„Kaip ir dauguma lietuvių, be abejo, mėgstu ant grilio keptą. Visgi, mūsų sporte nevalgant nieko nepasieksi. Nors dažnai vasarą norisi lengvesnio maisto, galbūt ne tiek daug mėsos, o daugiau vaisių, daržovių, pieno produktų, jos atsisakyti negaliu. Kadangi nuolat rimtai sportuoju, mėsa mano organizmui, tiesiog, būtina. Taigi, vasaros laikotarpiu paįvairinimui tenka pasinaudoti ir griliu“, – pasakoja Žydrūnas Savickas.
Patiekalų paįvairinimui – grilis
„Daugelis įsivaizduoja, kad mėsos turėčiau valgyti ypatingai dideliais kiekiais, tačiau jos per daug nevalgau, kadangi didelis kiekis mėsos nėra itin sveika. Žinoma, bet kokiu atveju, sportuojantis žmogus jos suvalgo žymiai daugiau nei įprastai ją valgantys.
Kokią mėsą dažniausiai renkuosi? Tai būna jautiena, kalakutiena, veršiena ir kartais vištiena. Be to, jei kalbant apie ant grilio ruošiamus patiekalus vasarą, pavyzdžiui, šašlykams dažniausiai renkuosi avieną, kurią ruošiant mėgstu naudoti įvairius prieskonius, žolelėse ir marinuoti su balzamiko actu“, – sako sportininkas.
Mėgstamiausi vasaros akcentai
Pasiteiravus apie mitybos įpročius, ar jie nors kiek skiriasi nuo šaltesnių metų laikotarpių, Ž. Savickas teigia, kad kaip ir dauguma, vasarą stengiasi kuo daugiau valgyti uogų, daržovių, vaisių ir taip organizmą paruošti žiemai.
„Vasara – laikotarpis, kada galime pasidžiaugti vaisių, uogų daržovių gausa ir įvairove. Tai yra šviežia ir nepalyginamai geriau tiek skoniu, tiek nauda negu šaltaisiais metų laikais nusipirkti viso to parduotuvėje. Visgi, kalbant apie bendrus mitybos įpročius, nepriklausomai nuo metų laiko stengiuosi maitintis vienodai.
Įprastai valgau šešis kartus per dieną, kiekis vienos porcijos iš tiesų nėra ypatingai didelis. Žinoma, mano, kaip sportininko, mityba taip pat priklauso ir nuo to, koks yra sportinis periodas, t.y. ar man reikia priaugti, ar numesti svorio. Jei priaugti, be abejonės, stengiuosi valgyti didesniais kiekiais, o jei mano tikslas numesti - porcijas šiek tiek mažinu, tačiau valgymų skaičius per dieną visada toks pat – šeši kartai.
Be ko neįsivaizduoju vasaros? Net nedvejodamas galiu drąsiai teigti, kad tai – pieniškas braškių arba mėlynių kokteilis, tai mano mėgstamiausias vasaros akcentas“, – tvirtina Žydrūnas Savickas.