Pokalbio metu pašnekovas kalbėjo apie tai, su kokiais pavojais galima susidurti plaunant žalią mėsą.
Bakterijų kiekio – nemažina
Anot M. Liekio, plauti žalią mėsą nėra pats geriausias sprendimas. Nors mūsų akiai ant mėsos užsilikę likučiai jos apdorojimo metu nėra patrauklūs, tačiau šalinti jų nevertėtų.
„Iš tikro, pagrindinės rekomendacijos yra, kad negalima plauti mėsos. Kitaip tariant, to daryti nerekomenduojama. Bet dažnai žmonės galvoja, kad jeigu jie nusipirko vištienos, ten yra kraujo, tai jį reikia nuplauti. Taip elgdamiesi mano, kad pagražins mėsą, sumažins bakterijų kiekį ant jos.
Bet visos rekomendacijos nurodo taip, kad plovimas nepašalina nuo mėsos bakterijų. Netgi gali pasireikšti kryžminis užterštumas.
Tai reiškia, kad, tarkime jeigu mes plauname tą bakterijų pilną mėsą, tai kriauklės paviršius, indai, visa aplinka, kur mėsa plaunama, gali apsikrėsti bakterijomis nuo mėsos. Tai vėlgi, labai svarbu suprasti, kad jei taip elgsimės, tai galime tas bakterijas paskleisti po visus namus“, – paaiškino dietologas.
„Toliau, tas pats mėsos plovimas gali pakeisti mėsos tekstūrą. Žinote, kartais, kai nuplauname kiaulieną, tai ji šiek tiek pašviesėja arba pasikeičia jos tekstūrą. Tai vėlgi geriau neplauti mėsos ir ją paprasčiausiai termiškai apdoroti“, – rekomendavo M. Liekis.
Gali pasklisti skirtingos bakterijos
Dauguma mano, kad vienas mėsos rūšis plauti galima, o kitų – ne. Tačiau M. Liekis paneigia šį mitą.
„Pagrindiniai skirtumai yra tame, kad kiauliena ir jautiena turi tankesnę struktūrą. Bet taip pat plaunant jautieną, palyginus su vištiena, gali pasireikšti ta pati kryžminė tarša. Nuo abiejų mėsų gali pakliūti bakterijų ant mūsų kriauklės“, – apie mėsos plovimą kalbėjo dietologas.
Jis pridėjo, kad taip pat yra dar vienas skirtumas. Tai – bakterijų rūšys.
„Dar vienas skirtumas yra tame, kad tarkime, ant kiaulienos ir jautienos būna vienokios bakterijos, o, pavyzdžiui, ant vištienos kitokios, salmonela ir kampilobakterijos.
Į šį bakterijų skirtumą reiktų atsižvelgti, skirtingos bakterijos gali pasklisti po namus plaunant mėsą“, – pabrėžė dietologas M. Liekis.