Nebus nuskriausti ir jūros gėrybių be egzotiškesnių skonių mėgėjai. Užkandžiams Gediminas pasiūlys labai gardžius, lengvus vasariškus suktinukus su krevetėmis. Neįprasti skonių derinai tikrai nustebins.
Du nuostabūs patiekalai bei šefo patarimai Skaniai ir paprastai laidoje šeštadienį 9.00 per TV3.
Vasariški suktinukai su krevetėmis
Paruošti 10 vasariškų suktinukų su krevetėmis:
1 pakelio ryžių makaronų 1 šaukšto sezamų aliejaus ~20vnt virtų krevečių, perpjautų išilgai 1-2 nedidelių morkų, supjaustytų lazdelėmis 50g kepintų, sūdytų žemės riešutų 1 gerai prinokusio avokado, supjaustyto griežinėliais Šviežių salotų lapų Šviežios kalendros Šviežios mėtos 10vnt ryžių popieriaus lapelių
Žemės riešutų padažui:
3 šaukštų nesūdyto žemės riešutų sviesto 3 šaukštų klevų sirupo 3 šaukštų sojos padažo 3 šaukštų obuolių sidro acto 5-6 šaukštų šalto vandens
Yuzu acto padažui Jums reikės:
1 nedidelio saldaus svogūno 1 aitriosios paprikos 1 skiltelės česnako Pundelio šviežios kalendros Žiupsnelio druskos 6-7 šaukštų baltojo vyno acto su Yuzu 2-3 šaukštų šalto vandens
Žemės riešutų padažui paruošti reikia sumaišyti žemės riešutų sviestą, klevų sirupą, sojos padažą ir obuolių sidro actą. Turite gauti tirštos konsistencijos masę, kurią, norėdami gauti norimo tirštumo padažą, reikia atskiesti vandeniu ir labai gerai išmaišyti.
Yuzu acto padažui paruošti reikia kuo smulkiau supjaustyti svogūną, aitriąją papriką, česnaką bei šviežią kalendrą. Viską sudėti į nedidelį dubenėlį ir užpilti baltojo vyno actu su Yuzu (kad apsemtu smulkintus ingredientus), išmaišyti. Jeigu skonis per daug intensyvus, atskiesti keliais šaukštais šalto vandens.
Ryžių makaronus užpilti verdančiu vandeniu, palaikyti 5 minutes, nukošti bei nulieti šaltu vandeniu. Vandeniui nuvarvėjus makaronus sudėti į dubenį ir, kad jie nesuliptų, lengvai permaišyti su šaukštu sezamo aliejaus. Taip paruoštus ryžių makaronus reikia paskaninti žemės riešutų padažu bei Yuzu acto padažais ir gerai išmaišyti.
Ryžių popierių trumpam panardinti į šaltą vandenį, nuvarvinti perteklių ir pasidėti ant lentelės ar sudrėkinto rankšluosčio. Ant paruošto ryžių popieriaus eilės tvarka į krūvelę sudėti paruoštus ingredientus: 2 krevetes, 2-3 šviežios mėtos lapelius, kelis stiebelius šviežios kalendros, salotos lapą, šiaudeliais pjaustytos morkos, anksčiau paruoštų ryžių makaronų, šaukštelį žemės riešutų ir kelis griežinėlius pjaustyto avokado. Viską atsargiai suvynioti (lyg darytumėte balandėlius ar vyniotumėte blynelius) ir skanauti su žemės riešutų ir Yuzu acto padažais.
Kiaulienos šoninė traškia plutele
Kiaulienos šoninei traškia odele ir greitai marinuotiems agurkams paruošti Jums reikės:
~3kg kiaulienos šoninės 1-2 šaukštų prieskonių mišinio keptai mėsai Ypač tyro alyvuogių aliejaus Druskos
Marinatui:
1 stiklinės obuolių sulčių ½ stiklinės jautienos arba vištienos sultinio 3-4 šaukštų klevų sirupo 3-4 šaukštų stiklinės obuolių sidro acto 3-4 šaukštų tyro alyvuogių aliejaus 1-1½ šaukšto druskos
Greitai marinuotiems agurkėliams:
0,5l vandens 0,1l 9% acto rūgšties 1 šaukštelio kumino 1 šaukštelio geltonųjų garstyčių grūdelių 1 šaukštelio juodųjų garstyčių grūdelių 4-5 šaukštų rudojo cukraus 1 šaukšto druskos 4-5 skiltelės česnako 1 aitriosios paprikos 2 didelių agurkų 1 mėlynojo svogūno
Pirmiausia švariai nuvalyti, nuplauti ir nusausinti kiaulienos šoninę ir odoje padaryti įpjovas maždaug kas 1cm.
Mėsos marinatui paruošti sumaišyti visus jo ingredientus ir maistinio švirkšto pagalba sušvirkšti į mėsą kas keletą centimetrų. Dalį marinato palikite mėsai patepti kepimo metu. Mėsą prieš kepimą įtrinti keptos mėsos prieskonių mišiniu.
Taip paruoštą kiaulienos šoninę rekomenduojama kepti „La Caja China“ kepsninėje-dėžėje. Tai yra ypatinga kepsninė, kurioje galima kepti ir lyg lauko orkaitėje, ir kaip įprastoje kepsninėje vienu metu.
Šoninę dėti ant kepimo popieriaus oda žemyn ir įdėti į skardą ant pakeltų grotelių, kad aplink mėsą galėtų cirkuliuoti oras. Kadangi netiesioginė kaitra yra iš viršaus, grotelės yra būtinos, kad kepimas būtų tolygus.
Skardelę su mėsa dėti į „La Caja China“ kepsninę, uždėti padėklą su iš anksto įkurtais medžio anglies briketais ir kepti maždaug 170C vidinėje temperatūroje apie 40 minučių. Vėliau reikia mėsą apversti, nusausinti odelę, visą jos paviršių pabarstyti labai plonu druskos sluoksniu ir toliau kepti iki 200-220C įkaitintoje kepsninės dėžėje 10-15 minučių, kol odelė apskrus, taps traški.
Prie šios šoninės rekomenduojama pasigaminti greitai marinuotų agurkų salotų. Į prikaistuvį supilti vandenį, actą, suberti prieskonius, cukrų, druską bei pjaustytą česnaką, aitriąją papriką ir užvirinti. Užvirusį marinatą užpilti ant plonais griežinėliais pjaustytų agurkų ir svogūno. Atvėsus marinatui galima ragauti.
SKANAUS!