Dauguma lietuvių grybus pažįsta ir į pintinę nuodingųjų, šiukštu, nededa, bet specialistai primena, kad apsinuodyti lengva ir netinkamai paruoštais valgomaisiais grybais. Ką daryti, kad nepatektumėte į apsinuodijusių statistiką?
Varėnos švietimo centro Turizmo ir verslo informacijos skyriaus darbuotoja Daiva Kosinskaitė sako, kad Varėnos rajonas grybavimo atžvilgiu yra vienas populiariausių, tad čia, prasidėjus rudeniui, į mišką grybų rinkėjai ieškoti laimikio jau traukia ir autobusais, ir traukiniais.
„Grybavimo tendencijos kiekvienais metais skiriasi, jos labai priklauso nuo orų. Šiemet yra sausiau nei įprasta, tad grybų yra mažiau, bet grybautojų vis tiek sulaukiame daug. Jie atvažiuoja ne tik automobiliais, bet matome keliaujančius su krepšeliais ir traukiniais, ir autobusais.
Jeigu išliks šiltas ir spalis, savaitgaliais sulauksim dar didesnio žmonių antplūdžio“, – sako D. Kosinskaitė.Pasak jos, gausesnis grybų derlius, o kartu ir grybautojų proveržis prasidėjo dar rugsėjo pradžioje. „Kai Varėnoje kelias link Druskininkų nustatytas automobiliais, jau galima sakyti, kad tikrai grybavimo sezonas prasidėjęs“, – patikina ji.
Nepakeičiamas, nors ne itin naudingas
Apie lietuvių pomėgį grybauti ir sezono startą jau patvirtina ir socialiniuose tinkluose plintančios grybų nuotraukos. Iš pažiūros atrodo, kad grybas lietuviams yra tiesiog nepakeičiamas valgis. Specialistai liaupsinti neskuba ir pataria nepiktnaudžiauti.
„Grybuose yra naudingų aminorūgščių ir baltymų, tačiau jie neturėtų būti pagrindinis patiekalas. Grybus reikėtų valgyti labai saikingai, geriausia – šaukštelį ar du šalia pagrindinio maisto, kaip garnyrą.
Prisivalgę grybų apkrauname kepenis ir visą virškinamąjį traktą, o žmogui, vartojančiam daug vaistų, nuo didesnio kiekio grybų gali kilti netgi kasos uždegimas“, – sako „Eurovaistinės“ vaistininkė Kristina Staivė.
Vaistininkė rekomenduoja grybų patiekalų vengti cukriniu diabetu sergantiems žmonėms, turintiems pažeistą kasą, nors kartą sirgusiems pankreatitu ar neturintiems tulžies pūslės, taip pat nereikėtų grybais piktnaudžiauti vaikams ir nėščiosioms.
Visiems kitiems atsisakyti grybų tikrai nebūtina, bet reikėtų stengtis nevalgyti jų vakare, ruošti kuo sveikiau, vengti grybų derinių su riebiais patiekalais, alkoholiu.
Stebėti organizmą
Pasak specialistės, jei suvalgius grybų pasijutote blogai, svarbiausias patarimas – nedelsti ir nelaukti, kol savaime pagerės. Jei suvalgius grybų po kelių valandų ėmė pykinti, atsirado bendras silpnumas, pilvo skausmas, pradėjote viduriuoti ar karščiuoti, tai yra gana ryškūs pirmieji apsinuodijimo simptomai.
„Pirmoji pagalba apsinuodijus – aktyvinta anglis, kuri sutraukia toksinus ir labai daug skysčių. Atminkite, kad „angliuką“ reikia vartoti pagal žmogaus kūno masę, viena įprasta tabletė atitinka 10 kilogramų žmogau svorio, o prieš vartojant ją reikia sutrinti arba sukramtyti“, – pagrindines taisykles paaiškina vaistininkė.
Pasak jos, jeigu praėjus 15-20 min. nuo angliuko suvartojimo savijauta nepagerėjo, rekomenduojama gerti daug skysčių, sukelti vėmimą, kad išvalytume skrandį ir kuo skubiau kreiptis į sveikatos specialistus.
Trys patarimai grybaujantiems
Norint išvengti sveikatos problemų grybaujant, vaistininkė primena tris svarbiausias taisykles. Pirmoji – norint išvengti apsinuodijimų, svarbu į pintinę dėti tik gerai atpažįstamus grybus, atidžiai perrinkti vaikų ar senyvo amžiaus žmonių surinktus grybus, vengti peraugusių ar senėjimo požymių turinčių grybų.
Kadangi apsinuodijimą sukelti gali ne tik nuodingi, bet ir netinkamai paruošti valgomieji grybai, antra svarbi taisyklė – iš miško parsineštą laimikį
prieš valgant būtina gerai termiškai apdoroti ir, geriausia, suvalgyti tą pačią dieną.O trečia, pasak vaistininkės, einantiems į mišką nereikėtų pamiršti ir ten laukiančių kraujasiurbių, ypač erkių, kurios gali sukelti ne ką mažesnių sveikatos problemų nei apsinuodijimas. Vaistininkė pataria visada pasirūpinti tinkama apranga ir rudenį dar labai aktyvias erkes atbaidančiais repelentais.