Vis dažniau pasitaiko sveikatos problemų, kurias lemia netinkama mityba – tai širdies ir kraujagyslių ligos, įskaitant širdies nepakankamumą, insultą ir koronarinę širdies ligą.
Ketvirtadalis visų mirčių kasmet ištinka būtent dėl širdies ligų. Nors norint pagerinti širdies ir kraujagyslių sistemos sveikatą gali prireikti visiškai pakeisti mitybą, tačiau vienas ekspertas atskleidė, kad gali pakakti ir vieno paprasto pokyčio, rašo express.co.uk.
Braškės – aukso vertės uogos
Michael Mosley, gydytojas ir mitybos ekspertas, atskleidė, kad į kasdienį racioną įtraukus šių uogų galima ne tik sumažinti širdies ligų, insulto ir diabeto riziką, bet ir sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje. Gydytojo patarimai yra paremti įvairiais moksliniais stebėjimais, įskaitant ir 2013 m. Harvardo visuomenės sveikatos mokyklos atliktą tyrimą.
Šia rekomendacija M. Mosley pasidalijo savo interneto svetainėje „Fast 800“, kurioje jis pataria žmonėms, kaip pagerinti sveikatą protarpiniu badavimu bei Viduržemio jūros regiono dieta. Pasak gydytojo, verta užkandžiauti braškėmis, nes jos yra naudingos sveikatai.
„Braškės padeda mažinti uždegimą, reguliuoja cukraus kiekį kraujyje, mažina tokių ligų kaip širdies ligos, insultas, diabetas ir padidėjęs cholesterolio kiekis riziką, taip pat jose yra vitamino C, kuris palaiko imuninę sistemą, – rašo jis savo svetainėje. – Braškės taip pat turi mažai kalorijų, todėl tai puikus saldumynas, kuriuo galite mėgautis net tada, kai laikotės protarpinio badavimo.“
M. Mosley teigia, kad pagardinus braškes dar keliais ingredientais, jų nauda tik dar labiau išauga.
„Kai ištirpintame šokolade pamirkytas braškes apibarstote smulkintais lazdyno riešutais ir moliūgų sėklomis, suteikiate joms papildomų sveikųjų riebalų, kurie padeda išlikti sotiems visą vakarą, – rašo jis. – Įrodyta, kad moliūgų sėklos netgi gerina širdies sveikatą, vaisingumą, nuotaiką, miego kokybę ir suteikia daugiau energijos. O juodasis šokoladas taip pat gerina nuotaiką ir kraujotaką.“
Braškėse yra antioksidantų, pavyzdžiui, antocianinų ir elaginės rūgšties, kurie gali padėti apsaugoti organizmą nuo oksidacinio streso ir sumažinti lėtinių ligų, tokių kaip širdies ligos ir vėžys, riziką.
Šios uogos taip pat yra geras maistinių skaidulų šaltinis, kurios palengvina virškinimą, skatina žarnyno veiklą ir reguliuoja cukraus kiekį kraujyje.
Be vitamino C ir ląstelienos, braškėse yra ir kitų svarbių maistinių medžiagų, pavyzdžiui, mangano, folio rūgšties, kalio, įvairių vitaminų ir mineralų.