„Mama, ko turime užkąsti?“ Tokį klausimą išgirsta daugybė mamų. Kol vaikas buvo jaunesnis, atrodė, visas mitybos režimas buvo sustyguotas idealiai. O chaotiška mokyklinuko dienotvarkė, kai tenka skubiai ką nors paruošti tarp pamokų, treniruočių ar būrelių, varo neviltin: ką turime greito, sveiko ir skanaus?
Varškės ir avižinių dribsnių desertas
Nors šis patiekalas pavadintas desertu, jis puikiai tiks ir pusryčiams, ir pavakariams, ir vakarienei.
Jums prireiks 100 g avižinių dribsnių, 1 stiklinės pieno ar grietinėlės, 300 g riebios varškės, 3 šaukštų cukraus, 1 citrinos sulčių, 3 stiklinių uogų (puikiai tiks ir šaldytos).
Avižinius dribsnius pusvalandį pamirkykite piene ar grietinėlėje, supilkite į indą su varške, suberkite cukrų, supilkite citrinos sultis ir išsukite iki vienalytės masės. Tada suberkite uogas ir atsargiai išmaišykite. Jei bersite šaldytas uogas – jos varškės masėje bus tarsi ledukai, tad jei tik mažasis gurmanas nėra persišaldęs – tai gali tapti puikiu patiekalo akcentu. Varškės desertą patiekite dubenėlyje ar deserto taurėje.
Sriuba „Sūrio rojus“
Jums prireiks 5 nedidelių bulvių, 1 morkos, 1 svogūno, 1 šaukšto sviesto, 50–100 g lydyto sūrio, žalumynų, druskos.
Užvirinkite 1,5 l vandens, suberkite nuskustas ir kubeliais supjaustytas bulves, pavirkite 5–7 minutes. Per tą laiką smulkiai supjaustykite svogūną, sutarkuokite smulkia tarka morkas. Jas kartu su svogūnu truputėlį pakepinkite keptuvėje ant sviesto, tada suverskite į sriubą. Metas po truputėlį, nuolat maišant, dėti sūrį. Sriubai baigiant virti ją pasūdykite, o išjungus ugnį įberkite prieskoninių žalumynų.
Bananų desertas
Gardu ir sotu! Šis desertas – tai skanūs pusryčiai, lengva vakarienė arba lengvai paruošiamas užkandis tarp kitų patiekalų.
Bananą supjaustykite riekelėmis, sumaišykite su neriebia varške, ant viršaus užpilkite džemo, uogienės ar mikrobangėje ištirpinto šokolado, pabarstykite smulkintais riešutais.
Vieno kąsnio karštas užkandis
Idealiai tinka vaikams, kurie dievina keptas bulves ir mėsą. Šis užkandis – sveikesnė alternatyva bulvių traškučiams.
Nuskuskite keletą bulvių ir supjaustykite maždaug 1 cm pločio riekelėmis. Ant jų uždėkite po gabalėlį šoninės, persmeikite dantų krapštuku, apibarstyti druska ar pipirais. Telieka sudėlioti ant kepimo skardos ir apkepti orkaitėje. Papildomai apšlakstyti riebalais nereikia, kadangi kepant išsiskirs riebalų iš šoninės.
Varškėčiai „tinginukai“
0,5 kg varškės ištrinti su 1 kiaušiniu, įdėti 2 šaukštus cukraus, žiupsnelį druskos bei miltų – tiek, kad tešlą būtų galima minkyti. Iš tešlos delnais suformuokite 10-12 cm ilgio „dešreles“, jas supjaustykite įstrižais griežinėliais. Apvoliokite miltuose, virkite pasūdytame vandenyje kol iškils į paviršių (užtruks vos keletą minučių).
Tinginukus galima valgyti su grietine, uogiene, apibarstytus cukrumi ar cinamonu. Jei pasigaminsite daugiau tešlos – suformuotas „dešreles“ įvyniokite į maisto plėvelę ir užšaldykite šaldymo kameroje. Kai prireiks – turėsite po ranka greitai paruošiamą pusryčių pusfabrikatį.