Ekologiški maisto produktai yra tik šiek tiek sveikesni už įprastinius. Mokslininkai atitinkamo tyrimo metu nerado aiškių įrodymų, kad ekologiškas maistas yra maistingesnis ar kad jis kelia mažesnę riziką sveikatai.
Tačiau mokslininkai pripažįsta, kad ekologiškas maistas yra mažiau užterštas herbicidais. Stenfordo universiteto atlikto tyrimo rezultatus skelbia specializuotas žurnalas „Annals of Internal Medicine“.
Denos M. Bravatos vadovaujami mokslininkai peržiūrėjo tūkstančius studijų ir išsirinko 223, kuriose lyginamas maistingųjų medžiagų kiekis maiste arba maisto užterštumas bakterijomis, grybeliais ar pesticidais. 17 tyrimų buvo stebimi žmonės, maitinęsi arba ekologiškai, arba įprastai.
Analizė neparodė jokio realaus ekologiškų maisto produktų pranašumo: vitaminų kiekis, anot mokslininkų, praktiškai nesiskyrė, riebalai ir proteinai buvo pasiskirstę panašiai. Nė vienoje šių grupių nenustatyta ligos sukėlėjų dažniau. Ekspertai negalėjo išskirti ir ypač sveikų ekologiškų vaisių ar daržovių.
„Mes buvome šiek tiek nustebę, kad nieko neradome“, – sakė viena tyrimo autorių Crystal Smith-Spangler.
Tiesa, ekologiški maisto produktai buvo mažiau užteršti pesticidais, nors 100 proc. švarūs ir nebuvo.
Mokslininkai pabrėžia, kad jie nori šviesti pirkėjus, o ne atkalbėti nuo ekologiškų maisto produktų pirkimo. Daugelis žmonių tokį maistą perka dėl skonio, gyvulių laikymo sąlygų ar įprasto žemės ūkio veiklos padarinių aplinkai, sakė D. M. Bravata.
Aplinkos apsaugos organizacija „Greenpeace“ pateikia panašius rezultatus.
„Įprasti vaisiai nėra mažiau sveiki žmogaus organizmui nei ekologiški vaisiai ar daržovės“, – sakė organizacijos atstovė Christiane Huxdorff. Tačiau ji pabrėžė, kad auginant ekologiškas daržoves atsisakoma pesticidų. O tai teigiamai veikia žmogų ir aplinką.