Vartojant daug vitamino E, rizika susirgti pūslės vėžiu gali sumažėti maždaug trečdaliu, teigiama tarptautinės mokslininkų grupės paskalbtame tyrime.
Žurnale „Cancer Causes and Control“ paskelbtoje ataskaitoje teigiama, kad karotenoidai, niacinas (vitaminas B5), tiaminas (vitaminas B1) ir vitaminas D vyresniems žmonėms gali sumažinti riziką susirgti pūslės vėžiu.
Mokslininkai nurodo, kad reikia atlikti daugiau tyrimų, siekiant nustatyti optimalius kiekius ir tų vitaminų kombinacijas, ypač rizikos grupėms kaip užkietėję rūkaliai ar pagyvenę žmonės.
Europos onkologijos mokyklos duomenimis, pasaulyje pūslės vėžys kasmet diagnozuojamas 336 tūkstančiams žmonių, juo vyrai suserga triskart dažniau nei moterys.
Mokslininkai ištyrė 322 pūslės vėžiu sirgusių žmonių mitybą, kontrolinėje grupėje buvo 239 sveiki asmenys.
Gautieji rezultatai parodė, kad daugiausia vitamino E vartojusiems asmenims (nemažiau kaip 193,4 miligramo per dieną) rizika susirgti pūslės vėžiu buvo 34 procentais mažesnė, o daugiausia fosforo vartojusiems asmenims (1557 miligramai) tokia tikimybė buvo mažesnė 51 proc.
Tačiau ligos ir fosforo vartojimo ryšį mokslininkai šiame tyrime pripažino statistiškai nereikšmingu.
Tirdami vien užkietėjusius rūkalius, mokslininkai nustatė, kad daugiausia vitamino E, karotenoidų (18 miligramų) ir niacino (46,5 miligramo) vartojusiems asmenims rizika susirgti pūslės vėžiu atitinkamai buvo 42, 38 ir 34 procentais mažesnė.
Kai dėl vyresniojo amžiaus žmonių, didžiausias karotenoidų, vitamino D (641 tarptautiniai vienetai), niacino ir vitamino E vartojimas irgi buvo susijęs su mažesnė pūslės vėžio rizika, praneša nutraingredients.com.
Tyrime dalyvavo mokslininkai iš Australijos, Didžiosios Britanijos, Belgijos, JAV ir Nyderlandų. Tiriamieji gyveno Niuhempšyro valstijoje JAV, jų amžius pradedant tyrimą svyravo nuo 25 iki 74 metų.
Savigydos pramonės asociacija (SPA) info.