• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kada paskutinį kartą pirkote sveriamus šašlykus? Jei man būtumėt uždavę šį klausimą prieš savaitę, atsakyčiau ilgai negalvojęs, kad niekada. Tiesiog visada atrasdavau laiko paruošti mėsą kepimui pats.

77

Kada paskutinį kartą pirkote sveriamus šašlykus? Jei man būtumėt uždavę šį klausimą prieš savaitę, atsakyčiau ilgai negalvojęs, kad niekada. Tiesiog visada atrasdavau laiko paruošti mėsą kepimui pats.

REKLAMA

Bet šią savaitę kaip tyčia vieną dieną Lietuvėlę aplankė saulutė, ir su tokia kaitra, kad vietomis pajūryje siekė 18C, o tai šiomis dienomis – didelė prabanga.

Tad norėdami išnaudoti pasakišką orą sumąstome pas tėvukus pakepti šašlykų.

Autorius: Riebus Katinas, riebuskatinas.lt

REKLAMA
REKLAMA

Šašlykų pasirinkimas ir kainos

Patiems paruošti mėsą laiko neliko, tad užlėkėme į „Norfą“, kurioje planavome nupirkti šašlykų tiek, kad galėtume pamaitinti šešias burnas.

REKLAMA

O jau „Norfoje“ sūnus pasiūlė eksperimentą, apie kurį dabar jums ir papasakosiu.

Tad jei į teksto pavadinime pateiktą klausimą atsakėte – taip, šio eksperimento rezultatai jus turėtų sudominti.

Kad eksperimentas būtų įdomesnis, į jį įtraukėme stambiuosius maisto prekių pardavėjus.

Pasigedote „Lidl“? Jo nėra, nes jis neatitiko eksperimento pagrindinio reikalavimo, kurį pasiūlė sūnus.

REKLAMA
REKLAMA

O reikalavimas buvo paprastas – testuosime tik sveriamus šašlykus, ir jokių iš anksto fasuotų.

Pirmiausia noriu paminėti šašlykų įvairovę – „IKI“, „Maximos“, „Norfos“ ir „Rimi“.

Didžiausią pasirinkimą mums apsilankius parduotuvėse pasiūlė – „Maxima“ ir „Rimi“.

„Maxima“ – 5 šašlykų rūšys

 

„Rimi“ – 5 šašlykų rūšys

 

„IKI“ – 3 šašlykų rūšys

 

„Norfa“ – 2 šašlykų rūšys

 

Svečių eksperimente turėjo dalyvauti 8, tad visų šašlykų eksperimentui ir pirkome po 8 vienetus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kadangi „Rimi“ ir „Maxima“ pasiūla buvo didesnė, tai pas juos išrinkome po 3 šašlykų pozicijas, o pas „Norfą“ ir „IKI“ po 2.

„Rimi“

Marinuotas kiaulienos sprandinės šašlykas, Krienai ir žolelės 1 kg – 9,99 €

Marinuotas kiaulienos kumpio šašlykas Kefyras 1 kg – 9,49 €

Sauso marinato Graikiškas kiaulienos sprandinės šašlykas 1 kg  – 10,99 €

„Maxima“

REKLAMA

Lietuviškas marinuotas kiaulienos sprandinės šašlykas su česnaku 1 kg – 6,99 €

Lietuviškas kiaulienos sprandinės šašlykas juodųjų serbentų marinate 1 kg – 8,49 €

Lietuviškas kiaulienos sprandinės šašlykas raudonojo vyno acto 1 kg – 7,99 €

„Norfa“

Marinuotas tradicinis vasaros šašlykas 1 kg – 5,49 €

Kiaulienos sprandinės šašlykas česnakų ir pipirų marinate 1 kg – 7,49 €

„IKI“

REKLAMA

Kiaulienos sprandinės šašlykas – 7,99 €

Marinuotas populiarus kiaulienos šašlykas 1 kg – 4,99 €

Šašlykų kainų „lyderiu“ skelbiame „Rimi“. Jų parduodamų šašlykų kainos keliais eurais lenkė konkurentus.

Tam, kad eksperimentas būtų teisingas, ir nebūtų jokių sentimentų iš vieno ar kito jo dalyvio savo mylimai parduotuvei, šašlykų iešmus pažymėjome spalvomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visas tas žymėjimas, o dar tas šašlykų pirkimas keturiose skirtingose parduotuvėse, atėmė nemažai laiko. Aplink jau girdėjosi alkanų artimųjų bambėjimas, tad norėdamas paspartinti šašlykų „sodinimą“ ant iešmų, pagalbon pasitelkiau sūnų.

Visi puikiai žinote, kam pjaustant šašlykus yra būtina išlaikyti gabaliukų vienodą dydį. O tiems, kas nežino, informuoju – tai daroma tam, kad sumauti ant vieno iešmo šašlykai iškeptų vienu metu.

REKLAMA

Jei „Maximos“ ir „IKI“ šašlykų gabaliukai buvo panašaus dydžio, tai „Norfa“ ir „Rimi“ pateikė siurprizų, kurie nemaloniai nustebino.

„Rimi“

Dvi skirtingos šašlykų rūšys turėjo po siurprizą – gabalus, kelis kartus didesnius nei kiti indeliuose buvę šašlykai.

„Norfa“

Na o „Norfa“ toks jausmas, kad į šašlykus sudėjo viską, net ir tai, ką turėjo nupjaustyti. Iš kelių gabaliukų net matosi, kad „svilintojas“ kiaulę nelabai gerai nusvilino…

REKLAMA

Eksperimento eiga

Tad kol sumovėme šašlykus, įkaito ir mūsų kepsninė, kuri nesitikėjo, kad į ją sukrausime net 10 iešmų šašlykų. O tai nei daug, nei mažai – apie 8 kilogramus.

Nors ir kaip prižiūrėjome šašlykus, bet nudegusių gabaliukų nepavyko išvengti. Logiška, kad lašinys gaudamas kaitros dega.

Dažnas klausimas, kurio sulaukiu kepdamas šašlykus iš artimųjų – kaip nustatyti, kada šašlykai jau iškepė?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pakutiniu metu aš naudoju termometrą. Idealiausia šašlyko vidinė temperatūra yra 68C, bet jei nuimsite šašlykus nuo kepsninės ties 68C ar 70C, neprašausite taip pat.

O kylant temperatūrai virš 70C mėsa sausėja, garindama kaitroje vidines sultis.

Jei po ranka neturite termometro, tiesiog prapjaukite didžiausią mėsos gabaliuką ant iešmo ir pražiodinę pažiūrėkite, kokios spalvos vidinės sultys, jei raudonos spalvos, tada dar šiek tiek reikia pakepti.

REKLAMA

Iešmus sunumeruoti buvo lengvesnė užduotis, nei ta, kuri atiteko mano mažajam sūnui, kuris turėjo skirtingomis spalvomis nuspalvinti 80 dantų krapštukų, kuriais pažymėjome šašlykus.

Ir tada prasidėjo. Eksperimentas, kurį siūlau pabandyti namie visiems. Tai įdomus užsiėmimas mėgstantiems pavalgyti. Užverda diskusijos, aptarimai.

REKLAMA

Aišku, toks eksperimentas –ir savotiškas iššūkis, nes turi prieš save pasidėjęs dešimt skirtingų šašlykų. Tad teko atsisakyti bet kokių padažų, tam, kad jie nepakeistų šašlykų skonio.

Kas liečia gėrimus, irgi apsiribojome ties vienos rūšies gazuotu mineraliniu vandeniu.

Visi taip atsakingai dirbo ties testavimo klausimu, kad vienu metu susimąsčiau, jog mano giminėje vieni gurmanai. Užvirė diskusijos, buvo ir taip, kad nuomonės nesutapo.

REKLAMA
REKLAMA

Tad pirmiausia pateiksiu tai, kaip mano šeši šeimos nariai nubalsavo. 2 dalyviai dėl nenumatytų reikalų į degustaciją neatvyko.

Vieni susmaigstė dantų krapštukus į lavašą, kiti juos sudėjo tiesiog ant stalo.

Ir tik užfiksavus nuotraukose balsavimo rezultatus pasižiūrėjome, kuris dantų krapštukas kuriuos šašlykus atstovavo.

Balsavimo rezultatai

Balsavimo rezultatai. Tai, kad šašlykų buvo 10 skirtingų rūšių, labai padėjo vertinimui dešimt balėje sistemoje. Pirma vieta 10 taškų, 2 vieta – 9, 3 vieta – 8, … paskutinė 1.

1. „Maxima“. Lietuviškas marinuotas kiaulienos sprandinės šašlykas su česnaku

(10 + 10 + 10 + 10 + 9 + 10) = 59

2. „IKI“. Marinuotas populiarus kiaulienos šašlykas

(7 + 9 + 1 + 9 + 8 + 9) = 43

3. „Maxima“. Lietuviškas kiaulienos sprandinės šašlykas juodųjų serbentų marinate

(9 + 7 + 8 + 7 + 4 + 7) = 42

4. „Rimi“. Sauso marinato Graikiškas kiaulienos sprandinės šašlykas

(5 + 4 + 9 + 5 + 10 + 4) = 37

5. „IKI“ Kiaulienos sprandinės šašlykas

(8 + 5 + 4 + 3 + 7 + 5) = 32

6. „Rimi“ Marinuotas kiaulienos kumpio šašlykas Kefyras

(3 + 8 + 6 + 1 + 5 + 8) = 31

7. „Norfa“ Marinuotas tradicinis vasaros šašlykas

(6 + 6 + 3 + 4 + 2 + 6) = 27

8. „Norfa“ Kiaulienos sprandinės šašlykas česnakų ir pipirų marinate 1 kg

(1 + 6 + 2 + 8 + 6 + 3) = 26

9. „Rimi“ Marinuotas kiaulienos sprandinės šašlykas, Krienai ir žolelės

(4 + 1 + 5 + 2 + 3 + 1) = 16

10. „Maxima“ Lietuviškas kiaulienos sprandinės šašlykas raudonojo vyno acto

(2 + 2 + 6 + 1 + 1 + 2) = 14

Dauguma iš eksperimente dalyvavusių šašlykų buvo panašaus marinato ir daugumoje atvejų vertinimą nulėmė mėsos kokybė.

REKLAMA

Pirmą vietą laimėjęs „Maximos“ sprandinės šašlykas su česnaku buvo arčiau to šašlyko, kurį mes pratę užmiksuoti namie.

„IKI“ antroje vietoje atsirado greičiausiai dėka šašlyko liesos mėsos, kuri padėjo amortizuoti kitus eksperimento dalyvių gabaliukus, bet jei reikėtų valgyti juos vienus, manau vertinimas būtų buvęs kitoks.

„Maximos“ šašlykas su serbentais labiausiai patiko moterims. Matyt tai nulėmė tas serbentų suteikiamas lengvas saldumas.

„Rimi“ sauso marinato Graikiškas šašlykas atvirkščiai moterims nepatiko, o labiau įtiko vyrams, dėka išraiškesnių prieskonių jame, bet va mažasis sūnus juos įvertino prastai. Tai greičiausiai dėl to, kad vaikai dar nepratę prie intensyvesnių prieskonių maiste.

Labai nuliūdino „Norfa“. Tikėjausi, kad prekybos tinklas, kuris skelbiasi, kad prekiauja Lietuvoje auginta kiauliena, nustebins ir šašlykais, bet, deja, gavosi atvirkštinis variantas.

Dar neaišku, ko būtume gavę, jei pardavėja pamačiusi, kad filmuojame, nebūtų specialiai dėl mūsų atrinkinėjusi gražesnius mėsos gabaliukus.

Paskutinėje vietoje „Maximos“ šašlykai su vyno actu, nes tas šašlykas mums visiems pasirodė per sausas. Ir to kaltė, greičiausiai, vynas. Mano nuomone, vyno acto marinatas labiau tinka jautienai.

REKLAMA

Pabaigai – nugalėtojo „Maxima“ šašlyko su česnaku „sodinimo“ ant iešmo kelios nuotraukos.

Jei eksperimentas patiko, komentaruose pasiūlykite kitus galimus eksperimentų variantus, nes vasara tik prasideda…

P. S. didelis ačiū mano tėveliams, kurie priėmė mus į savo kiemą bei namus šiam eksperimentui. Aš jus labai myliu.

Autorius: Riebus Katinas, riebuskatinas.lt

Video apžvalga:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų