Tailando miestų gatvės kartais primena nesibaigiantį greitojo maisto restoraną ( tiesa, neturintį nieko bendra su vakarietiškuoju „McDonalds“). Norėdami išmėginti visas tajų virtuvės subtilybes, jūs net neturėsite užeiti į restoraną – tiesiog pasivaikščiokite: tailandiečiai valgo visur ir visada, tad tiesiog prisijunkite prie jų.
Tiesa, europiečius neretai šis vaizdas šiurpina: atrodo, jog maistas, parduodamas siaurose gatvelėse negali būti pagamintas sąlygomis, neprasilenkiančiomis su europietiškais higienos standartais. Tačiau, laikantis tam tikrų higienos reikalavimų, negalima praleisti progos pasimėgauti tajų virtuve: maistas yra šviežias, pigus, gardus ir ... greitas.
Pagrindinė problema: suvokti, kas jums yra siūloma. Tam skiriamas šis nedidelis gastronominis gidas.
Ryžiai
Azijos virtuvės neįmanoma įsivaizduoti be ryžių. Tad jei rimtai nusiteikėte pasimėgauti tajų patiekalais, būtinai užsisakykite dubenėli paprastų baltų ryžių – jie padės sušvelninti nepaprastai aštrių patiekalų skonį. Gatvėje parduodama nemažai risotto primenančių patiekalų – ypač populiarus ryžių ir vištienos ar kiaulienos troškinys. Be to, būtinai paragaukite ryžių, keptų bananų lapuose. Tiesa, bananų lapų valgyti nereikia!
Sriuba
Kas yra šis keistas, drumzlinas skystis, pilstomas iš didelių katilų? Tai – tikros tajų sriubos. Vištienos, krevečių, grybų – visos su kokosų pienų bei žuvies sultiniu. Kodėl nepasimėgavus jų aštriu ir kartu saldžiai sūriu skoniu? Tiesa, nepiktnaudžiaukite – jos itin aštrios.
Makaronai (noodles)
Tailande egzistuoja nesuskaičiuojamos makaronų rūšys: dideli ir maži, iš kiaušinių ar ryžių, sausi ar su padažu... Pardavėjas į metalinį kiaurasamtį surenka jūsų pageidaujamus ingredientus ir greitai paskrudina juos aliejuje.
Salotos
Ar pastebėjote, jog pardavėjai specializuojasi? Vienas iš prekystalių visada būna skirtas tik salotoms. Vienos egzotiškiausių – papajų su greifrutu, krevetėmis bei riešutais...
Jūros gerybės
Paragauti galėsite ne tik ryžių su įvairiais priedais ( krevetėmis ir kitais jūrų gyviais) bet ir nusipirkti didelių žuvų, įtrintų druska ir keptų ant anglies.
Kepsniai ant grotelių
Higienos fanatikai gali būti ramūs – kepsniai bei šašlykai pereina itin kaitrios liepsnos „dezinfekciją“. Paprastai kepama vištiena, jautiena ir aviena. Tačiau kartais, tiek dėl tajų dialektų įvairovės, tiek dėl prekeivių apsukrumo sunku suprasti, kas iš tiesų parduodama. Patarimas: pasikliauti akimis, skonių ir intuicija.
Vaisiai
Tailandas pilnas vaisių. Prekystaliai nukrauti prisirpusiais mango, ananasais, arbūzais, mango, papajomis ir t.t. Jums užteks tik parodyti ir labai greitai vaisius bus nuplautas, nuluptas ir supjaustytas ar sutrintas maišytuvu. Tie, kurie itin baiminasi dėl galimybės atostogas praleisti tualete, verčiau vaisius plauna ir pjausto patys.
Vabzdžiai
Daugelis europiečių nevalgo vabzdžių ( nebent labai prispirti bado ar realybės šou reikalavimų). Tačiau tiesa pasakius, jų skonis nėra toks keistas, o maistinės savybės – geresnės. Jei nenorite jausti, kaip jūsų gomurį kutena mažutės letenėlės, pabandykite šilkverpių lervų, tekstūra primenančių lervas, o skoniu – lęšius.
Saldumynai
Čia galite atsipalaiduoti ir nesibaiminti dėl čili pipirų. Paprastai tajų desertai labai švelnūs ir malonaus skonio. Čia populiarūs tiek kepiniai, tiek konservuoti vaisiai bei mažyčiai rausvi ir žalsvi citrinų pyragaičiai iš pupelių masės, sumaišytos su kokosų pienų bei bananais.
Saugumo priemonės
Tajų maistas tikrai aštrus ir pagardintas specifiniais prieskoniais. Tad prieš nusiperkant didelę porciją verta vos vos paragauti. Tiems, kurie nepasitiki virėjų švara verta pirkti tik tuos produktus, kurie ruošiami ant atviros ugnies priešais jūsų akis.