Vilniuje prasidėjo tradicinė, visą savaitgalį truksianti Kaziuko mugė. Nors oras šiluma nelepina, visgi mugės atidarymas skelbia pavasario pradžią.
Šiemet Kaziuko mugėje dalyvauja rekordinis amatininkų skaičius – leidimus išsipirko net 1200 asmenų. Pernai išpirkta buvo apie 1000.
Siekiant įpūsti daugiau gyvybės Gedimino prospektui, šiemet Kaziuko mugė šurmuliuos visame prospekte – nuo Seimo iki Katedros. Per pirmąsias vietų pardavimo dienas sulaukus rekordinio dalyvių skaičiaus, mugės teritorija išsiplėtė Šventaragio, B. Radvilaitės bei Maironio gatvėmis.
Tradiciškai Kaziuko mugė vyks Pilies ir Didžiojoje gatvėse bei Rotušės aikštėje.
Kaziuko mugė – išskirtinė sostinėje vykstanti tradicinių švenčių. Visų pirma gilia istorine tradicija, – ji kilusi iš šventojo karalaičio Kazimiero pagerbimo procesijų, rengiamų nuo 1604 metų.
Laikui bėgant bažnytinę šventę lydinti prekyba išaugo iki spalvingos trijų dienų Kaziuko mugės. Turėdama šimtmečių tradiciją, rodydama rankų darbo išmoningus gaminius, vaišindama kulinarinio paveldo valgiais, džiugindama unikaliomis vilnietiškomis verbomis, mugė neturi lygių aplinkiniuose kraštuose.
Istoriniai šaltiniai byloja, kad ši šventė buvo ne tik liaudies meistrų sambūris, sutraukdavęs amatininkus iš atokiausių Lietuvos kampelių ir kaimyninių šalių, bet ir smagus mugės lankytojų ir jos dalyvių pasibuvimas su įvairiausių žanrų muzikantais, artistais.
Nuo šių metų Kaziuko mugėje kasmet planuojama pristatyti vieno kurio nors Lietuvos regiono tradicinę ir šių dienų kultūrą. Šiemet pristatomas Dzūkijos regionas.
Vilniečius ir miesto svečius į Gedimino prospektą kviečia tradicinių gaminių ir kulinarinio paveldo gamintojai iš visos Lietuvos.
Prospekto pradžioje įsikurs tradicinių amatų kiemeliai, kuriuose bus pristatomi sertifikuoti tautinio paveldo produktai: medžio drožėjai prekiaus skulptūromis, buities rakandais, žaislais, muzikos instrumentais, karpinių karpytojai – popieriaus karpiniais, užuolaidomis ir paveikslais, kalviai – kalvių dirbiniais, puodžiai – ąsočiais, puodais, puodynėmis, puodais, lėkštėmis puodeliais, dubenimis, vytelių pynėjai – pintais baldais, namų apyvokos rykais, juostų audėjos, pynėjos pirkėjų akis vilios įvairiaspalvėmis kaišytinėmis, vytinėmis, rinktinėmis juostomis, mezgėjos – mezginiais, nėriniais, kulinarinio paveldo gamintojai skanėstų mėgėjus trauks Kaziuko riestainiais, ragaišiais, meduoliais, įvairiais sūriais sūreliais, vyks tradicinių amatų demonstravimas.
Lankytojai turės galimybę stebėti, kaip dirba amatininkai, galės ir patys išbandyti savo sugebėjimus ar įsigyti meistro sukurtų bei pagamintų produktų, paragauti aludarių iš Šiaurės Lietuvos (Pasvalio, Pakruojo r.) virto alaus, susipažinti su virimo tradicijomis.
Apie tai žiūrėkite LNK žinių videoreportaže