• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors ruduo – pats grybų metas – tačiau už kilogramą baravykų gali tekti pakloti net 18 eurų. Grybautojai sako, kad grybai brangūs, nes sunku rasti sveikų. Esą didžioji dalis gražuolių baravykų – sukirmiję.

Nors ruduo – pats grybų metas – tačiau už kilogramą baravykų gali tekti pakloti net 18 eurų. Grybautojai sako, kad grybai brangūs, nes sunku rasti sveikų. Esą didžioji dalis gražuolių baravykų – sukirmiję.

REKLAMA

Tad norint rinktinių baravykų, teks paploninti piniginę. O štai raudonikiai, kaip juokauja grybautojai, dygsta lyg išprotėję ir valgytojų džiaugsmui – sveikutėliai.

Daugiau apie tai – TV3 Žiniose. 

Panevėžietis su žmona grybavo Žaliosios girioje, netoli Panevėžio, ir iškart atskubėjo prekiauti į turgų.

„Raudonikiai išprotėjo, jie dygsta, dygsta, dygsta, dygsta“, – sako grybautojas.

Visgi prekeivis ir patyrę grybautojai teigia, kad lietaus miškuose labai trūksta.

„Džiaugsmo mažai todėl, kad sukirmiję, šiaip būtų geras sezonas, o dabar šiluma viską daro kirmėliukams daugintis“, – sako grybautoja.

Vytautas iš Pasvalio krašto sako, kad jei raudonikiai sveikutėliai, baravykais smagu tik pasigrožėti. 

„Baravykai – nė vieno praktiškai sveiko, tik tie mažučiai dar“, – tikina grybautojas iš Pasvalio rajono Vytautas. 

REKLAMA
REKLAMA

Tad parduodamas vyras baravykus perpjauna, kad pirkėjas su kirmelėmis neparsineštų. 

„Vis tiek pinigus moka, ne už dyką duodi. Kad miške radai už dyką, tai velnias nematė, kokį parsinešei, toks tavo ir bus“, – sako pasvalietis Vytautas. 

REKLAMA

Pamatė ir neregėtų grybų

Pasvalietis Vytautas už kilogramą baravykų prašo 12 eurų. O pas Vytautą iš Panevėžio už rinktinius baravykus teks mokėti keliais eurais brangiau.

„Koks baravykas, tokie ir pinigai. Jeigu bus nesukirmiję kilogramas gerų baravykų, tai tikrai 18 gali imt, o žiemai  visiems reikia, gi Kalėdos – oi, oi, oi. Su virtinukais baravykai džiovinti“, – aiškina Vytautas iš Panevėžio. 

O pirkėja Bena pasakoja, kad turguje pamatė ir jai neregėtų grybų. 

„Nematyti visai grybai, aš iš Pasvalio krašto, ten tokių neaugdavo“, – stebisi moteris.

REKLAMA
REKLAMA

Grybautojas Vytautas pasakoja apie grybus, kurių pavadinimai priklausomai nuo vietovės skiriasi.  

„Moksliškai užrašė auksaspalvis baravykūnas, o pajūry būna „balsevičiukas“, – pasakoja Vytautas iš Pasvalio. 

Šie grybai, anot Vytauto, iš Latvijos pajūrio pušynų.

„Vieni sako, kad skaniau už baravykus, latviai rašo, kad geriausias grybas marinuoti“, – dalijasi vyras. 

Vilioja išvaizda ir skoniu 

Vis gi panevėžiečiai ištikimi savo krašto grybams. Pirkėja Aldona renkasi sveikutėlius raudonikius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ir į kamerą dedam, ir sūdom, dar aliejaus ant viršaus užpilu ir jie išsilaiko, nepelija, pelėsio nėra“, – pasakoja moteris. 

Pavyzdžiui žvynabūdės vilioja ne tik išskirtine išvaizda, bet, anot jų mėgėjų, ir skoniu. 

„Nuvalo, paskui supjaustai pagal dydį į kiek tai dalių, kiaušinį suplaka, biškį miltų, pieno, pipiriuko, druskos, išmaišo ir ant keptuvės, alyvuogių aliejaus ir biškį sviesto ir apkepini iš abiejų pusių, Nu, žinokit, mes vakar kai karbonadus valgėm, pasaka“, – sako grybų mėgėja.

Grybautojai sako, kad jei ruduo dovanos daugiau lietaus, grybų miškuose bus galima dairytis iki pat šalnų.

Daugiau apie tai sužinokite vaizdo reportaže, esančiame straipsnio pradžioje. 

tv3.lt

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų