Po ilgos ir šaltos žiemos į mūsų langus pagaliau pasibeldęs pavasaris paskatino daugelį pasvajoti apie mažą ekologišką lysvę verandoje ar ant palangės. Juk nėra nieko geriau už savo rankomis išaugintas kvapiąsias prieskonines žoleles.
Pačiam auginti prieskoninius augalus ne tik paprasta, bet ir malonu bei naudinga. Jauni daigeliai džiugina akį, skleidžia puikią nuotaiką ir bet kokį, net paprasčiausią patiekalą, paverčia tikru kulinarijos šedevru.
Žurnalistė ir TV laidų vedėja Beata Nikolson „Vakaro žinioms“ prisipažino visus savo gaminamus patiekalus gardinanti pačios augintomis prieskoninėmis žolelėmis.
„Jas auginu ant palangės vazonėliuose. Tai puikus būdas po ranka visada turėti šviežių prieskonių. Juk džiovinti žalumynai turi visiškai kitokį skonį nei ką tik nuskinti. Be to, ir sveikesni“, - tikino Beata.
Ant Beatos palangės gausiai auga žalieji bazilikai, petražolės, kalendros ir čiobreliai. Vasarą B.Nikolson juos daigina iš sėklų, o žiemą tiesiog nusiperka vazonėlių su prieskoninėmis žolelėmis. „Anglijoje labai didelis jų pasirinkimas. Laikai juos sau ant palangės, laistai - ir vargo nematai“, - džiaugėsi šiuo metu su šeima Londone gyvenanti moteris.
Mėtų, melisų, bazilikų, čiobreliių, pipirmėčių, petražolių, rozmarinų ir kitų prieskoninių augalų su vazonėliais galima nusipirkti ir Lietuvos prekybos centruose. Ir auginti juos ant savo palangės.
Patarimai
Prieskoninius augalus galima sodinti į įvairius vazonėlius, senus puodus, stiklainius, gilesnes lėkštutes ir kitus dailius indus.
Jie geriausiai auga 15-20 laipsnių temperatūroje. Šiltuoju metų laiku kuo dažniau praverkite langą, kad augalai galėtų „įkvėpti“ gryno oro. Šaltesniu oru nukelkite augalus nuo palangės.
Nebūtina žalumynus auginti žemėje. Pasėti jų sėklų galima ir į plokščią indą įklojus minkštų popierinių servetėlių arba marlės, gausiai sudrėkintos vandeniu. Ant šio pagrindo tankiai subertas sėklas uždenkite ir laikykite šiltai. Daiginius reikia kasdien vėdinti ir drėkinti.
Žemėje augantiems prieskoniams kenkia ne tik sausra, bet ir per didelė drėgmė. Taigi šiuos augalus laistyti reikia tik tuomet, kai žemės paviršius visiškai išdžiūva.
Prieskoninių žolelių žiedus geriau nuskabyti - tada visada turėsite vešlių lapelių.
Kartais prieskonius reikia karpyti. Tai būtina, kai augalai linkę plėstis. Ypač svarbu karpyti mėtas, čiobrelius ir mairūnus.
Tręšti prieskonius reikia ne dažniau nei kartą per mėnesį. Tam labiausia tinka organinės trąšos.
Lengviausia užsiauginti svogūnų laiškų. Užtenka svogūno galvą pamerkti į vandenį. Kad ji nesupūtų, turi vos vos liesti vandenį. Indą ir šaknis reikia kasdien plauti. Tačiau manoma, kad šitaip išauginti laiškai turi nedaug maistinių savybių. Todėl patariama svogūno galvą auginti inde su žemėmis.