• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šie metai nebuvo itin geri daržovių mėgėjams, ypač JAV ir Jungtinėje Karalystėje, kuriose buvo užfiksuota daugybė ligų protrūkių, susijusių su užterštomis daržovėmis, rašoma „IFL Science“.

Šie metai nebuvo itin geri daržovių mėgėjams, ypač JAV ir Jungtinėje Karalystėje, kuriose buvo užfiksuota daugybė ligų protrūkių, susijusių su užterštomis daržovėmis, rašoma „IFL Science“.

REKLAMA

Iki šiol JAV 2024 m. buvo užfiksuoti du su daržovėmis susiję ligų protrūkiai: vienas jų kilo dėl užkrėstų agurkų, o kitas – dėl morkų.

Remiantis Ligų kontrolės ir prevencijos centro duomenimis, JAV nuo 2020 m. pradžios iki šių dienų, daržovės, sėklų daigai ir lapiniai žalumynai buvo susiję su 12 skirtingų per maistą plintančių ligų protrūkių.

Visos šios daržovės buvo užkrėstos tokiomis bakterijų atmainomis, kaip Salmonella, Escherichia coli, Listeria ir Cyclospora.

Daržovių auginimas ir apdorojimas

Pirmiausiai, norint užauginti daržoves yra reikalingas vanduo, tačiau jis gali būti užterštas dėl potvynių ar netinkamų drėkinimo sistemų.

REKLAMA
REKLAMA

Pavyzdžiui, 2024 m. birželio mėn. kilęs salmoneliozės protrūkis keliose JAV valstijose buvo siejamas su agurkais, kurie buvo laistomi vandeniu iš nešvarių kanalų.

REKLAMA

2019 m. atliktame tyrime Jungtinės Karalystės universiteto medicinos profesorius ir per maistą plintančių ligų ekspertas Paulas Hunteris su kolegomis ištyrė 35 E. coli bakterijos protrūkius, susijusius su daržovėmis, daigintomis sėklomis ar lapiniais žalumynais iš viso pasaulio.

„Dažniausia nustatyta priežastis, dėl kurios produktai buvo užkrėsti – užterštas vanduo auginimo, derliaus nuėmimo ar perdirbimo metu“, – sakė P. Hunteris.

REKLAMA
REKLAMA

Be to, Europos maisto saugos tarnyba nustatė, kad pagrindinė lapinių daržovių užteršimo rizika yra taip pat susijusi su neapdoroto mėšlo ar komposto naudojimu.

Daržovių paruošimas

Priduriama, kad tinkamas daržovių paruošimas taip pat yra svarbus veiksnys, siekiant apsisaugoti nuo ligų.

Nors yra žinoma, kad bakterijų atsikratyti galima verdant maistą, tačiau daržovėms tai nėra tinkamiausias būdas.

Be to, teigiama, kad jas tinkamai nuplauti yra daug sudėtingiau nei manoma.

McGill universiteto maisto saugos profesorius Lawrence Goodridge sakė, kad „bakterijos gali būti prilipusios ant daržovių paviršių ir gali patekti net į jų vidų“.

„Taigi, jei plaunate daržoves, galbūt pašalinsite dalį bakterijų, tačiau 100 proc. jų nepašalinsite“, – pridūrė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų