Kinų mokslininkai sukūrė technologiją, leidžiančią gaminti želatiną iš žmogaus DNR, ir metodas sulaukė pramonininkų dėmesio.
Pekino chemijos technologijų universiteto specialistų teigimu, „žmoginės kilmės želatina galėtų tapti pakaitalu 300 000 tonų gyvulinės kilmės želatinos, kasmet pagaminamos desertams, zefyrams, saldainiams ir nesuskaičiuojamam kiekiui kitų produktų".
Nors tokiai želatinai importuoti ir pardavinėti būtų taikomi apribojimai dėl griežtesnės patikros, mokslininkai tikina, kad naujasis produktas yra visiškai saugus vartoti.
„Panašumas tarp želatinos iš karvės, kiaulės ir žmogaus yra labai didelis, – sako dr. Davidas Olsenas, dirbantis kompanijoje „FibroGen„, kuri gamina pakeistos sudėties želatiną. – Dėl šio panašumo man sunku įžvelgti priežastį, dėl kurios [žmoginė želatina] keltų grėsmę sveikatai. Tai labai panašus baltymas į tą, kurį žmonės valgo daug metų“.
Žmoginės kilmės želatiną jau anksčiau naudojo farmacininkai gaminti kai kurioms piliulėms ir vakcinoms. Kruopščiai prižiūrimas gamybos procesas laboratorijoje leidžia išgauti stabilesnės kokybės produktą nei įprastinė želatina, gaminama iš kiaulių ir karvių kaulų ir odos.
Pakaitalas gyvulinei želatinai gali pasirodyti besąs kaip tik laiku: Japonijos Sapporo medicinos universiteto mokslininkai praneša, kad daugėja alerginių reakcijų, naudojant gyvulinės kilmės želatiną vakcinose.
Ar pirkėjai turės apetitą žmoginės kilmės želatinai, kol kas neaišku. JAV Hastingso bioetikos ir viešosios politikos centro dr. Gregory'is Kaebnickas pačią tokio gaminio idėją vadina „keliančia kanibalizmo klausimą". Tiesa, jis čia pat pateikia svarbų patikslinimą.
„Ši želatina gaunama ne iš žmogaus audinių, - pabrėžia specialistas. - Iš tikrųjų ji gaunama iš mielių - mielių, kurios buvo modifikuotos, naudojant genų sekas, randamas žmonėse".