REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sauliui Skverneliui šie metai nebuvo lengvi. Kiti, tikėtina, taip pat bus sunkūs. Artėjantys rinkimai, nežinia dėl politinės ateities ir pašlijusi sveikata premjerui nežada šviesių horizontų. Ministru pirmininku, pasak politikos mokslo specialistų, jis jau nebus, tiesa gali būti Seimo nariu, šią poziciją jis gautų lengvai. Visgi toks ambicingas politikas, kaip S. Skvernelis, gali norėti daugiau. 

Sauliui Skverneliui šie metai nebuvo lengvi. Kiti, tikėtina, taip pat bus sunkūs. Artėjantys rinkimai, nežinia dėl politinės ateities ir pašlijusi sveikata premjerui nežada šviesių horizontų. Ministru pirmininku, pasak politikos mokslo specialistų, jis jau nebus, tiesa gali būti Seimo nariu, šią poziciją jis gautų lengvai. Visgi toks ambicingas politikas, kaip S. Skvernelis, gali norėti daugiau. 

REKLAMA

Premjero dienotvarkė šiuo metu itin užkišta, nerimą kelią ne tik nepaklusnus ir, regis, niekam nepatinkantis susisiekimo ministras, bet ir braškanti valdančioji koalicija, krentantys reitingai.

S. Skvernelis, pasak specialistų, turi apsispręsti, kuriuo politiniu keliu jis suks: žygiuos į Seimo rinkimus valstiečių gretose, kurs naują partiją ar pasitrauks iš politikos. Visi variantai, anot politologų, galimi ir realūs, nes metai buvo nelengvi, o premjero korta – jau mušta. 

REKLAMA
REKLAMA

Situacija – nepaprasta

Vytauto Didžiojo universiteto profesorius Algis Krupavičius sako, kad Saulius Skvernelis šiuo metu ieško įvairių scenarijų ir modeliuoja skirtingas situacijas: 

REKLAMA

„Paskutinės jo kalbos apie Vyriausybės žlugimą turi tam tikrą šantažo elementą. Susisiekimo ministro atstatydinimas tikrai nėra priežastis atsistatydinti Vyriausybei. Užtektų pakeisti tik ministrą“.

Anot politikos mokslų specialisto, spendimai galėtų būti paprastesni, bet jei premjeras nori šantažuoti prezidentą arba valdančiąją koaliciją, gali pasirinkti tokią retoriką, kokią ir yra pasirinkęs. 

A. Krupavičius įsitikinęs, kad S. Skvernelio situacija yra nepaprasta. Tam yra kelios priežastys. 

„Pirmiausia, atsirado naujos temos, kurios neigiamai veikia jo autoritetą ir reputaciją. Kelio asfaltavimas tam nepadėjo. Taip pat yra ir kitos problemos, tokios, kaip negebėjimas suvaldyti chaoso svarstant valstybės biudžetą. Taigi, problemų sąrašas, kuris yra aplink ministrą pirmininką, yra gana ilgas. Jam atsistatydinimas būtų tam tikra išeitis ir galimybė nubrėžti brūkšnį ir gal visiškai trauktis iš politikos, nes sveikatos problemos, su kuriomis jis susidūrė, yra gana rimtos. Todėl jis gali rinktis vieną arba kitą sprendimą“, – svarstė A. Krupavičius. 

REKLAMA
REKLAMA

Pasak specialisto, ministro pirmininko atsistatydinimas nėra nerealistinis scenarijus: „Šis scenarijus bent jau yra svarstytinas ar jis realizuosis, dabar niekas negali pasakyti, išskyrus patį S. Skvernelį“. 

Tiesa, jis pripažino, kad yra ir kitų scenarijų. 

„Tandemas su Ramūnu Karbauskiu jam yra saugiausias variantas, nes valstiečių partija gali tikėtis 10 proc. rinkėjų balsų, kitų metų Seimo rinkimuose. O visi scenarijai apie jo asmeninės partijos kūrimą atsiremia į labai elementarius teisinius argumentus. Vidaus reikalų ministerija yra patvirtinusi ženklą, kuris vadinasi „Tėvynės labui“. Tas ženklas turi pirmą ir antrą laipsnį ir manau, kad nei premjeras, nei koks kitas politikas tokio ženklo negali registruoti, kaip prekinio ženklo. Jei S. Skernelis nori teisinių problemų, jis gali jų turėti. Jei partiją pradedi kurti nuo problemų, tokiu atveju jos ateitis yra abejotina“, – sakė A. Krupavičius. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Politikos mokslų specialistas tikina, kad premjero „zenito“ laikas jau yra praėjęs. Artimiausioje ateityje jis tikrai nebus tas kandidatas, kuris galės pretenduoti į ministro pirmininko postą. Taip pat, pasak A. Krupavičiaus, nedžiugina ir partijų lyderių reitingai Lietuvoje. 

„Jie yra tragiški, tai iliustruoja, kad mes turime besitęsiančią lyderystės krizę. Jei R. Karbauskis gauna 20 proc. rinkėjų pasitikėjimą, tai Gabrielius Landsbergis, pagrindinės partijos lyderis, 25 proc., o tarp jų yra Gintautas Paluckas. Taigi, visi ženklai rodo, kad nė vienas partijos lyderis nėra įgalus būti lyderiu nacionaliniu mastu ir pretenduoti į ministro pirmininko postą. Šiuo požiūriu nei R. Karbauskis, nei kiti nelabai skiriasi vienas nuo kito“, – svarstė politologas, patikinęs, kad situacija politinėje rinkoje yra tokia, kad nė vienas nėra geresnis už kitą, todėl „patraukti“ arba „skandinti“ premjero negalėtų. 

REKLAMA

Politologas įsitikinęs, kad „nacionalinio masto lyderio“ rinkimuose S. Skvernelis yra mušta korta, bet Seimo nariu būti jis galėtų. 

„Dabar premjerui ateina nusileidimo laikotarpis. Sugrįžimas yra įmanomas, bet po laiko. Reikia pertraukos ir šiuo atveju pakankamai ilgos ir tas sąrašas politikų, kurie galėtų sugrįžti po pertraukos yra ilgas. Andrius Kubilius buvo vienas iš nedaugelio, kuris sugrįžo. Dabar gali grįžti Algirdas Butkevičius, Gediminas Kirkilas, pas pats A. Kubilius. Sąrašas yra ilgas ir gali tekti stoti į eilės galą“, – sakė A. Krupavičius. 

Ryškiausi momentai jau praeityje

Politologas Lauras Bielinis, komentuodamas premjero Sauliaus Skvernelio politinę ateitį, sakė, kad yra daugybė veiksnių, kurie galėtų paveikti tolesnę premjero ateitį: tai sveikata, asmeninės ambicijos, santykiai valdančiojoje daugumoje. 

REKLAMA

„Išties S. Skvernelio politinės karjeros viršūnė jau praeitis. Rinkimai į Seimą, kuriose jis vedė valstiečius, išties tapo ta jo politinės karjeros pagrindiniu akcentu. Tai ir pats ryškiausias akcentas. Ar bus dar tokių momentų? Nemanau. Viena iš priežasčių, kodėl, todėl, kad požiūris į jį kinta. Žmonės daug rimčiau žvelgia į jį, nes jį pažįsta ir žino, ko galima tikėtis iš jo, o kas yra tik viešųjų ryšių akcija. Kita vertus pats S. Skvernelis, suvokęs valdžios slėgį, atsakomybes, krentantį ant žmogaus, kuris pasiekė viršūnę – atsargiau elgsis politikoje ir atsargiau sieks politinių tikslų. Tai sumenkins ir sumažins jo efektingos politikos, ėjimo į politines viršūnes, galimybes“, – kalbėjo politologas. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, premjeras ir jo aplinka puikiai suvokia, kad ėjimas į rinkimus su valstiečių lyderiu Ramūnu Karbauskiu yra nenaudingas ir pavojingas žingsnis. 

„Karbauskis akivaizdžiai skandina savo partiją. Mes matome, kaip kiekvienas jo žodis ir veiksmas suteikia dar mažesnį reitingą partijai. Taip, kad aplinka galimai stumia S. Skvernelį sukurti savo judėjimą“, – svarstė L. Bielinis, pripažinęs, kad premjero pozicijos priklauso nuo valdančiosios daugumos ir nuo Karbauskio, santykio su juo. 

„Todėl S. Skvernelis nesiruošia ir negali kurti naujos politinės jėgos, jei jis ją pradės kurti, sugadins santykius su Karbauskiu ir suardys trapią valdančiąją daugumą, kuri ir taip byra“, – kalbėjo politologas. 

REKLAMA

Jis pabrėžė, kad Vyriausybei nepriėmus biudžeto jos atsistatydinimas yra neišvengiamas, todėl pasigirstančios kalbos apie žlugimą, nėra laužtos iš piršto. 

„Visgi jei Vyriausybė bus priversta atsistatydinti dėl žlugusios valdančiosios daugumos, tai čia S. Skverneliui atsivers galimybės veikti daug savarankiškiau. Atsirastų daugiau galimybių kurti politinę jėgą, kuri būti paraleli valstiečiams. O jei premjeras atsistatydins dėl nepatvirtinto biudžeto, jo atsistatydinimas nesukurtų papildomos naudos. Nes tas atsistatydinimas reikštų, kad premjeras, kaip politikas nerealizavo savo funkcijų, yra nepajėgus“, – svarstė L. Bielinis. 

REKLAMA

Pasak specialisto, S. Skvernelis, nutaręs kandidatuoti į Seimą, ten tikrai paklius. 

„Jis paklius vien todėl, kad jį išrinks vienmandatėje, jei jis ten kandidatuos. Tai ryškus, įdomus politikas, žmonės jį mato, balsuoti už jį gali daug kas. Su kokia politine jėga jis eis? Štai čia klausimas. Ar jis paklius į valdančiąją daugumą taip pat klausimas. Ir net jei ten paklius, klausimas ar taps premjeru, ministru – neaišku“, – svarstė L. Bielinis. 

Portalas tv3.lt primena, kad S. Skvernelis ne kartą yra užsiminęs apie Vyriausybės ir savo pasitraukimą. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų