Užpiltinės kavos gaminimas – subtilus kruopštumo ir meilės reikalaujantis procesas. Apie kavos gaminimo namų sąlygomis meną pasakoja kava ir kavos aparatais prekiaujančios įmonės vadovas Aurimas Vainauskas.
„Tinkamos kavos pupelės - bene svarbiausias dalykas kavos gaminimo procese. Patartina pirkti ne maltą kavą, kaip mums labiau įprasta, o kavos pupeles – tik prieš tai būtina patikrinti, ar jos šviežiai paskrudintos. Kiekvieną kartą gamindami kavą šviežiai jas sumalkite - tik tuomet atsiskleis ir nosį bei gomurį kutens gryniausias kavos skonis ir aromatas. Geriausia kavą malti apie 25 – 30 s.“,- pasakoja A. Vainauskas.
Aromatingai ir skaniai kavai vandens kokybė yra ne mažiau svarbi. Pilamas tik šaltas ir filtruotas vanduo - jei pasirinksite prastos kokybės vandenį, kavoje gali jaustis sulfitų, metalų skoniai, gėrimas bus išsikvėpęs. Netinkamai paruoštas vanduo užgoš net ir pačios aukščiausios rūšies kavos aromatą.
„Šviežiai sumalę kavą bei paruošę vandenį, atkreipkite dėmesį į šių dviejų ingredientų santykį. Geriausiai skonis atsiskleidžia tuomet, kai 0.17 l. vandens tenka 7 – 9 g. maltos kavos, t.y. vienam puodeliui gėrimo reikia 2 arbatinių šaukštelių kavos“ , - teigia įmonės „Kavos draugas“ vadovas.
Norėdami patirti didžiausią malonumą geriant tobulai pasigamintą kavą, verčiau rinkitės nuožulnesnių išlinkių bei storesnių sienelių puodelius. Storesnės sienelės geriau išlaiko tinkamą temperatūrą kavos gėrimo metu.
Ir dar. Pasak A. Vainausko, net ir laikantis visų rekomendacijų paruošta kava gali nedžiuginti, jei gaminsite be meilės.