Vėdarams reikės: 1 kilogramo bulvių, 1 smulkiai pjaustyto svogūno, 50 gramų lašinių, 50 mililitrų aliejaus, kelių šaukštų sviesto, 1 tabletės vitamino C, druskos, pipirų, maltos saldžiosios paprikos, sūdytos plonosios žarnos dešroms.
Grybų padažui: 1 šaukšto sviesto, šaltai rūkytos šoninės, 1 svogūno, 1 saujos pievagrybių, 1 šaukšto miltų, 50 mililitrų sauso balto vyno, 1 stiklinės pieno, 1 stiklinės sultinio, druskos, pipirų, Vorčesterio padažo, petražolių.
1. Pirmiausia žarnas pamerkiame į vandenį, kad nebebūtų sūrios. Pasitelkusios vandens srovę, išverčiame į kitą pusę bei gerai nuplauname druską.
2. Tuomet bulves smulkiai sutarkuojame, į pagalbą pasitelkusios tarkavimo mašiną. Į jas suberiame sutrintą arba ištirpintą vitaminą C, kad bulvių spalva išliktų balta.
3. Tada itin smulkiai supjaustome lašinukus. Dedame juos į keptuvę bei apkepiname ant silpnos ugnies, kol tiesiog ištirps bei nebebus galima jų rasti vėdaruose.
Taip pat apkepiname smulkiai supjaustytą svogūną bei kartu su lašinukais sukratome į sutarkuotas bulves. Pagardiname druska, pipirais ir malta paprika. Taip pat įdedame keletą šaukštų ištirpinto sviesto bei įpilame daržovių aliejaus. Jei vėdarai bus visai be riebalų, gausis neskanūs.
4. Po to paruoštas žarnas prikemšame sutarkuotų bulvių masės. Kadangi žarnos plonos, idealiausia tai daryti, panaudojant vamzdelį, skirtą dešroms gaminti (galite matyti koks naudotas nuotraukoje pateiktoje žemiau).
5. Ant plonojo vamzdelio užmauname žarną, o pro platųjį galą šaukštu dedame bulvių įdarą. Žinoma, prieš pradėdamos, ant žarnos galo sumezgiame mazgą. Žarnų labai nepripildome, nes kepdamos, jos susprogs/sutrūkinės. Prikimštą žarną vėl užrišame mazgeliu.
Paruoštus vėdarus dedame į riebalais išteptą skardą. Vėdarus subadome su stambia adata, kad kepant išeitų karštas oras. Kepame iki 200 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug 40-50 min., kol gražiai apskrus.
6. Tuo tarpu kol kepa vėdarai, pasigaminame grybų padažą. Svieste pakepiname smulkiai supjaustytą šoninę. Tuomet apkepiname svogūną. Kai jis pasidarys tarsi permatomas, sudedame supjaustytus pievagrybius. Pakepiname kelias minutes.
7. Po to įberiame vieną šaukštą miltų. Pakepiname apie 2 minutes. Supilame vyną, pakaitiname, kol truputį nugaruos bei supilame pieną ir sultinį. Visą laiką maišome, kol sutirštės. Pagal savo skonį pagardiname druska ir pipirais, įpilame Vorčesterio padažo. Galiausiai užberiame susmulkintų petražolių.
8. Iškepusius vėdarus patiekiame su pasigamintu grybų padažu. Skanaujame!