• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mitybos specialistų žvilgsniai nukrypo ir muzikos festivalius. Nors paprastai dalyviai maistui neteikia didelės reikšmės, specialistų teigimu, atkreipti dėmesį į tai, ką valgome net 3-4 dienas trunkančiuose renginiuose – būtina.

20

Mitybos specialistų žvilgsniai nukrypo ir muzikos festivalius. Nors paprastai dalyviai maistui neteikia didelės reikšmės, specialistų teigimu, atkreipti dėmesį į tai, ką valgome net 3-4 dienas trunkančiuose renginiuose – būtina.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Festivaliuose populiariausias greitai paruošiamas maistas arba tradiciniai lietuviški patiekalai. Maisto tiekėjai, gaminantys ir prekiaujantys gamtoje, dažniausiai susiduria su pagrindine problema – kaip užtikrinti maisto šviežumą, – sako virtuvės meistrė Honorata Lyndo. – Gaminant ir atvirai laikant maistą, būtina taikyti technologijas, tinkamas apsaugoti maistą nuo parazitų, per didelės kaitros ar kitų veiksnių, skatinančių gedimą. Pagamintas maistas turi būti patiekiamas karštas, laikomas ne žemesnėje nei 68°C temperatūroje, ne ilgiau kaip 4 valandas.“

REKLAMA

H. Lyndo atkreipia dėmesį, kad kai kuriems prekybininkams itin sunku apskaičiuoti reikiamo maisto kiekį. Su šiuo sunkumu dažniausiai susiduria siūlantys cepelinus, plovą, troškinius ar kitus patiekalus, kuriems pagaminti reikia nemažai laiko, tad dažnai tokio maisto paruošiama daugiau ir ilgesniam laikui, nei rekomenduojama. Todėl, prieš užsisakant patiekalą, reikėtų atkreipti dėmesį, ar jis neapdžiūvęs, ar į paviršių neišsiskyrę riebalai. Greitojo maisto gamintojai rečiau susiduria su patiekalų išlaikymo problema, vis dėlto, mitybos specialistai pataria nepiktnaudžiauti tokiais gaminiais, kaip picos, kebabai, mėsainiai bei kiti greitmaisčio patiekalai.

REKLAMA
REKLAMA

Virtuvės meistrė pataria festivalių metu dažniau valgyti lengvą, skrandžio neapsunkinantį maistą, pavyzdžiui, vištieną, žuvį, šviežias arba troškintas daržoves. Pastebima, kad liesos mėsos festivaliuose būna retai, o kai kuriuose – iš viso nebūna.

Paprastai siūlomi kiaulienos patiekalai, patiekiami kartu su keptomis ar virtomis bulvėmis, troškintais kopūstais, baltaisiais ryžiais. Specialistės teigimu, nieko blogo, jei žmonės valgys riebesnį maistą, tačiau tiems, kurie nori jaustis neapsunkę bei energingi, rekomenduojama rinktis ant grilio keptos vištienos, žuvies ar daržovių patiekalus, arba pasigaminti juos namie ir atsivežti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Daugelyje festivalių nėra galimybės patiems pasišildyti ar išsikepti maisto dėl saugumo reikalavimų – draudžiama vežtis ar naudoti grilį, kurti laužus. Vis dėlto, jeigu organizatoriai leidžia, H. Lyndo rekomenduoja pasikepti mėsą ant laužo ir valgyti ją su šviežiomis daržovėmis. Kaip pavyzdį virtuvės meistrė pateikia karyje marinuotus ir pakeptus paukštienos kumpelius arba iš filė padarytus iešmelius.

REKLAMA

Grilio mėgėjai nesunkiai gali pasikepti ir dešreles savadarbiams dešrainiams, tik reikėtų atminti, kad negalima kepti rūkytų, medžiotojų tipo dešrelių dėl kepimo metu išskiriamų kancerogenų – ant pakuotės turi būti nurodyta, kad dešrelės yra kepamosios. Taip pat į gamtą galima pasiimti ir tokias vištienos dalis, kaip peteliai ar „tulpės“ – gamintojai specialiai šias dalis išpjausto taip, kad būtų patogu laikyti rankoje ir kąsti.

REKLAMA

Valgant gamtoje reikėtų nepamiršti ir higienos reikalavimų – tiek vežant, tiek palapinėje laikant greitai gendančius maisto produktus ar patiekalus, reikėtų užtikrinti, kad jie negautų per daug šilumos. Geriausia tokio maisto laikymo sąlygas užtikrina šaltkrepšis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat reikėtų atsivežti didesnį kiekį geriamojo vandens – ne tik troškuliui malšinti, bet ir rankoms, vaisiams bei daržovėms plauti,. Maisto produktų nerekomenduojama plauti vandens telkiniuose, o jei festivalio teritorijoje įrengtas vandens čiaupas, reikėtų pasidomėti iš kur į jį atiteka vanduo ir ar šis vanduo yra geriamas.

REKLAMA

H. Lyndo receptas sotiems, bet lengviems pietums festivalio metu: išvirkite vištienos krūtinėlę ir supjaustykite kubeliais, šiaudeliais supjaustykite šviežio saliero gumbą, susmulkinkite mėgstamų salotų lapus, sutarkuokite šviežią morką.

Tortilijos paplotėlį patepkite mėgstamais prieskoniais pagardintu graikišku jogurtu, paskirstykite vištienos bei daržovių įdarą ir susukite. Tokio patiekalo nebūtina šildyti, todėl galima vežtis į gamtą ir sveikai pasisotinti išalkus. Patiekalą patariama laikyti šaltkrepšyje.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų