Vitaminai ir mineralų papildai gali sustiprinti protinę energiją ir savijautą ne tik sveikiems suaugusiems žmonėms, bet ir tiems, kas linkęs į nerimą ir depresiją.
Apie tai šią savaitę buvo kalbama kasmetinėje JAV maisto technologų instituto konferencijoje ir maisto parodoje, vykusioje Čikagoje. Organizatoriai teigia, kad dalyvavo daugiau kaip 23 tūkstančiai maisto srities profesionalų, praneša sciencedaily.com.
Vienoje diskusijų Kalgario universiteto medicinos fakulteto prof. Bonnie Kaplan teigė, kad vitaminai ir mineralų papildai gali būti alternatyva vis daugiau vartojamiems psichotropiniams vaistams, skiriamiems dėl nerimo ir depresijos simptomų.
B. Kaplan pateikė neseniai Kanadoje atliktų savo tyrimų duomenis apie 97 suaugusius pacientus su nuotaikos sutrikimais. Jie registravo, ką valgė, ir nustatyta, kad suvartojant daugiau vitaminų ir mineralų, pagerėjo pacientų protinė veikla.
Mokslininkė įsitikinusi, kad viena pagrindinių protinių sutrikimų priežasčių yra netinkama mityba, tačiau praėjusio amžiaus viduryje išpopuliarėjus psichotropiniams vaistams, psichiatrai vis labiau nustojo protinius sutrikimus tvarkyti per mitybą. Tuo tarpu tyrimai rodo, kad vadinamąją vakarietišką dietą su daug perdirbto maisto išpažįstantiems žmonėms yra didesnė nuotaikos sutrikimų ir nerimo tikimybė.
Jutos universiteto mitybos skyriaus specialistė dr. C.J. Geiger pateikė savo duomenis apie teigiamą vitaminų B ir D, 5-hidroksitriptofano (5-HTP), ginkmedžio lapų ekstrakto ir omega-3 poveikį nuotaikai. 5-HTP yra natūraliai atsirandanti amino rūgštis, iš kurios žmogaus organizme gaminasi seratoninas.
C.J. Geiger yra nustačiusi, kad daugelio suaugusiųjų energijos lygis kinta. Jis esti didžiausias įpusėjus rytui, smarkiai nukrenta pavalgius pietus, šiek tiek atsigauna vėlyvą popietę ir vėl nusėda prieš einant miegoti. Tačiau šie energijos pakilimai ir nukritimai varijuoja atsižvelgiant į lytį, amžių ir klimatą.
Mokslininkė sako, kad daug suaugusiųjų, siekdami visą dieną išlikti energingi, geria kavą, gaiviuosius gėrimus, valgo šokoladą ir šokoladinius batonėlius, negana to, vartoja energetinius gėrimus, įvairius užkandžius su cukrumi.
Kartu ji išskyrė kitą žmonių kategoriją, kurie valgo dažniau ir po nedaug, kad išlaikytų energiją, be to, skiria daug laiko poilsiui ir sportui.