Pasigaminkite gardžių gėrimų namuose! Juolab kad ši alternatyva leis jums savo nuožiūra parinkti ir skonio stiprumą, ir cukraus kiekį. Namuose ruoštas limonadas ar gaiva ne tik padės išlikti žvalesnėms net per didžiausius karščius, bet ir papildys organizmą vitaminais.
Ką turėtumėte žinoti apie gėrimų gamybą namuose?
1. Tradicinė lietuviška gaiva – ne kas kita, kaip vaisių ar uogų sultys, atskiestos vandeniu. Dažniausiai gardinamos citrinos riekele ar mėtos lapeliu. Kiek sumanesnės variacijos – vaisių ir uogų sulčių kokteiliai, gausiai atskiesti vandeniu ir pagardinti ledais.
2. Namuose gaminti gėrimai – be konservantų, tad nesitikėkite, kad jie išliks nesurūgę keletą dienų per didžiausius karščius: pasigaminkite tiek, kiek suvartosite per dieną. Ir laikykite šaldytuve.
3. Naminius gėrimus laikykite ne plastikiniuose, o stikliniuose arba metaliniuose induose. Plastikiniai buteliai, kaip rodo moksliniai tyrimai, gali į maistą išskirti organizmui nuodingų toksinų, be to, juos sunku gerai išvalyti.
4. Šalta arbata – puikus, gaivus ir sveikas gėrimas. Galite rinktis ne tik tradicinę juodąją, bet ir vaisinę, žaliąją, matė ir, žinoma, žolelių arbatas. Jei arbatą saldinsite – darykite tai kol ji dar karšta, nes šaltame vandenyje bus sunkiau ištirpinti cukrų. Beje, gaminant šaltą arbatą rekomenduojama ją užplikyti stipresnę nei įprastai: nepamirškite, kad ją dar skiesite ledukais!
5. Gazuotu vandeniu per pusę skiestos vaisių sultys – idealus gaivus gėrimas, be to, tikrai patiks net ir didžiausiems sintetinių vaisvandenių gerbėjams.
Vanduo
Ar žinojote, kad užšaldytas ir atitirpintas vanduo ne tik suminkštėja, bet ir įgyja gydomųjų galių? Pasigaminti šaltą gėrimą iš ledo vandens itin paprasta. Pripilkite vandens į butelį, įmeskite į jį skiltelę citrinos, saują šviežių uogų, keletą mėtos lapelių ir – į šaldymo kamerą. Per naktį vanduo užšals, o ryte beliks ištraukti ir atitirpinti. Karštą vasaros dieną patogu tokį ledo luitą butelyje neštis į darbą, vežtis į sodą – ledas pamažu tirps, ir po ranka visada turėsite aromatingo šalto vandens.
Kas dar aromatizuoja ir pagardina vandenį?
• Agurkų riekelės,
• Citrusinių vaisių riekelės,
• Uogos,
• Ananasų gabalėliai,
• Meliono riekelės,
• Arbūzai,
• Mangai.
Braziliškas limonadas
2 laimo vaisiai,
½ stiklinės cukraus,
3 šaukštai saldaus kondensuoto pieno,
3 stiklinės vandens,
ledo kubelių.
Laimus gerai nuplaukite, nupjaukite galiukus ir supjaustykite į 8 dalis. Sudėkite į elektrinį plakiklį, užberkite cukrumi, užpilkite kondensuotu pienu ir vandeniu. Plakite 5 paspaudimais, tada perkoškite (gali likti nesusiplakusių žievelių). Supilkite į stiklines, įmeskite po keletą ledukų.
Rausvasis limonadas
2 stiklinės cukraus,
9 stiklinės vandens,
2 stiklinės šviežių citrinos sulčių,
1 stiklinė atvėsintų spanguolių sulčių.
Dideliame ąsotyje sumaišykite sultis. Vandenį užvirinkite, ištirpinkite jame cukrų, palaukite, kol atauš ir taip pat supilkite į ąsotį. Pagardinktie ledukais.
Šalta tropikų gaiva
2 stiklinės verdančio vandens,
4 pakeliai apelsinų arbatos,
2 stiklinės ledinio vandens,
1 stiklinė ananasų sulčių,
½ stiklinės pasirinkto skonio vaisių ar uogų sirupo,
1 šviežias ananasas (be odelės, supjaustytas gabalėliais.
Verdančiu vandeniu užplikykite arbatą. Palauklite, kol pritrauks (2-4 minutes). Ištraukite arbatos pakelius, supilkite ledinį vandenį ir apelsinų sultis. Viską atvėsinkite šaldytuve. Į stiklinę priberkite ledukų, užpilkite arbata, viršų papuoškite ananaso gabalėliais.
Levandų tvistas
1 ąsotis ledo kubelių,
¼ stiklinės džiovintų levandų žiedų,
2 stiklinės verdančio vandens,
¾ stiklinės cukraus,
8 citrinos,
5 stiklinės šalto vandens.
Levandas sudėkite į arbatinį ir užpilkite verdančiu vandeniu. Palaukite 10 minučių kol nusistovės, tada perkoškite. Supilkite cukrų, išmaišykite kol ištirps, tada arbatą užpilkite ant ąsotin sudėtų ledukų. Išspauskite citrinų sultis, jas taip pat supilkite į ąsotį, viską išmaišykite.
Mėlynių gėrimas
1 stiklinė vandens,
2 stiklinės cukraus,
2 stiklinės citrinų sulčių,
7 stiklinės ledinio vandens,
2 stiklinės ledukų,
1 stiklinė mėlynių.
Užvirinkite 1 stiklinę vandens, ištirpinkite joje cukrų. Įmaišykite citrinos sultis. Supilkite į indą šį karštą nuovirą, atskieskite lediniu vandeniu, suberkite ledukus. Mėlynes pertrinkite ir įmaišykite į gėrimą.