Viena iš infekcijos formų, vadinamoji toksoplazmozė, dažnai sukelia stiprų tinklainės uždegimą, palieka randus. Vieno vyro atveju, jis neteko regos dėl organizme apsigyvenusių parazitų, rašo express.co.uk.
Šių metų pradžioje Australijoje atliktas tyrimas atskleidė tam tikrų rūšių žalios arba nepakankamai termiškai apdorotos mėsos vartojimo pavojus. Tyrimo metu aptiktas pavojingas parazitas, žalojantis akių tinklainę.
Pranešime spaudai teigiama, kad minėtas parazitas, vadinamas Toxoplasma gondii, yra vienas labiausiai paplitusių parazitų pasaulyje.
Tai taip pat yra dažniausia akies užpakalinės dalies uždegimo priežastis ir sukelia regėjimo sutrikimus.
Pranešime spaudai teigiama: „Šis mikroskopinis padaras gali užkrėsti bet kurį žinduolį ar paukštį, o žmonės užsikrečia visuose žemynuose.“
Kartą užsikrėtęs žmogus toksoplazmą nešioja visą gyvenimą, nes jokie vaistai kol kas negali išnaikinti jo iš organizmo.
Suvalgė neištirtos žalios šernienos
2020 m. spalio mėn. 57 metų medžiotojas Adamas Crockettas, suvalgęs žalios šernienos nežinodamas, kad ji užkrėsta, neteko regėjimo. Parazitas ir jį supančios cistos užspaudė regos nervą, todėl sutriko regėjimas.
„MeatEater“ pranešė, kad parazitas Toxoplasma gondii pateko į medžiotojo kraują ir nukeliavo į akių kraujagyslių tinklą.
A. Crockettas „MeatEater“ teigė: „Kai ėmė prastėti regėjimas, per penkias dienas aplankiau šešis oftalmologus.
Pirmieji penki gydytojai negalėjo pasakyti, kas vyksta, ir siuntė mane pas kitus gydytojus. Šeštasis gydytojas suprato, kame bėda, kai pasakiau, kad mėgstu medžioti ir valgau elnieną su krauju.
Jis greitai diagnozavo toksoplazmozę ir skyrė gydymą. Neturiu kito pasirinkimo, kaip naudoti tik kairę akį medžioklėje, nes dešine akimi apakau.“
Pažymėtina, kad mažai tikėtina parazitus aptikti komerciniais tikslais auginamoje ir parduodamoje jautienoje, kiaulienoje ar paukštienoje. Prieš vartojimą užšaldžius mėsą, parazitai žūsta.
Flinderso universiteto mokslininkų atliktas tyrimas atskleidė, kad yra itin artimas ryšys tarp nepakankamai termiškai apdorotos mėsos vartojimo ir išaugusios regėjimo praradimo rizikos.
Amžinė geltonosios dėmės degeneracija tebėra pagrindinė regėjimo praradimo priežastis vyresnių žmonių tarpe, tačiau su šia liga susiję ir tam tikri maisto produktai.
Mokslininkai nustatė, kad tam tikri angliavandeniai, pvz., balta duona ir makaronai, yra susiję su didesne amžinės geltonosios dėmės degeneracijos rizika.
Taip yra todėl, kad organizmas greitai suvirškina angliavandenius ir sukelia cukraus kiekio kraujyje šuolius, o tai gali pažeisti regos nervus.