Per šventes persivalgo ne tik žmonės, bet ir gyvūnai, neretai pavogtas nuo stalo gabaliukas žuvies ar riebi mišrainė gali tapti vizito pas veterinarą priežastimi. Mažoji Braškė viena iš jų. Palikta namie, smalsaudama užlipo ant stalo ir užuodusi skanėstus suvalgė pusę pakelio razinų.
Veterinarai primena, kad Kalėdų vakarėlis nesibaigtų tragedija, svarbu laikytis kelių taisyklių ir, norint duoti paskanauti augintiniui maisto nuo stolo, nepamiršti apie saiką: dideli kiekiai gali sutrikdyti augintinio virškinimo sistemą.
„Atvykome, nes vakar persivalgėme razinų. Palikau ant stalo, grįžau po darbo ir radau ant grindų. Ir kadangi žinau, kad šunims labai kenkia razinos, tai iškart paskambinau į kliniką. Atvykome ir suleido vaistų. Išvėmė pusę pakelio razinų“, – kalbėjo augintinio šeimininkė.
Veterinarų duomenimis, kiekvienais metais šventiniu laikotarpiu padaugėja mažųjų pacientų su virškinimo sistemos problemomis. Nuo stalo nereikėtų duoti tokių produktų kaip avokadai, svogūnai, česnakai, riešutai, traškučiai, padažai ir prieskoniai.
Jei vis dėlto pasireiškia ir kiti persivalgymo ar apsinuodijimo simptomai, kurie laikosi keletą dienų, o vaistai nepadeda, svarbu skubiai kreiptis į gydytoją.
„Atsiranda tokia tendencija, kad yra daugiau pacientų su virškinimo sutrikimais. Viską reikia vertinti su protu: jeigu simptomų nėra arba jie labai lengvai išreikšti, tai turbūt reikėtų tiesiog stebėti savo augintinį, bet jeigu tie simptomai atrodo, na, pavojingi – dažnas vėmimas, stiprusviduriavimas, pilvo skausmai, tokiu atveju jau reiktų kreiptis į veterinarijos kliniką“, – paaiškino veterinaras Vytautas Sabūnas.
Gydytojai siunčia perspėjimą
Persivalgymas per šventes dažnai blogai baigiasi ir žmonėms – perspėja gydytojai. Reikėtų vengti maisto produktų, kurie yra ypač riebūs. Didelis kiekis tokio maisto gali ne tik sukelti viduriavimą, bet ir žarnyno uždegimą, kuris vėliau gali komplikuotis ir į kraujavimą ar opas.
Populiariausių prekių vaistinėse per šventės išlieka: Aktyvintoji anglis, vaistai nuo skausmo, vaistai skrandžio veiklai pagerinti. Dėl jų prie vaistinių driekiasi eilės žmonių. Norint išvengti persivalgymo per šventes, gali padėti valgymas lėčiau iš mažesnių indų.
„Aš juokaudama sakau, kad mes valgyti šventinę vakarienę galėtume kaip restorane. Atėję į restoraną mes tikrai ten ragaujam ne vieną patiekalą: bus ten šaltas užkandis, paskui karštas patiekalas, paskui desertas ir dar kažkoks gėrimas. Tai jeigu mes nesuvalgome jų labai greitai bendraudami, tai retas iš restorano po 3 valandų išeina persivalgęs“, – kalbėjo dietologė Kristina Jasmontienė.
Dietologai primena: šventiniu laikotarpiu svarbu nepamiršti ir apie fizinį aktyvumą, tokį kaip pasivaikščiojimas ar kita fizinė veikla lauke.
Skaičiuojama, kad skrandyje telpa apie 500–700 gramų maisto, todėl svarbu vienu kartu suvalgyti ne daugiau maisto, negu telpa ant delno. Per šventes dėl padauginto alkoholio, pasak mediku, ligoninėse daugėja dešimt kartų ir pacientų su svaigalų perdozavimu.