„Sveikatos DNR“ laidoje viešėjusi gydytoja gastroenterologė Goda Sadauskaitė atskleidė, kaip skrandžio refliuksas susijęs su skrandžio rūgštingumu ir kas nutinka ilgą laiką ignoruojant simptomus.
Situacija – labai dažna
Laidoje kalbėjusi gydytoja atskleidė, kad gastroduodeninis refliuksas yra itin dažna kasdieninė situacija. Anot gydytojos, priežasčių šiai ligai yra gausybė.
„Paprastai, simptomai, būdingi refliuksui, tokie kaip rėmens graužimas, deginimas iš krūtinkaulio. Jie neretai būna dėl to, nes rūgštus skrandžio turinys atpilamas į stemplę“, – pradėjo pasakoti gastroenterologė.
„Dažnai taip būna dėl mitybos pažeidimų, kai yra persivalgoma, vartojamas aštresnis, sunkiau virškinamas maistas. Tada padeda mitybos plano sutvarkymas ir rūgštingumą mažinantys medikamentai. Bet daliai žmonių tie medikamentai padeda nepilnai arba visai nepadeda“, – kalbėdama apie gydymą pripažino G. Sadauskaitė.
Anot jos, gastroezofagino refliuksas dar gali kilti ne tik dėl pasirenkamo maisto raciono, bet ir dėl padidėjusio nervinio stemplės judrumo:
„Nereikia stebėtis, kad pacientai, kuriems yra refliuksas, eina tirtis, jiems atliekami endoskopiniai tyrimai ir jokių pakitimų stemplėje nerandama. Tai gali būti dėl padidėjusio nervų sistemos jautrumo. Tokiems pacientams, bent daliai jų, gali padėti nervų sistemą raminantis gydymas.“
Kiekvienas organizmas reaguoja skirtingai
Gastroenterologė, paklausta apie tai, kas nutinka, kai žmonės nesikreipia į gydytojus dėl nemalonių pojūčių, atsakė, kad tuomet gali kilti didesnių problemų. Visgi, anot G. Sadauskaitės, kiekvienas organizmas yra skirtingas ir vieniems didesnės problemos gali pasireikšti, o kitiems – ne.
„Matote, jeigu jau taip kalbant, druskos rūgštis kaip medžiaga yra reikalinga. Viskas, kas yra organizme, yra reikalinga maisto virškinimui. Druskos rūgštis pasižymi priešbakteriocidinėmis savybėmis. Vėlgi reikia žiūrėti, kad jos būtų tinkami kiekiai“, – paaiškino „Sveikatos DNR“ laidoje viešėjusi gydytoja.
Visgi, gastroenterologė pridūrė, kad per didelis kiekis druskos rūgšties kiekis organizmui sveikatos neprideda: „Kai jos yra per daug, tai ji yra žalojantis faktorius. Stemplėje, skrandyje, dvylikapirštėje žarnoje yra tam tikros apsauginės savybės nuo perteklinio rūgštingumo.“
Ji pridūrė, kad kiekvienas žmogus nemalonius pojūčius toleruoja skirtingai. Anot jos vienas gali gyventi visą gyvenimą su šiais pojūčiais, o kitam tai gali iššaukti didesnes bėdas.
„Priklauso nuo žmogaus, kai kam bus visą gyvenimą padidėjęs rūgštingumas, nemalonūs simptomai ir tiek. Kažkam išsivystys erozijos, opos. Tai vėlgi priklauso nuo individualių organizmo savybių“, – teigė gydytoja G. Sadauskaitė.
Kviečiame žiūrėti „Sveikatos DNR“ jau dabar! „Sveikatos DNR“ žiūrėkite kiekvieną pirmadienį 19 val. naujienų portale tv3.lt ir platformoje TV3 Play. Laidą ketvirtadieniais 19 val. rasite TV3 televizijos YouTube kanale.
Laidos metu kalbėjome šiomis temomis:
00:00 Tema ir pašnekovės pristatymas.
00:25 Padidėjęs skrandžio rūgštingumas – auganti problema.
03:10 Paprastos tiesos, kurias naudinga žinoti apie virškinimo sistemą.
06:50 Dietos ir protarpinis badavimas: kokios pertraukos turėtų būti tarp valgymų.
10:40 Kaip žinoti, kad jau užtenka valgyti ir toliau – tik persivalgymas.
13:33 Refliuksas – dažnai gydytojų pastebima problema, o priežastys – įvairios, kartais gali padėti ir nervų sistemą raminantys vaistai.
19:00 Gastritas ir jo rūšys – kokių simptomų neignoruoti ir išsitirti.
23:23 Ar galima nieko nevalgius gerti kavos?
28:00 Bendri principai, kurie tinkami daugumai: taip valgydami jausitės geria.