„Festivaliuose populiariausias greitai paruošiamas maistas arba tradiciniai lietuviški patiekalai. Maisto tiekėjai, gaminantys ir prekiaujantys gamtoje, dažniausiai susiduria su pagrindine problema – kaip užtikrinti maisto šviežumą, – sako virtuvės meistrė Honorata Lyndo. – Gaminant ir atvirai laikant maistą, būtina taikyti technologijas, tinkamas apsaugoti maistą nuo parazitų, per didelės kaitros ar kitų veiksnių, skatinančių gedimą. Pagamintas maistas turi būti patiekiamas karštas, laikomas ne žemesnėje nei 68°C temperatūroje, ne ilgiau kaip 4 valandas.“
„Radistai“ įsivėlė į bėdą: festivalio dalyvius svaigino neleistinomis medžiagomis
(20 nuotr.) „Radistai Village 16“ (nuotr. facebook.com)
„Radistai Village 16“ (nuotr. facebook.com)
„Radistai Village 16“ (nuotr. facebook.com)
„Radistai Village 16“ (nuotr. facebook.com)
„Radistai Village 16“ (nuotr. facebook.com)
„Radistai Village 16“ (nuotr. facebook.com)
„Radistai Village 16“ (nuotr. facebook.com)
„Radistai Village 16“ (nuotr. facebook.com)
„Radistai Village 16“ (nuotr. facebook.com)
„Radistai Village 16“ (nuotr. facebook.com)
„Radistai Village 16“ (nuotr. facebook.com)
„Radistai Village 16“ (nuotr. facebook.com)
„Radistai Village 16“ (nuotr. facebook.com)
„Radistai Village 16“ (nuotr. facebook.com)
„Radistai Village 16“ (nuotr. facebook.com)
„Radistai Village 16“ (nuotr. facebook.com)
„Radistai Village 16“ (nuotr. facebook.com)
„Radistai Village 16“ (nuotr. facebook.com)
„Radistai Village 16“ (nuotr. facebook.com)
„Radistai Village 16“ (nuotr. facebook.com)
H. Lyndo atkreipia dėmesį, kad kai kuriems prekybininkams itin sunku apskaičiuoti reikiamo maisto kiekį. Su šiuo sunkumu dažniausiai susiduria siūlantys cepelinus, plovą, troškinius ar kitus patiekalus, kuriems pagaminti reikia nemažai laiko, tad dažnai tokio maisto paruošiama daugiau ir ilgesniam laikui, nei rekomenduojama. Todėl, prieš užsisakant patiekalą, reikėtų atkreipti dėmesį, ar jis neapdžiūvęs, ar į paviršių neišsiskyrę riebalai. Greitojo maisto gamintojai rečiau susiduria su patiekalų išlaikymo problema, vis dėlto, mitybos specialistai pataria nepiktnaudžiauti tokiais gaminiais, kaip picos, kebabai, mėsainiai bei kiti greitmaisčio patiekalai.
Virtuvės meistrė pataria festivalių metu dažniau valgyti lengvą, skrandžio neapsunkinantį maistą, pavyzdžiui, vištieną, žuvį, šviežias arba troškintas daržoves. Pastebima, kad liesos mėsos festivaliuose būna retai, o kai kuriuose – iš viso nebūna.
Festivalis "Velnio akmuo". Šeštadienis
(51 nuotr.) Festivalis "Velnio akmuo". Šeštadienis (nuotr. Eimanto Genio)
Festivalis "Velnio akmuo". Šeštadienis (nuotr. Eimanto Genio)
Festivalis "Velnio akmuo". Šeštadienis (nuotr. Eimanto Genio)
Festivalis "Velnio akmuo". Šeštadienis (nuotr. Eimanto Genio)
Festivalis "Velnio akmuo". Šeštadienis (nuotr. Eimanto Genio)
Festivalis "Velnio akmuo". Šeštadienis (nuotr. Eimanto Genio)
Festivalis "Velnio akmuo". Šeštadienis (nuotr. Eimanto Genio)
Festivalis "Velnio akmuo". Šeštadienis (nuotr. Eimanto Genio)
Festivalis "Velnio akmuo". Šeštadienis (nuotr. Eimanto Genio)
Festivalis "Velnio akmuo". Šeštadienis (nuotr. Eimanto Genio)
Festivalis "Velnio akmuo". Šeštadienis (nuotr. Eimanto Genio)
Festivalis "Velnio akmuo". Šeštadienis (nuotr. Eimanto Genio)
Festivalis "Velnio akmuo". Šeštadienis (nuotr. Eimanto Genio)
Festivalis "Velnio akmuo". Šeštadienis (nuotr. Eimanto Genio)
Festivalis "Velnio akmuo". Šeštadienis (nuotr. Eimanto Genio)
Festivalis "Velnio akmuo". Šeštadienis (nuotr. Eimanto Genio)
Festivalis "Velnio akmuo". Šeštadienis (nuotr. Eimanto Genio)
Festivalis "Velnio akmuo". Šeštadienis (nuotr. Eimanto Genio)
Festivalis "Velnio akmuo". Šeštadienis (nuotr. Eimanto Genio)
Festivalis "Velnio akmuo". Šeštadienis (nuotr. Eimanto Genio)
Festivalis "Velnio akmuo". Šeštadienis (nuotr. Eimanto Genio)
Festivalis "Velnio akmuo". Šeštadienis (nuotr. Eimanto Genio)
Festivalis "Velnio akmuo". Šeštadienis (nuotr. Eimanto Genio)
Festivalis "Velnio akmuo". Šeštadienis (nuotr. Eimanto Genio)
Festivalis "Velnio akmuo". Šeštadienis (nuotr. Eimanto Genio)
Festivalis "Velnio akmuo". Šeštadienis (nuotr. Eimanto Genio)
Festivalis "Velnio akmuo". Šeštadienis (nuotr. Eimanto Genio)
Festivalis "Velnio akmuo". Šeštadienis (nuotr. Eimanto Genio)
Festivalis "Velnio akmuo". Šeštadienis (nuotr. Eimanto Genio)
Festivalis "Velnio akmuo". Šeštadienis (nuotr. Eimanto Genio)
Festivalis "Velnio akmuo". Šeštadienis (nuotr. Eimanto Genio)
Festivalis "Velnio akmuo". Šeštadienis (nuotr. Eimanto Genio)
Festivalis "Velnio akmuo". Šeštadienis (nuotr. Eimanto Genio)
Festivalis "Velnio akmuo". Šeštadienis (nuotr. Eimanto Genio)
Festivalis "Velnio akmuo". Šeštadienis (nuotr. Eimanto Genio)
Festivalis "Velnio akmuo". Šeštadienis (nuotr. Eimanto Genio)
Festivalis "Velnio akmuo". Šeštadienis (nuotr. Eimanto Genio)
Festivalis "Velnio akmuo". Šeštadienis (nuotr. Eimanto Genio)
Festivalis "Velnio akmuo". Šeštadienis (nuotr. Eimanto Genio)
Festivalis "Velnio akmuo". Šeštadienis (nuotr. Eimanto Genio)
Festivalis "Velnio akmuo". Šeštadienis (nuotr. Eimanto Genio)
Festivalis "Velnio akmuo". Šeštadienis (nuotr. Eimanto Genio)
Festivalis "Velnio akmuo". Šeštadienis (nuotr. Eimanto Genio)
Festivalis "Velnio akmuo". Šeštadienis (nuotr. Eimanto Genio)
Festivalis "Velnio akmuo". Šeštadienis (nuotr. Eimanto Genio)
Festivalis "Velnio akmuo". Šeštadienis (nuotr. Eimanto Genio)
Festivalis "Velnio akmuo". Šeštadienis (nuotr. Eimanto Genio)
Festivalis "Velnio akmuo". Šeštadienis (nuotr. Eimanto Genio)
Festivalis "Velnio akmuo". Šeštadienis (nuotr. Eimanto Genio)
Festivalis "Velnio akmuo". Šeštadienis (nuotr. Eimanto Genio)
Festivalis "Velnio akmuo". Šeštadienis (nuotr. Eimanto Genio)
Paprastai siūlomi kiaulienos patiekalai, patiekiami kartu su keptomis ar virtomis bulvėmis, troškintais kopūstais, baltaisiais ryžiais. Specialistės teigimu, nieko blogo, jei žmonės valgys riebesnį maistą, tačiau tiems, kurie nori jaustis neapsunkę bei energingi, rekomenduojama rinktis ant grilio keptos vištienos, žuvies ar daržovių patiekalus, arba pasigaminti juos namie ir atsivežti.
Daugelyje festivalių nėra galimybės patiems pasišildyti ar išsikepti maisto dėl saugumo reikalavimų – draudžiama vežtis ar naudoti grilį, kurti laužus. Vis dėlto, jeigu organizatoriai leidžia, H. Lyndo rekomenduoja pasikepti mėsą ant laužo ir valgyti ją su šviežiomis daržovėmis. Kaip pavyzdį virtuvės meistrė pateikia karyje marinuotus ir pakeptus paukštienos kumpelius arba iš filė padarytus iešmelius.
Grilio mėgėjai nesunkiai gali pasikepti ir dešreles savadarbiams dešrainiams, tik reikėtų atminti, kad negalima kepti rūkytų, medžiotojų tipo dešrelių dėl kepimo metu išskiriamų kancerogenų – ant pakuotės turi būti nurodyta, kad dešrelės yra kepamosios. Taip pat į gamtą galima pasiimti ir tokias vištienos dalis, kaip peteliai ar „tulpės“ – gamintojai specialiai šias dalis išpjausto taip, kad būtų patogu laikyti rankoje ir kąsti.
Lenkijoje vykusio festivalio „Open‘er“ dalyvių stiliukas
(17 nuotr.) Festivalio „Open‘er“ akimirka (nuotr. Eglė Aleksandravičiūtė)
Festivalio „Open‘er“ akimirka (nuotr. Eglė Aleksandravičiūtė)
Festivalio „Open‘er“ akimirka (nuotr. Eglė Aleksandravičiūtė)
Festivalio „Open‘er“ akimirka (nuotr. Eglė Aleksandravičiūtė)
Festivalio „Open‘er“ akimirka (nuotr. Eglė Aleksandravičiūtė)
Festivalio „Open‘er“ akimirka (nuotr. Eglė Aleksandravičiūtė)
Festivalio „Open‘er“ akimirka (nuotr. Eglė Aleksandravičiūtė)
Festivalio „Open‘er“ akimirka (nuotr. Eglė Aleksandravičiūtė)
Festivalio „Open‘er“ akimirka (nuotr. Eglė Aleksandravičiūtė)
Festivalio „Open‘er“ akimirka (nuotr. Eglė Aleksandravičiūtė)
Festivalio „Open‘er“ akimirka (nuotr. Eglė Aleksandravičiūtė)
Festivalio „Open‘er“ akimirka (nuotr. Eglė Aleksandravičiūtė)
Festivalio „Open‘er“ akimirka (nuotr. Eglė Aleksandravičiūtė)
Festivalio „Open‘er“ akimirka (nuotr. Eglė Aleksandravičiūtė)
Festivalio „Open‘er“ akimirka (nuotr. Eglė Aleksandravičiūtė)
Festivalio „Open‘er“ akimirka (nuotr. Eglė Aleksandravičiūtė)
„Open‘er“ festivalio žiūrovai perėjo ir per ugnį, ir per ledą (nuotr. Eglė Aleksandravičiūtė)
Valgant gamtoje reikėtų nepamiršti ir higienos reikalavimų – tiek vežant, tiek palapinėje laikant greitai gendančius maisto produktus ar patiekalus, reikėtų užtikrinti, kad jie negautų per daug šilumos. Geriausia tokio maisto laikymo sąlygas užtikrina šaltkrepšis.
Taip pat reikėtų atsivežti didesnį kiekį geriamojo vandens – ne tik troškuliui malšinti, bet ir rankoms, vaisiams bei daržovėms plauti,. Maisto produktų nerekomenduojama plauti vandens telkiniuose, o jei festivalio teritorijoje įrengtas vandens čiaupas, reikėtų pasidomėti iš kur į jį atiteka vanduo ir ar šis vanduo yra geriamas.
H. Lyndo receptas sotiems, bet lengviems pietums festivalio metu: išvirkite vištienos krūtinėlę ir supjaustykite kubeliais, šiaudeliais supjaustykite šviežio saliero gumbą, susmulkinkite mėgstamų salotų lapus, sutarkuokite šviežią morką.
Tortilijos paplotėlį patepkite mėgstamais prieskoniais pagardintu graikišku jogurtu, paskirstykite vištienos bei daržovių įdarą ir susukite. Tokio patiekalo nebūtina šildyti, todėl galima vežtis į gamtą ir sveikai pasisotinti išalkus. Patiekalą patariama laikyti šaltkrepšyje.