Šiauliuose žarnyno infekcijomis susirgo septyni žmonės, penkiems iš jų nustatyta salmoneliozė. Visi jie valgė plikytus pyragėlius iš parduotuvės Pabalių turguje.
Viena šeima pristatė pyragėlius su pakuote specialistams mikrobiologiškai ištirti. Ant atneštos pakuotės buvo nurodyta – sausainiai „Bangelė“, gamintojas G. Aleknavičiaus įmonė. Ištyrus pyragėlius, juose nustatytos salmonelės, teigiama pranešime spaudai.
Šiaulių apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai nustatė, kad plikytais pyragėliais su varškės kreminiu įdaru buvo prekiaujama Pabalių turgavietės bazių teritorijoje esančioje parduotuvėje „Smaližius“, priklausančiai įmonei „Darutė“. Patikrinus šią parduotuvę, plikytų pyragaičių su kremu nerasta, parduotuvės savininkė neigė prekiavusi kreminiais gaminiais.
Patikrinimo įmonėje metu buvo rasta pažeidimų – 71 kilogramui produktų nebuvo pateikti įsigijimą liudijantys dokumentai, rasta produktų su pasibaigusiais tinkamumo vartoti terminais. Pardavėja neturėjo sveikatos pažymėjimo, buvo neišklausiusi privalomo higienos žinių kurso.
Šiaulių apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos sprendimu, šios parduotuvės veikla laikinai sustabdyta, direktorei surašytas administracinių teisės pažeidimų aktas.
Šiaulių apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai taip pat atliko tikslinį patikrinimą G. Aleknavičiaus negyvūninės kilmės maisto produktų gamybos įmonėje, kurioje gaminami džiūvėsiai, sausainiai, ilgai išsilaikantys konditerijos kepiniai ir pyragaičiai.
Patikrinimo metu buvo nustatyti higienos reikalavimų pažeidimai, nebuvo pašalinti ankstesnių patikrinimų metu nustatyti trūkumai. Atlikus žaliavų mėginių, maisto tvarkymo vietų, įrenginių nuoplovų mikrobiologinius tyrimus, maisto tvarkymo vietų ploviniuose nustatyta salmonelių.
Šiaulių apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos sprendimu, laikinai sustabdyta G. Aleknavičiaus įmonės veikla.
„Apibendrinę atlikto tyrimo rezultatus, padarėme išvadą, kad plikytais pyragėliais su kreminiu įdaru prekiavo „Darutė“. Sąmoningai klaidinant vartotojus, pyragėliai buvo dedami į dėžutes nuo kitų gaminių – sausainių „Bangelė“. Parduotuvės direktorė klaidino tikrintojus, tuo apsunkindama protrūkio tyrimo eigą, priežasčių nustatymą ir galimai keldama riziką kitiems vartotojams“, – pranešime cituojama Šiaulių apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėja Audronė Mikalauskienė.
Vedėja pažymi, kad bendrovė „Darutė“ prekiavo kreminiais konditerijos gaminiais, neturėdama leidimo prekiauti greitai gendančiais maisto produktais, o G. Aleknavičiaus įmonė galimai gamino šiuos pyragėlius, taip pat neturėdama leidimo gaminti tokius produktus.
„Aktyvaus tyrimo metu išaiškinome dar vieną Šiaulių rajono gyventoją, kuris epidemiologinės anamnezės metu nurodė valgęs plikytus pyragėlius su kreminiu įdaru, kuriuos įsigijo Šiauliuose, Basanavičiaus gatvėje esančioje kepykloje. Šios abi įmonės priskirtos prie nesąžiningų, padidintos rizikos įmonių ir bus dažniau kontroliuojamos“, – teigė A. Mikalauskienė.
Tyrimas tęsiamas. Siekiant nustatyti, ar visuose teigiamuose mėginiuose išaugo tos pačios rūšies salmonelių bakterijos, bus atliekami papildomi tyrimai. Gavus išvadas, bus surašytas Produktų saugos įstatymo pažeidimo protokolas ir kartu su medžiaga bus perduota Valstybinei vartotojų teisių apsaugos tarnybai prie Teisingumo ministerijos ekonominei sankcijai skirti.