NBA žvaigždė Jonas Valančiūnas su šeima šventinį laikotarpį nusprendė praleisti Memfyje, tačiau tikina, kad lietuviškos tradicijos jų nepalieka ir ten. Anot krepšininko, šiuo metu svarbiausia nepamiršti, kad artimųjų saugumas ir šventinė nuotaika priklauso nuo mūsų pačių ir kviečia susikurti mažesnę, tačiau ypatingą šventę, rašo pranešime spaudai.
„Kalėdinis laikotarpis nuo pat vaikystės man simbolizavo namų jaukumą, tarpusavio šilumą ir šventinį jausmą, kada prie bendro stalo susirenka visi artimieji, dalijasi istorijomis bei gardžiu, su meile ruoštu maistu. Visgi, šį kartą Kalėdos bus kitokios dėl pasaulyje vyraujančios pandemijos. Man pačiam sunku nesimatyti su artimaisiais, todėl stengiuosi kuo dažniau bendrauti su jais telefonu ar kitaip palaikyti ryšį. Kadangi reikia atsižvelgti į mylimų žmonių saugumą, turime išmokti šventes sutikti kitais būdais“, – mintimis dalijasi J. Valančiūnas.
Memfio „Grizzlies“ komandoje žaidžiantis krepšininkas pamini, kad per šias šventes nežada atsisakyti ilgai šeimoje saugomų tradicijų: jo namuose jau stovi dailiai papuošta eglutė, jaukumo suteikia kalėdinės dekoracijos, o per Kūčias bus ragaujami tradiciniai 12 patiekalų, prie kurių ruošimo padirbės ir pats krepšininkas.
„Karantinas mane įkvėpė pradėti gaminti ir tai tapo viena didžiausių mano aistrų. Eksperimentuoju su įvairiais receptais, išbandau naujus produktus, neragautus skonius. Štai Kalėdoms planuoju ruošti žuvies patiekalų, ties kurių gamyba man dar yra kur tobulėti, tačiau esu stropus mokinys. Žinoma, šventinis stalas neapsieis ir be tradicinės baltos mišrainės, kurią nuolat ragaudavau pas tėvus – stengsiuosi, kad skonis prilygtų mamos ruoštai mišrainei“, – sako NBA žvaigždė.
Pasak J. Valančiūno, per karantiną jis ne tik pamilo maisto ruošą, bet ir išmoko atsakingai žvelgti į gaminamus patiekalus, rinktis kokybiškus, šviežius produktus. Krepšininkas tikina pasitikintis lietuvių gamintojais ir nuolat jų teikiamų produktų pasiilgstantis Amerikoje. Šį kartą, prieš išvykdamas į Memfį, sportininkas jau planavo šventinį stalą, tad į lagaminą įsidėjo ir keletą mėgstamų produktų, kurių amerikietiškose parduotuvėse surasti sudėtinga.
Kartu su juo į Ameriką keliavo tikra lietuviška duona bei keletas skirtingų skonių „Daumantų“ majonezų, su kuriais jis planuoja pagardinti žuvies patiekalus bei baltą mišrainę, mat stengiasi išlaikyti pamėgtų patiekalų receptūrą. Krepšininkas sako, kad patiekalai, kuriuos žiemos švenčių metu ragaudavo su tėvais jam primena, kad net ir siaučiant pandemijai, galima išsaugoti vidines vertybes ir tradicijas, jas perduoti savo vaikams.
„Akivaizdu, kad šios šventės bus kitokios, tačiau net ir viruso akivaizdoje jų svarba išlieka. Reikia elgtis atsakingai ir saugoti brangiausius žmones bei save – tai bus geriausia kalėdinė dovana šiuo išskirtiniu laikotarpiu“, – pataria J. Valančiūnas.