Mitybos racionas, kuriame yra daug pomidorų, gali sumažinti insulto riziką, teigia Suomijos mokslininkai, skelbia BBC.
Mokslininkai ištyrė likopeno – ryškiai raudonos spalvos medžiagos, kurios randama pomidoruose, paprikose ir arbūzuose, poveikį.Tyrimas, kuriame dalyvavo 1 tūkst. 31 asmuo, parodė, kad tie, kurių kraujyje buvo rasta daugiausia likopeno, turėjo mažiausią riziką dėl insulto.
Tyrimo rezultatai paskelbti žurnale „Neurology“.
Organizacija „Stroke Association“ ragino atlikti daugiau tyrimų, kurie nustatytų, kodėl likopenas turi tokį poveikį. Likopeno kiekis kraujyje buvo nustatytas tyrimo pradžioje, kuris tęsėsi 12 metų.
Tyrime dalyvavę asmenys buvo padalinti į keturias grupes pagal likopeno kiekį kraujyje. 258 žmonių grupėje, kurioje žemas likopeno lygis, insultas ištiko 25 asmenis, o 259 asmenų grupėje, kurioje aukštas likopeno lygis – buvo 11 insulto atvejų.
Remiantis tyrimo išvadomis, insulto rizika sumažėjo 55 proc. dėl dietos, kuri praturtinta likopenu.