• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Parduotuvėse galima įsigyti tiek lietuviškos, tiek atvežtinės mėsos. Perdirbėjai ir ūkininkų atstovai pastebi, kad lietuviai daugiausiai suvalgo kiaulienos, kurios mažiausiai patys ir užsiaugina. O dažniausiai mėsą gyventojai perka atsižvelgdami ne į jos kokybę, bet kainą.

Parduotuvėse galima įsigyti tiek lietuviškos, tiek atvežtinės mėsos. Perdirbėjai ir ūkininkų atstovai pastebi, kad lietuviai daugiausiai suvalgo kiaulienos, kurios mažiausiai patys ir užsiaugina. O dažniausiai mėsą gyventojai perka atsižvelgdami ne į jos kokybę, bet kainą.

REKLAMA

Kiaulienos ir paukštienos augintojai ragina dažniau rinktis vietinę produkciją. Anot jų, lietuvių taip mėgstama lenkiška mėsa yra prastesnės kokybės.

Lietuvos mėsos perdirbėjų asociacijos vadovas Egidijus Mackevičius apžvelgdamas lietuvių mėsos vartojimo įpročius, skaičiavo, kad mažiausiai lietuviai užsiaugina kiaulienos.

„Daugiau nei pusę reikiamos kiaulienos tenka atsivežti iš užsienio.

Kiauliena Lietuvoje populiariausia, jos lietuviai suvalgo daugiausiai. Tačiau sąlygų auginti kiaules Lietuvoje – nėra. Vietinės, kaimų bendruomenės priešinasi, nenori, kad jų vietovėse būtų statomos fermos, auginamos kiaulės. Ypač gyventojai skundžiasi nemaloniais ūkių kvapais“, – pasakojo mėsos perdirbėjų atstovas.

REKLAMA
REKLAMA

Daugiau nei pusę kiaulienos tenka atsivežti

Lietuvos kiaulių augintojų asociacijos direktorius Algis Baravykas irgi skaičiavo, kad šiuo metu šalies ūkininkai užaugina apie 47 proc. suvartojamos kiaulienos.

REKLAMA

„Likusią dalį atsivežame iš kitų šalių“, – sakė kiaulių augintojų atstovas.

Jis pastebėjo, kad kiekvienais metais Lietuvoje kiaulienos užauginama vis mažiau.

„Pavyzdžiui, prieš įstojant į Europos Sąjungą (ES) kiaulienos pagamindavome apie 70 proc. Įstojus į ES Lietuvos ūkiai nesugebėjo užauginti kiaulienos ES rinkos sąlygomis. Todėl daug ūkininkų atsisakė kiaulių auginimo. Tuo metu į rinką investavo danų kiaulių augintojai. Tačiau jie sulaukė masiško gyventojų, žaliųjų organizacijų pasipriešinimo.

REKLAMA
REKLAMA

Žmonės ėmė varyti danus kiaulių augintojus lauk. Galiausiai nepatenkinti gyventojai išvarė ne tik danus, bet ir lietuvius“, – komentavo A. Baravykas.

Pasak jo, ir šiuo metu kiaulių augintojai sulaukia gyventojų skundų.

„Pavyzdžiui, buvo gauta 200 skundų dėl nemalonaus kvapo. Tačiau tik 15 jų pasitvirtino ir buvo nustatyti pažeidimai. Bet kuo žmonės daugiau skundžiasi, tuo labiau griežtėja reikalavimai kiaulių augintojams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O naujų fermų niekas nestato, nes kiaules auginti nelengva, reikia išmanyti šią ūkininkavimo rūšį. Atrodo, kad vieną kiaulę užauginti paprasta, tačiau didelį ūkį vystyti ir valdyti nelengva“, – pastebėjo kiaulių augintojų atstovas.

Kiaulienos kaina ir kokybė

E. Mackevičius antrino, kad netgi Lietuvos įstatyminė bazė esą nepalanki kiaulininkystės ūkiams.

REKLAMA

„Aplinkosauginis aspektas iškeliamas aukščiau maisto gamybos. Todėl ir susiduriame su kiaulienos trūkumu.

Covid-19 pandemijos metu netgi susidūrėme su žaliavos trūkumu. Tokiais atvejais žaliava gali tiek pabrangti, kad taps sunkiai įkandama“, – komentavo E. Mackevičius.

Anot jo, lietuviai kiaulieną atsiveža iš įvairių Europos šalių – Vokietijos, Danijos, Lenkijos.

„Perdirbėjai atsižvelgia tiek į kainą, tiek į kokybę. Esame pastebėję, kad Lenkijos kiauliena turi daugiau vandens. Todėl ne visada ją apsimoka pirkti.

REKLAMA

Tuo metu lietuviška kiauliena yra brangesnė už vokišką. Lietuviai vertina vietinę produkciją“, – sakė perdirbėjų atstovas.

Lietuviška mėsa kokybiškesnė

A. Baravykas komentavo, kad mėsos kokybę lemia šviežumas. Esą lietuviška kiauliena yra kokybiška, nes ji vietoje yra skerdžiama, atvėsinama ir vežama į prekybos vietas“, – kalbėjo pašnekovas.

Anot jo, lenkiška kiauliena atvežama iš nedidelių ūkių, kurie augina 30–100 kiaulių.

„Todėl sunku surinkti vienodo dydžio, panašiai šertų kiaulių skerdenas. Kiekvieno ūkio mėsa bus skirtinga. Jos kokybė irgi skirsis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O Lietuvoje vyrauja stambūs ūkiai, todėl jie gali tiekti didelį kiekį panašios kokybės kiaulienos“, – sakė A. Baravykas.

Paukštiena irgi kokybiškesnė Lietuvoje?

Lietuvos paukštininkystės asociacijos direktorius Gytis Kauzonas pastebėjo, kad lietuviška paukštiena irgi kokybiškesnė palyginti su lenkiška.

„Lenkijoje paukščiai auginami mažesniuose ūkiuose ir ten augintojai ne visada laikosi visų reikalingų veterinarinių reikalavimų. Jie nori kuo pigiau užauginti paukščius ir juos parduoti.

REKLAMA

Tuo metu Lietuvoje galima atsekti visą paukštienos užauginimo grandinę, nuo grūdų, kuriais šeriami paukščiai, iki galutinės paukštienos produkcijos. Užsienio šalys taip pat vertina lietuvišką paukštieną“, – komentavo G. Kauzonas.

Jis neslėpė nusivylimo, kad Lietuvoje pirkėjai dažnai dėmesį skiria ne kokybei, bet kainai.

„Lenkiška paukštiena yra pigesnė. Sutinku, kad kaina yra labai svarbus aspektas. Tačiau kainos skirtumas tikrai nėra toks didelis, kad būtų verta valgyti nekokybišką paukštieną“, – sakė G. Kauzonas.

REKLAMA

Jautiena lietuviams per brangi?

Pasak E. Mackevičiaus, jautienos ir paukštienos Lietuvoje pakanka.

„Pavyzdžiui, jautienos užauginame dvigubai daugiau negu suvalgome. Todėl jos tiek daug eksportuojame. Tai lemia lietuvių mitybos įpročiai, žmonės teikia pirmenybę kiaulienai arba paukštienai. Jie retai rečiau renkasi jautieną.

Tuo metu paukštiena irgi turi savo pirkėją ir vartotoją. Tai gana pigi mėsa, pigesnė už kiaulieną, kurią dažnai renkasi lietuviai“, – komentavo perdirbėjų atstovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis atkreipė dėmesį, kad Lietuvoje mėsos vartojimo įpročiai dažnai priklauso ir nuo gyventojų finansinės situacijos.

„Sunkesniais laikais žmonės perka pigesnius produktus, kai tik situacija tampa geresnė, matome, kad žmonės ima pirkti geresnius ir kokybiškesnius mėsos produktus.

Prekybos vietose mėsa parduodama įprasta ir akcijine kaina. Matome, kad vis tik daugiausiai mėsos parduodama su nuolaida“, – pastebėjo E. Mackevičius.

praeiktas lansbargizmas
praeiktas lansbargizmas
lt savo padarė -mesos ,pieno ūkiai sunaikinti.
Buna važiuojam į Lenkiją apsipirkti ,tai susidėje su kaimynu ar kai kada su uošviais ,lenkijoje randam ūkininką kurie laiko paršus ,prie mūsų paskers ir mes matom kaip jie ten laikomi.
Lt išvažinėsit porą tonų saliarkos ir tokių ūkininkų nerasit ,nes jų jau nera ,liko vien perekupai iš tos pačios lenkijos tik kaina dviguba
Tai visa mėsa lenkiška. Atveža iš Lenkijos gyvą paršelį ir po 3 -,jų dienų ni tampa lietuviška.
šitos dvi najopkės
šitos dvi najopkės
"lietuviška ir ekologiška" jau paseno ir neveiksmingos ,greitu laiku atsiras naujovė ( ne iš ukrajinos)
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų