Apsinuodijus – neskubėkite malšinti simptomų
Vaistininkė pasakoja, kad apsinuodijus maistu organizmas pradeda kovoti su toksinų pertekliumi, stengdamasis juos pašalinti. Tokiais atvejais nereikėtų iškart griebtis vaistų, skirtų vėmimo ar viduriavimo malšinimui.
„Jeigu pradėjus viduriuoti ar vemti iš karto išgersime šiuos simptomus malšinančius vaistus, mes taip tarsi užrakinsime nuodinguosius toksinus savo organizme. Tai gali tik dar labiau pabloginti būklę. Todėl rekomenduojama bent pirmąsias apsinuodijimo maistu valandas leisti organizmui išsivalyti ir papildomai gerti skysčius – geriausia vanduo, nors ir mažais gurkšneliais. Taip pat pašalinti toksinus iš organizmo gali padėti aktyvinta anglis“, – pasakoja vaistininkė J. Aleknienė.
Pasigaminkite elektrolitų ir gliukozės tirpalus
„Intoksikuojantis organizmui mes netenkame daug mineralų. Visą šį laiką reiktų papildomai vartoti elektrolitų ir gliukozės tirpalus. Neretu atveju galima rasti preparatų, kuriuose iškart yra ir elektrolitų, ir gliukozės. Jie būna sūriai saldaus skonio. Visgi, jei šalia neturite elektrolitų ar gliukozės tirpalų, galite juos pasigaminti patys. Į arbatą įdėkite medaus arba cukraus, taip pat įberkite šaukštelį druskos. Tai gali padėti greičiau skaidytis toksinams bei atstatyti mineralų kiekį organizme“, – pataria vaistininkė J. Aleknienė.
Reguliariai vartokite probiotikus
„Per šventes lengva atsipalaiduoti su mityba, o tai vėliau gali kainuoti tokius virškinimo sutrikimus kaip užkietėję viduriai, viduriavimas, apsinuodijimas, pilvo pūtimas ir skausmai. Nelaukite, kol užklups šie simptomai, o geriau padėkite savo virškinimo sistemai veikti sklandžiai, reguliariai vartodami probiotikus“, – pasakoja vaistininkė Jovita Aleknienė.
Apsinuodijus rinkitės tinkamą maistą
„Jeigu jums apsinuodijimas pasireiškė viduriavimu, rinkitės švelnų skrandžiui ir lengvai virškinamą maistą. Tai gali būti bananai, džiūvėsėliai, natūralus jogurtas, naminiai sultiniai ir švelnios sriubos. Maistą gardinkite pankoliu, imbieru ir mėtomis, kurių sudėtyje yra natūralių anti-uždegiminių savybių, padedančių nuraminti skrandį ir padėti virškinti“, – sako vaistininkė J. Aleknienė.