REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vytauto Didžiojo Universiteto dėstytoja Loreta Andziulienė (50) dar prieš kelis metus negalėjo net susapnuoti, kad jos galvoje auga didžiulis auglys. Galiausiai jis moteriai išplito taip, kad jai grėsė net ir apakimas. Tačiau tik modernaus Kauno klinikų įrenginio ir gydytojų dėka šiandien Loretos liga yra suvaldyta.

Vytauto Didžiojo Universiteto dėstytoja Loreta Andziulienė (50) dar prieš kelis metus negalėjo net susapnuoti, kad jos galvoje auga didžiulis auglys. Galiausiai jis moteriai išplito taip, kad jai grėsė net ir apakimas. Tačiau tik modernaus Kauno klinikų įrenginio ir gydytojų dėka šiandien Loretos liga yra suvaldyta.

REKLAMA

Dar birželio mėnesį Kauno klinikose buvo pradėta atlikti operacijas, į pagalbą pasitelkiant modernų aparatą – Gama peilį.

Gama peilis – radiochirurgijos gydymo metodas, skirtas pasirinktų konkrečių zonų gydymui galvos smegenyse. Neinvazinis gydymo metodas remiasi labai tiksliai orientuotais jonizuojančių spindulių pluoštais, kurie nukreipiami į gydymo zoną galvos smegenyse.

Gydymo procedūra yra neskausminga. Paprastai jau kitą dieną po operacijos pacientas gali vykti namo ir grįžti prie įprastinio gyvenimo. Taikant gama peilio gydymą ypatingai sumažėja atviros operacijos metu galimų komplikacijų patyrimo rizika.

REKLAMA
REKLAMA

Galvoje – nepiktybinis auglys

Ir štai jau dabar Kauno klinikų gydytojai gali džiaugtis vos per pusmetį virš šimto pacientų suteikta pagalba, pasinaudojus šiuo moderniu įrenginiu. Viena pirmųjų Gama peilį išbandė ir VDU dėstytoja Loreta Andziulienė.

REKLAMA

Pati moteris tv3.lt pasakoja, kad jos iš tiesų nekamavo jokie simptomai, tačiau ji reguliariai atlikdavo sveikatos tyrimus.

„Prieš 2,5 metų aš eilinį kartą, kaip ir kasmet, nuėjau pasitikrinti savo sveikatą. Tuomet man gydytoja pasiūlė atlikti hormonų tyrimą, kurio net pavadinimo nebuvau girdėjusi, aš sutikau“, prisimena Loreta.

Atlikę tyrimą, gydytojai Loretai turėjo kiek netikėtų žinių. Pasirodo, moters organizme vieno iš hormonų, prolaktino, esančio posmegeninėje liaukoje, lygis buvo itin pakilęs.

Iš pradžių medikai galvojo, kad moters galvoje yra susidaręs nedidelis mazgelis, tačiau po atlikto magnetinio rezonanso paaiškėjo, kad Loretos galvoje auga nepiktybinis auglys.

REKLAMA
REKLAMA

Operuoti auglį atsisakė

Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų medikai Loretą stebėjo du metus, žiūrėjo, kaip ir ar iš viso auga auglys, kadangi apie darinį prieš tai niekas moters galvoje nežinojo. Todėl reikėjo ištirti, ar laikui bėgant, jis didėja.

„Kai šių metų sausį medikai padarė pakartotinį magnetinio rezonanso tyrimą, jie pamatė, kad jis pradėjo augti ir laukti jau nebereikia. Iki akies nervo buvo likę vos du milimetrai, todėl man grėsė apakimas“, – dabar prisimena dėstytoja.

Galbūt pati mengioma ir nebūtų tokia pavojinga, tačiau ji buvo labai nedėkingoje ir ypač pavojingoje vietoje. Be to auglys buvo apaugęs ir kraujagyslę, todėl jį techniškai išimti iš galvos būtų buvę be galo pavojinga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Gydytojai man nieko garantuoti negalėjo, operacijos sėkmės atvejis buvo labai mažas, todėl aš bijodama liekamųjų reiškinių ir mirties, nusprendžiau nesioperuoti. Pasakiau sakau, kad bus, kaip bus“, – atvirauja pašnekovė.

Gama peilį išbandė viena pirmųjų

Galiausiai tiek medikai, tiek moters pažįstami pradėjo Loretą įtikinėti nuvykti bent jau pasikonsultuoti į Kauno klinikas. Ir čia moteris išgirdo stebuklingus žodžius – Gama peilis.

„Kadangi šis auglys dinamikoje auga labai lėtai, todėl man pasakė, kad tikrai turiu galimybę sulaukti, kol Lietuvoje bus pradėtas taikyti gydymas su šiuo aparatu. Man sakė, kad navikas yra tinkamas šiam gydymui, o man turbūt buvo sunku net patikėti. Per daug gerai skambėjo, kad tai būtų tiesa“, – dabar su šypsena balse šneka moteris.

REKLAMA

Ir iš tiesų gydymo Loreta sulaukti spėjo, kaip ir žadėjo medikai. Operacijai specialaus pasiruošimo nereikėjo, o ji atlikta buvo birželio 11-ąją.

„Gydytojai man sakė, kad esu pirmoji, kuriai uždėjo rėmą. Pirmomis dienomis operacijas stebėjo ir ekspertai iš užsienio, o mano operaciją stebėjo profesorius, kuris specializuojasi šiuose navikuose, todėl man buvo tikrai ramu“, – sako ji.

Sunaikino auglio DNR

Paklausus, kokie gi potyriai aplanko būnant ten, specialioje kapsulėje, Loreta šypteli, kad iš tiesų jausmas prilygsta tokiam, tarsi būtum kosmose:

„Viskas taip gražu, tik tiek, kad mane įstatė į rėmą, nebuvo galima judėti, kadangi tikslumas buvo itin stiprus. Iš tiesų atrodo, kad buvau miego kapsulėje – guli ir ilsiesi, nėra jokių nemalonių pojūčių“.

REKLAMA

Dėstytoja prisimena, kad po operacijos ji miegojo apie keturias valandas, jautėsi šiek tiek išsekusi, bet jau kitą dieną galėjo ramiai tvarkyti savo reikalus. Kadangi ji buvo pasiėmusi nedarbingumo lapelį, į darbą moteris grįžo jau po keturių dienų.

Loretai Gama peilio aparato dėka buvo sunaikintas auglio DNR, todėl buvo tikimasi, kad jis nebeaugs toliau. Kadangi chirurginiu būdu išimti auglio negalima, vis dėlto jo augimą pavyko sustabdyti. Šias puikias naujienas patvirtino ir neseniai atlikti tyrimai – auglys sustabdytas.

Pacientų yra visoje Lietuvoje

Vieninteliu Lietuvoje ir Baltijos šalyse gama peiliu per penkis mėnesius atlikta 250 operacijų pacientams, kuriems įprasta chirurginė intervencija būtų padidinusi komplikacijų riziką, o kai kuriems iš jų tokia operacija buvo negalima dėl sudėtingos patologijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kauno klinikų Neurochirurgijos klinikos konferencijoje „Gama peilis radiochirurgijoje: dabartis ir perspektyvos“ Klinikos vadovas prof. Arimantas Tamašauskas teigė, kad daugumai pacientų gama peilis – paskutinė galimybė gauti jiems reikalingą gydymą. 

„Dauguma gama peiliu operuotų pacientų turi galvos smegenų mestastazes, kurių įprastos, atviros chirurginės operacijos metu operuoti negalime dėl didelės komplikacijų tikimybės ar išaugusios mirties rizikos.

Todėl džiaugiamės, kad jiems galime pasiūlyti unikalų gydymą, išvaduoti nuo ilgalaikių skausmų ir gydyti galvos smegenų navikus, nepažeisdami sveikų smegenų audinio“, – gama peilio privalumus vardijo prof. A. Tamašauskas.

REKLAMA

Šias operacijas Kauno klinikose atliekantis gydytojas neurochirurgas dr. Andrius Radžiūnas akcentuoja, kad tokių pacientų kaip Loreta, kuriems jokie kiti gydymo metodai nepadeda, yra visoje Lietuvoje. 

Jauniausias – penkerių, vyriausias – 92 metų

„Atviros chirurginės operacijos gali sukelti ilgalaikes komplikacijas ir darbingus, jaunus žmones trumpam arba visiškai atitraukti nuo darbo ir kitos įprastinės veiklos. Gama peilis suteikia galimybę padėti bet kokio amžiaus pacientams, kuriems iki tol taikyti gydymo metodai nebuvo veiksmingi.

Vyriausias pacientas, kuriam atlikome operacija gama peiliu, buvo 92, jauniausias – vos penkerių metų amžiaus. Tikimės, kad Europoje pripažintų lektorių pristatyti rezultatai padrąsins Lietuvos gydytojus nukreipti pacientus gydymui gama peiliu, o mes galėsime padėti“.

REKLAMA

Surengtoje konferencijoje įgytomis žiniomis ir patirtimi pacientus gydant gama peiliu dalijosi Kauno klinikų specialistai ir gydytojai iš Prancūzijos, Vokietijos ir Čekijos.

Profesorius Jean Regis, gama peiliu išoperavęs 20 000 pacientų, susirinkusiems pristatė galimybes gydant klausos nervo neurinomas. Svečias iš Vokietijos, prof. Bodo Lippitz, papasakojo apie padarytą proveržį gama peilio ir imunoterapijos srityje gydant galvos smegenų metastazes, o gydytojas neurochirurgas dr. Ladislav Novacek pasidalijo per 10 metų sukaupta patirtimi gama peiliu gydant akies navikus. 

Gama peiliu saugiai ir kur kas efektyviau gydoma ne tik galvos smegenų navikai ar metastatiniai augliai, bet ir smegenų kraujagyslių malformacijos, arterioveininės fistulės, funkciniai susirgimai kaip epilepsija, Parkinsono liga, trišakio nervo neuralgija, medikamentais nekontroliuojamas skausmas. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų