Didesnis vitamino D vartojimas „buvo ženkliai susijęs su žymiai mažesniu fiziniu, emociniu ir bendruoju nuovargiu, geresne gyvenimo kokybe ir gebėjimu atlikti kasdieninio gyvenimo veiksmus“, – teigia dietologė Tara Raftery iš Dublino Trejybės koledžo. Tyrimo rezultatus ji pristatė virškinamojo trakto ligų konferencijoje Orlande (JAV).
T. Raftery ir jos kolegos ištyrė 27 Krono liga sergančius asmenis, kuriems tuo metu liga buvo sušvelnėjusi. Tačiau net ir tokios būsenos pacientai patiria nuovargį, o jų gyvenimas gali būti problematiškas. Tiriamiesiems tris mėnesius buvo duodama arba 2000 tarptautinių vienetų vitamino D arba placebo.
Prieš tyrimą ir po jo buvo nustatytas ligonių plaštakos stiprumas, nuovargis, gyvenimo kokybė ir vitamino D kiekis kraujyje, praneša „HealthDay News“.
Pasak T. Raftery, kiek stipriai ligonis plaštaka suspaudžia dinamometrą, tai rodo raumenų funkcionavimą. Sergant Krono liga, raumenys susilpnėja.
Krono liga yra lėtinis žarnyno uždegimas, pažeidžiantis ne tik paviršinius, bet ir giliuosius žarnos sienelės sluoksnius. Nors uždegiminių pakitimų ar opų gali atsirasti bet kurioje žarnyno vietoje, dažniausiai pažeidžiama plonosios žarnos galinė ir storosios žarnos pradinė dalis.
Krono ligos priežastys nėra visiškai aiškios, tačiau laikoma, kad ją lemia paveldimumas ir gyvenamoji aplinka. Specialistai mano, kad sergant Krono liga, imuninė sistema veikia prieš gerąsias virškinamojo trakto bakterijas, ir tai sukelia lėtinį uždegimą.
Tyrimo duomenimis, vitaminas D ligoniams padėjo įvairiais būdais. Vitamino D kiekiui kraujyje pasiekus 30 nanogramų mililitre (ng/mL) ar dar daugiau, o tai laikoma sveiku kiekiu, abiejų rankų raumenų funkcijos žymiai pagerėjo palyginti su tais, kieno rodikliai nesiekė 30 ng/mL.
Vitaminą D vartojusioje grupėje pagerėjo gyvenimo kokybė. Skirtumas tarp tiriamųjų grupių buvo 24 punktai, o laikoma, kad gyvenimo kokybės skirtumas pajaučiamas esant 20 punktų skirtumui.
Tyrimą atliko Airijos, Kanados ir JAV mokslininkai. Dabar tokie pat metų trukmės tyrimai atliekami su 130 Krono liga sergančių asmenų.
Tyrimo išvados susišaukia su kitų tyrimų rezultatais, įskaitant tuos, kuriuos gavo Monrealio McGill universiteto fiziologijos profesorius John White. Pasak jo, dabar gauta dar daugiau duomenų, kad vitaminas D žarnyne skatina imuninę sistemą gintis nuo kenksmingų bakterijų ir skatina apsauginę žarnyno epitelinio audinio funkciją.
Žinoma, kad vitaminas D ne tik skatina kaulų audinio susidarymą, bet ir pagerina nervų, raumenų ir imuninės sistemos funkcionavimą, sušvelnina uždegiminius procesus ir padeda kitoms organizmo funkcijoms. JAV nacionalinis sveikatos institutas vaikams nuo vienerių metų amžiaus ir asmenims iki 70 metų rekomenduoja kasdien suvartoti 600 tarptautinius vienetus (TV) vitamino D, o vyresniems nei 70 metų – 800 TV.
Lietuvoje, kaip ir visoje Europos Sąjungoje, rekomenduojama vitamino D paros norma yra 5 mikrogramai, o tai atitinka 200 TV.
Daugiausia vitamino D turi riebiosios šaltųjų vandenų žuvys kaip lašišos, skumbrės ir silkės, taip pat žuvų taukai, raguočių kepenys, sūris ir kiaušinio trynys. Be to, vitaminą D tiesioginiuose saulės spinduliuose sintetina žmogaus oda.
Mokslininkai teigia, kad beveik pusė visų žmonių turi mažiau vitamino D nei optimalus kiekis, ir ši problema didėja, žmonėms vis daugiau laiko leidžiant patalpose.