Mėgstantys saldžiai, tačiau neabejingi savo sveikatai vartoja steviją. Tai ypatingai vertas dėmesio augalas, kurį gali namuose auginti kiekvienas.
Tiria mokslininkai
Sodyboje Ukmergės rajono gyvenanti Dalia Katilevičienė stevija susidomėjo prieš dešimt metų.
„Pirmąsias žinias apie steviją 1837m. pateikė biologas dr. Mosè Giacomo Bertoni 1945m. Vėliau chemikai ištyrė lapų sudėtį ir rastą saldžiąją medžiagą pavadino steviozidu. Stevijos savybes tyrinėja viso pasaulio mokslininkai. Vien tik Japonijoje tuo užsiima 60 laboratorijų, – pasakojo moteris. –Be steviozido stevijoje randama: kalcio, magnio, kalio, fosforo, geležies,kobalto, mangano, seleno, chromo, titnago, vitaminų P,C,B1,B2,E, beta-karotino, flavonidų( rutino), taninų, eterinių aliejų. Džiovinti lapai 7 kartus saldesni už cukrų, o kalorijų juose išvis nėra“.
Stevija – Pietų Amerikos daugiametis žolinis augalas. Krūmelis siekia apie 50 cm. Aukščio. Mūsų sąlygomis stevija auginama kaip vienmetis augalas. Mėgsta laistymą. Kartais žydi baltais, smulkiais žiedeliais, bet sėklų nesubrandina.
Netoksiškas augalas
Stevija pasaulyje žinoma ne tik kaip saldiklis. Ji pasižymi ir gydomosiomis – profilaktinėmis savybėmis sergant cukriniu diabetu, nutukimu, ateroskleroze, sutrikus virškinamojo trakto darbui. Stevija sureguliuoja organizmo fermentų veiklą, kuri savo ruožtu normalizuoja medžiagų apykaitą ir sumažina cukraus kiekį kraujyje. Šis augalas pasižymi ir antibakterinėmis savybėmis. Brazilijoje, liaudies medicinoje, ji naudojama žaizdų, opų, dantenų ligų ir dantų karieso gydymui. Stevijos ekstrakto dedama į dantų pastas ir į skystį burnai skalauti. Stevija naudojama ir odos ligoms, tokioms kaip dermatitas, egzema gydyti. Geriant stevijos arbatą slopinamas patogeninių mikroorganizmų augimas.
Atlikti moksliniai tyrimai atskleidė, kad stevija visiškai neturi toksinių savybių. Nebuvo rasta jokių anomalių ląstelių, fermentų, genų ir chromosomų mutacijų, o tai rodo, kad nėra mutageninio aktyvumo.
Puikios gydomosios savybės
„Stevija mažina cukraus kiekį kraujyje sergantiems cukriniu diabetu, bet sveikiems žmonėms vartojantiems iš stevijos pagamintus preparatus jis nemažėja. Stevija - puikus antioksidantas, joje esančios medžiagos suriša laisvuosius radikalus ir juos neutralizuoja, mažina kraujospūdį ir cholesterino kiekį kraujyje, stiprina kraujagysles ir valo jas nuo „cholesterino plokštelių, atstato kraujagyslių elastingumą“ - vardijo pašnekovė. Stevijos pagalba galima gydyti vaikų alerginę diatezę. Nustatytas teigiamas poveikis kepenims ir kasai. Šis augalas stiprina organizmo atsparumą infekciniams susirgimams, gerina miegą ir protinę veiklą, atstato kraujagyslių elastingumą
Kompotams saldinti
Iš stevijos išskirtas steviozidas – gelsvai žalsvi milteliai, 300 kartu saldesni už sacharozę. Steviozidas naudojamas kai kurių nealkoholinių gėrimų, diabetikams skirtų maisto produktų, sulčių fitoarbatų, kosmetinių kremų, dantų pastų gamyboje.
„Namų sąlygomis steviozidas naudojamas kompotams, arbatoms, kepiniams saldinti. Kompotams, sultims, arbatoms saldinti galima naudoti ir džiovintus stevijos lapus. Pvz.: gaminant slyvų kompotą, vienam litrui vandens imama 18-20g. sausų stevijos lapų. Daug informacijos apie steviją radau N.Semionovos knygoje „Stevija – XXI amžiaus augalas“, – sakė Dalia.
Dauginama žaliaisiais auginiais
Tai kad steviją galima auginti mūsų sąlygomis ji įsitikino pati. Pirmuosius augaliukus moteris užsiaugino iš sėklų, vėliau daugino žaliaisiais auginiais. Tiesa, pasak jos, vienais metais stevija žydėjo ir sėklas užaugino, bet, jos buvo nedaigios.
„Žiemoja stevija vazonėliuose ant palangės, bet pavasario sulaukia tik trečdalis augalų, nes ji nemėgsta rudeninio persodinimo į vazonėlius ir sauso kambarių oro. Todėl tenka augalus dažnai purkšti vandeniu. Bet atėjus pavasariui iš vieno augaliuko pasidauginu jų kiek noriu žaliaisiais auginiais, - sakė pašnekovė. - Pasodinta į žemę, per vasarą stevija taip išbujoja ir sutvirtėja, kad derliaus mūsų šeimai užtenka iki sekančio derliaus“. Be šio augalo, Dalia neįsivaizduoju žolelių arbatos. Penkių stevijos krūmelių, anot jos, vienam žmogui užtenka visiems metams. Kol kas saldžiuosius lapelius ji deda tik į arbatas. Bandė pasidaryti ekstraktą, bet nepatiko nemalonus jo kvapas.