurmano, tiek eilinio lietuvio gomurį“, – įsitikinęs jis.
L. Čeprackas žino, kokį patiekalą pagaminti naujosios laidos dalyviams
L. Čeprackas – tikra Lietuvos kulinarinio pasaulio legenda. O kartu – vienas pirmųjų, pradėjusių mūsų šalyje rengti degustacines vakarienes. Tokias, kai kiekvienas patiekalas prilygsta meno kūriniui su atskira istorija ir skirtingomis emocijomis.
Per savo karjerą L. Čeprackas yra gyvenęs ir Ispanijoje, kur dirbo aukščiausios klasės restoranuose.
Vienas iš jų – trimis „Michelin“ žvaigždutėmis pažymėtas restoranas Barselonoje. Tiesa, būtent Ispanijoje Liutauras pripažįsta suabejojęs savo sprendimu tapti virtuvės šefu. Viskas dėl to, jog viename iš restoranų buvo nesiskaitoma su darbuotojais.
„Dirbau San Sebastiane, tačiau, mano abejonės buvo tik minutinė silpnumo akimirka“, – patikslina jis.
O šiandien Lietuvoje jis – ir ne vieno garsaus restorano savininkas. Ką L. Čeprackas stengiasi perteikti jų lankytojams? Anot virtuvės šefo, svarbiausias – nesugadintas galutinis rezultatas.
Virtuvės šefas yra įsitikinęs, kad lengvai paruošiami ir savo skoniu įspūdingi patiekalai niekuomet nebus pamirti. Todėl naujosios laidos metu, apsilankęs vis kituose namuose, jis ketina lietuvius nustebinti savo ruoštais... balandėliais.
Visgi jis neslepia – jei iki gyvenimo galo jam pačiam reikėtų pasirinkti vos vieną patiekalą, kurį tektų valgyti nuolatos, tai būtų Kijevo kotletai. „Bet, neduok dieve, taip nutiktų…“ – sako jis.
„IKI šefų kovos“ – nuo sausio tik per TV3!
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!