Skaniausi ir traškiausi – svirpliai
Projekto organizatoriai, paklausti, koks patiekalas populiariausias, nedvejodami atsako, kad daugiausiai suvalgyta traškių svirplių.
„Šiuose vabzdžiuose daug baltymų ir kalcio“, – pabrėžia UAB „Dezinfa“ biologas, vabzdžių restorano vyriausiasis šefas Liutauras Grigaliūnas.
Pašnekovas pasakoja, kad svirpliai mėgsta šiltas ir drėgnas vietas, todėl viena rūšis – naminis svirplys – gyvena žmogaus būstuose. Svirpliai – visaėdžiai, nors daugumą jų raciono sudaro augalinis maistas, bet ėda ir negyvus kitus vabzdžius ar net gendančius mėsiškus produktus. Sirpčioja judindami savo trumpais sparnais. Jų klausos organai priekinėse kojose. Kiaušinėlius patelės deda į dirvožemį, jų gali padėti iki 100 vnt. Suagėliai gyvena iki 3 m.
Populiarumui nenusileidžia ir skėriai
Kauniečiai bei miesto svečiai taip pat noriai gardžiuojasi ir skėriais. Restorane ragaujama rūšis susitelkia į milijoninius būrius ir keliauja, savo kelyje naikindami visą augaliją. Pavėjui jie gali skristi iki 20 km/h greičiu. Didžiuliai jų spiečiai gali būti net iki keleto šimtų kvadratinių kilometrų ir milijonas vabzdžių gali suėsti apie toną maisto per dieną.
„Lietuvoje taip pat gyvena skėrių šeimos atstovų. Didžiausias – viksvinis skėrys, iki 4 cm ilgio. Tačiau Lietuviški skėriai, nors ir augalėdžiai, nesispiečia į tokius visa ryjančius spiečius kaip jų kai kurie pietiniai giminaičiai“, – pabrėžia biologas ir teigia, kad vabzdžių restorane besimėgaujantys skėriais savo organizmą praturtino kalciu, baltymais ir geležimi.
Planuojamas globalinis projektas
Kenkėjų kontrolės ekspertų „Dezinfa“ vadovė Margarita Kutkaitė, paklausta, ar ir kitais metais ketina organizuoti panašų projektą, juokaudama tikina, kad kompanija naikina, kontroliuoja daugybę kenkėjų: peles, žiurkes, vapsvas, kandis, blusas, blakes ir kt., tad patiekalų gausu.
Vadovė pasakoja, kad „Pestaurant“ idėjos autoriai, tarptautinė įmonių grupė „Rentokil“, kuriai priklauso „Dezinfa“, pernai švęsdami 85 metų jubiliejų gamino įvairiausių patiekalų, tad yra dar ką degustuoti. Beje, birželio mėnesį „Rentokil“ planuoja globalinį projektą, prie kurio žada prisijungti ir „Dezinfa“, tad tikėtina, kad egzotiškų patiekalų galės paragauti ne tik Kauno, bet ir kitų Lietuvos miestų gyventojai.
„Lietuviai iš tiesų nustebino drąsa ir mestą iššūkį įveikė, prieš atidarydami restoraną, manėme, kad lankytojai bus konservatyvesni, tad galimybės pasiūlyti dar daugiau patiekalų su įvairiais kenkėjais tikrai neatmetame. Tačiau šiandien šį projektą jau baigiame ir vėl grįšime į senas vėžias – naikinsime kenkėjus: peles, žiurkes, blusas, blakes, kandis ir kt.“, – tikina M. Kutkaitė.Vabzdžių restorano svečiai dar iki šios dienos pabaigos, t.y. balandžio 5, 18 val., Kaune, Žalgirio arenoje, turi galimybę paskanauti svirplių su druska ir actu, traškių barbekiu skonio milčiaus lervų, skrudintų skėrių, skrudintų milčiaus lervų, skrudintų svirplių, milčiaus lervų su meksikietiškais prieskoniais, svirplių su kariu bei įvairaus skonio ledinukų su skorpionais, skruzdėlėmis bei lervomis.