Mažai žmonių imtų valgyti tokį „žalią“ bulvių traškutį. Daug kam atrodo, kad jie yra netinkami valgyti ar net gali pakenkti sveikatai. Ir taip mąstantys neklysta.
Traškučio spalvos pakitimas paaiškinamas gana paprastai. Paprastai bulvės auga žemėje ir yra apsaugotos nuo tiesioginės saulės šviesos. Tačiau kartais beaugdamos bulvės pasiekia ir žemės paviršių, susiduria su saulės šviesa ir ima keisti spalvą.
Taigi, žalias atspalvis atsiranda dėl chlorofilo – pigmento, kuris suintensyvėja dėl šviesos.
Ar saugu valgyti žalius bulvių traškučius?
Iš tiesų ne visai. Pažaliavusi bulvė gali turėti ne tik chlorofilo, bet ir nuodingos cheminės medžiagos solanino. Tai toksinas, kuris randamas ir labai nuodingoje vaisinėje šunvyšnėje.
Nepaisant to, kad bulvių traškučiuose pasitaikančių žalių yra tokių medžiagų, rimtos panikos kelti tikrai nėra dėl ko. Pabrėžiama, kad prastai galima pasijusti tik tuo atveju, jei žalių traškučių bus suvalgyta labai daug.