• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Puodelis kavos ryte ir dar keli dienos metu – daugeliui neatsiejama gyvenimo dalis. Tačiau ar žinote, kad tam tikra kava gali padidinti cholesterolio kiekį?

Puodelis kavos ryte ir dar keli dienos metu – daugeliui neatsiejama gyvenimo dalis. Tačiau ar žinote, kad tam tikra kava gali padidinti cholesterolio kiekį?

REKLAMA

Dietistė Vaida Kurpienė pataria, kokią kavą verta rinktis, kiek jos išgerti, kokių priedų vengti, kad lengviau palaikytumėte tinkamą cholesterolio lygį, rašoma pranešime spaudai.

Kuo reikšmingas cholesterolis

Pirmiausia, kas yra cholesterolis? „Tai – riebi, į vašką panaši medžiaga, gaminama kepenyse ir randama kiekvienoje gyvoje organizmo ląstelėje.

Cholesterolis būtinas mūsų gyvybinėms funkcijoms: smegenų ląstelėms, vitamino D gamybai, tulžies rūgščiai gaminti ir pan. Nors jis įvardinamas kaip „gerasis“ ir „blogasis“, bet abiejų rūšių – reikalingas ir atlieka svarbias funkcijas organizme.

„Blogasis“ cholesterolis – tai mažo tankio lipoproteinai (MTL). Jo funkcija – iš gamybos vietos kepenų ir žarnyno gleivinės cholesterolį pernešti į periferinius audinius ir kraujagysles. Jis pradeda kenkti, kai jo kiekis per didelis.

REKLAMA
REKLAMA

„Gerasis“ cholesterolis – tai didelio tankio lipoproteinai (DTL). Jo užduotis – neleisti cholesteroliui kauptis arterijų sienelėse, – aiškina dietistė. 

REKLAMA

V. Kurpienė akcentuoja, kad labai svarbus ne tik bendras cholesterolio lygis (iki 5,2), bet ir santykis tarp MTL ir DTL cholesterolio. Žalą daro ir „gerojo“ cholesterolio sumažėjimas, ir „blogojo“ padidėjimas.

Cholesterolį organizmas gamina pats, o dalį jo gauname su maistu. Jaunų žmonių organizmas geba reguliuoti cholesterolio kiekio gamybą ir palaikyti optimalų jo lygį, tačiau vyrams nuo 30 metų, o moterims nuo 40-ies, šis gebėjimas mažėja. Tai lemia genetika, stresas, miegas, hormonai, maistas. O kokią įtaką cholesteroliui daro kava?

REKLAMA
REKLAMA

Espresso ir užpiltos kavos mėgėjams – didesnė cholesterolio rizika

Pasirodo, nuo kavos paruošimo būdo priklauso cholesterolio gamybą skatinančių diterpenų kiekis.  

Užplikytoje kavoje nėra cholesterolio, bet joje yra natūralūs aliejai diterpenai: kafestolis ir kahveolis. Nepaisant jų teigiamo poveikio sveikatai, įskaitant antivėžines antiangiogenines ir antikancerogenines savybes, diterpenai yra susiję ir su neigiamomis pasekmėmis, tokiomis kaip cholesterolio kiekio kraujyje padidėjimas“, – sako dietistė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

JAV atliktame tyrime buvo stebima, kiek kavos išgėrė 18–24 metų žmonės per savaitę ir kaip kito jų cholesterolis. Pasak V. Kurpienės, tyrėjai išsiaiškino, kad kuo daugiau espresso dalyviai gėrė, tuo didesnis buvo jų cholesterolis. Espresso kava gaminama karštą vandenį pilant per smulkius kavos tirščius.

„Tradiciniu būdu gaminama kava turi daugiau cholesterolį didinančių junginių. Tad visi variantai, kai kava nėra filtruojama, turės tą patį efektą – gali didinti cholesterolį. Tai kava, pagaminta naudojant prancūzišką presą („French press“ – stiklinis indas su nuspaudžiamu sieteliu), turkiška kava ir tradicinė kava – užpiltinė, kuri labai populiari Lietuvoje

REKLAMA

Mokslinių tyrimų rezultatai vienareikšmiški – kafestolio ir kahveolio didžiausias kiekis – turkiško stiliaus ir ruoštos kavinuke („French press“). Užpiltinė kava nebuvo tirta. 

Kitas tyrimas atskleidė, kad nefiltruotoje kavoje yra 30 kartų daugiau diterpenų, nei tokio pat dydžio puodelyje filtruotos popieriniu filtru kavos. Diterpenai išsiskiria kavos plikymo metu, tačiau filtravimo procesas lengvai ir efektyviai pašalina daugumą šių cheminių medžiagų.

REKLAMA

Tad žmonėms, kurie jau turi labai aukštą cholesterolio kiekį ir nori jį sumažinti, rekomenduoju dažniau rinktis filtruotą kavą ir ją gerti saikingai“, – pataria sulieknek.lt autorė V. Kurpienė.

Įdomu, kad diterpenų kiekis žaliose (neskrudintose) Arabikos kavos pupelėse svyruoja nuo 1,3% iki 1,9% (m/m), o žaliose Robusta kavos pupelėse jų kiekis svyruoja nuo 0,2% iki 1,9% (m/m), tad, tikėtina, ir įtaka cholesteroliui gali būti mažesnė. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kofeino įtaka cholesteroliui  

Kai kurie tyrimų duomenys rodo, kad kava su kofeinu labiau padidina cholesterolio kiekį nei jos variantas be kofeino.

Tyrimų duomenys rodo, kad kava gali turėti įtakos lipidų (riebalų) apykaitai dėl tokių junginių kaip diterpenai, kurie gali išskirtinai didinti „blogąjį“ cholesterolį

Be to, kofeinas gali veikti kitas sritis, susijusias su širdies ir kraujagyslių ligomis, pvz., kraujospūdžio padidėjimą, tačiau, kaip minėta tiesioginio ryšio su cholesterolio lygiu nėra įrodyta.

REKLAMA

Kavos priedai – ką turite žinoti

Sotieji riebalai kavoje gali padidinti cholesterolio kiekį. V. Kurpienė akcentuoja, jei kavą gardinate dideliu kiekiu riebios grietinėlės ar dedate į ją sviestą, ir tokios kavos išgeriate ne vieną puodelį, tai gali prisidėti prie didesnio cholesterolio kiekio. Bet jei išgeriate vos vieną tokios kavos puodelį ir valgote pakankamai daržovių, žuvies, tikėtina, kad tai įtakos neturės. 

REKLAMA

Saldūs kavos gėrimai, ruošiami kavinėse, pagal maistinę sudėtį turi daugiau panašumų su ledų kokteiliais nei su kava.

Juose – daug kalorijų ir cukraus (tai kepenis „užveda“ gaminti cholesterolį), gali turėti daug sočiųjų riebalų turinčių ingredientų bei paskatinti alkio jausmą jau po valandos ir tokiu būdu prisideda prie svorio augimo bei cholesterolio didėjimo.

Tad tokius gėrimus vertinkite kaip desertus ir rinkitės mažesnes porcijas, o kavą dažniausiai gerkite be priedų“, – pataria dietistė. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip tinkamą kavos pagardą, ji rekomenduoja rinktis cinamoną, kuris gali padėti reguliuoti gliukozės (cukraus) kiekį kraujyje. Aišku, jei prie kavos mėgausitės sausainiais, cinamonas nepadės. 

Kiek kavos išgerti kasdien?

Tyrimai parodė, kad vyresnio amžiaus kavos mėgėjai turi didesnį cholesterolio kiekį, nei negeriantys kavos. „Vidutiniškai sveikam suaugusiam žmogui rekomenduojama vartoti iki 400 mg kofeino per dieną.

REKLAMA

Taigi, saugi dozė, kuri nekelia didelės rizikos bendrai bei širdies ir kraujagyslių sveikatai – iki 2 puodelių po 250 ml kavos. Jei jūsų puodelis – 500 ml tai ir iš 1 puodelio kavos gausite paros kofeino dozę.

Tačiau kiekvienas organizmas yra skirtingas, ir kai kurie žmonės gali būti jautresni kofeinui, todėl gali patirti neigiamų pasekmių: nerimą, nemigą ar padidėjusį širdies ritmą) net vartodami mažesnį kiekį“, – sako V. Kurpienė.

REKLAMA

Teigiama kavos įtaka

Dietistė išskiria kelis aspektus, kuo kava gali būti naudinga mūsų kraujagyslėms ir širdžiai. „Kava turtinga antioksidantais, kurie gali padėti mažinti lėtinius uždegimus, gerinti kraujagyslių funkciją ir apsaugoti nuo oksidacinio streso, kuris gali pakenkti kraujagyslėms. 

Tyrimai rodo, kad kava gali padidinti kraujagyslių elastingumą, todėl gali būti naudinga, jei vartojama saikingai. Svarbu paminėti, kad teigiamą įtaką turi lengvai skrudinta kava. Jos skrudinimo lygis nurodytas ant pakuotės. 

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, lazda ir čia turi du galus. Kuo mažiau skrudinta kava, tuo daugiau diterpenų ji turės, t. y., labiau didins cholesterolį. 

Šiuo atveju, mano nuomone, geriau rinktis daugiau antioksidantų turintį variantą – mažiau skrudintą kavą“, – akcentuoja mokymus apie cholesterolį rengianti V. Kurpienė. 

Ar reikia atsisakyti kavos, jei cholesterolis didelis? 

Gera naujiena, kad vienas produktas ar patiekalas nekeičia mūsų sveikatos rodiklių, veikia mitybos visuma.

„Kavos ir cholesterolio sąsaja yra tokia pati, kaip ir su daugeliu maisto produktų ir gėrimų. Atsisakyti kavos nėra reikalo.

Tik mėgaukitės saikingai, atkreipkite dėmesį, kaip ji gaminama, venkite saldžių ir riebių priedų arba mažinkite jų kiekį.

Kavos galimą žalą organizmui kompensuokite cholesterolį mažinančiais maisto produktais. Linkiu skanios kavos ir sveikų kraujagyslių“, – sako V. Kurpienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų