Šį sąrašą kasmet sudaro „Time“ žurnalo tarptautinių korespondentų ir bendradarbių tinklas, siekiant išskirti unikalias, inovatyvias ir kultūriškai reikšmingas vietas. Tai didžiulis pasiekimas ne tik pačiam restoranui, bet ir visai Lietuvos gastronomijos scenai.
„Pas Mus restoranas – @time „World’s Greatest Places of 2025“ sąraše!“ – džiugia žinia socialiniuose tinkluose pasidalino Vilniuje įsikūrusio restorano komanda.
Tik nedaugelis dalykų maisto pasaulyje kelia tiek pagarbos, baimės ir diskusijų kaip mažoji raudona restoranų biblija – „Michelin“ gidas. Prieš 125 metus Prancūzijoje įkurtas „Michelin“ gidas per šimtmetį išplito į daugiau nei 25 miestus, o nuo praėjusių metų – ir į Vilnių, rašo time.com
Vilniaus restoranas sulaukė prestižinio pripažinimo
2024 m. birželį sostinės restoranas „Pas Mus“ tapo vienu iš keturių Lietuvos restoranų, pelniusių prestižinę „Michelin“ žvaigždutę, o daugiau nei tuzinas kitų restoranų sulaukė rekomendacijų.
Šefės Vitos Bartininkaitės vadovaujamas 28 vietų restoranas „Pas Mus“ (tai reiškia „namuose“) garsėja tvarumu ir siekiu mažinti atliekų kiekį. Šis požiūris dera su faktu, jog Vilnius paskelbtas 2025 m. Europos žaliąja sostine.
Čia ankstyvosios braškės fermentuojamos, marinuojamos ir patiekiamos kaip „amuse bouche“, nesunokę pomidorai paverčiami gomurio valikliu, o V. Bartininkaitės filosofija „nuo snapo iki uodegos“ atsispindi visame degustaciniame meniu – įskaitant ir firminį anties patiekalą, kuriam sunaudojama visa antis.
Net ir tradiciniai patiekalai, pavyzdžiui, jautienos tartaras, čia įgauna naujų spalvų: mėsa brandinama daugiau nei 50 dienų, gardinama naminiu svogūnų „shoyu“ ir patiekiama su karamelizuota sviestine brioche bandele.
Nors Lietuvą 51 metus valdė sovietai, tokie restoranai kaip „Pas Mus“, „Demo“, „Džiaugsmas“ ir „Nineteen18“, pelnę „Michelin“ žvaigždutes, įrodo, kad lietuviška gastronomija yra gerokai daugiau nei vien bulvės ir barščiai.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!