• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kūčių stalas be silkės – ne Kūčių stalas. Silkė per šią šventę patiekiama su pačiais įvairiausiais pagardais: šviežiomis ar troškintomis daržovėmis, grybais. Tačiau jeigu tradiciniai skoniai bėgant metams kiek pabodo – laikas paeksperimentuoti: silkę praturtinti pačiais įvairiausiais ingredientais: avokadais, džiovintomis ar šviežiomis uogomis.

Kūčių stalas be silkės – ne Kūčių stalas. Silkė per šią šventę patiekiama su pačiais įvairiausiais pagardais: šviežiomis ar troškintomis daržovėmis, grybais. Tačiau jeigu tradiciniai skoniai bėgant metams kiek pabodo – laikas paeksperimentuoti: silkę praturtinti pačiais įvairiausiais ingredientais: avokadais, džiovintomis ar šviežiomis uogomis.

REKLAMA

Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad artėjant šventėms smarkiai išauga ne tik įvairiausių rūšių Kūčių stalo karalienės silkės pardavimai. Pirkėjai ieško ir egzotiškesnių vaisių, daržovių, be to, didėja ir šviežių uogų pardavimai, rašoma pranešime spaudai.

„Prieš Kūčias fasuotos silkės pardavimai vidutiniškai padidėja 35 proc., o sveriamos – vidutiniškai daugiau nei 45 proc. Be to, tinklo pirkėjai savo stalus puošia ir įvairiausiais vaisiais bei uogomis. O ieškodami įmantresnių skonių šiais ingredientais praturtina ir tradicinius patiekalus. Populiariausias gyventojų pasirinkimas – šilauogės. Taip pat į mėgstamų uogų trejetuką pagal pardavimus patenka braškės ir avietės“, – teigia V. Budrienė.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo apelsinų iki braškių

Vilma Juodkazienė, minėto prekybos tinklo maisto ekspertė, pasakoja, kad galbūt skamba neįtikėtinai, tačiau įvairiausios uogos ar vaisiai puikiai dera ir prie visų pamėgtos tradicinės silkės.

REKLAMA

„Silkę skanu pagardinti apelsinais. Tereikia apelsino gabalėlius sumaišyti su šviežiais porais ir majonezu. Dar vienas netikėtas derinys su silke – kiviai. Juos reikėtų supjaustyti gabalėliais, sudėti juos į dubenį, tuomet į tą patį dubenį suberti kubeliais pjaustytus obuolius, svogūnų laiškus, krapus, viską pagardinti prieskoniais ir majonezu“, – pasakoja V. Juodkazienė.

O Skandinavijoje šią žuvį dažnai praturtina šviežiomis uogomis. Prie silkės su burokėliais dažnai derinamos šilauogės. Šiam patiekalui pasigaminti, įmantrių ingredientų neprireiks, o jo skonis tikrai nustebins, sako V. Juodkazienė.

REKLAMA
REKLAMA

Silkę galima valgyti netgi su braškėmis. V. Juodkazienė, teigia, kad tokiam patiekalui paruošti taip reikėtų vos kelių ingredientų – braškių, silkės, mėgstamų prieskonių, žalumynų, tokių kaip mėtos ir šaukštelio garstyčių.

Tradiciškai gaminama su sezoniniais ingredientais

Tradiciškai silkė gaminama su įvairiausiomis daržovėmis: morkomis, svogūnais ar burokėliais. Dar vienas dažnai prie silkės derinamas ingredientas – įvairiausi grybai. Kaip teigia ekspertė, grybai prie silkės puikiai tinka tiek švieži, tiek džiovinti. Tačiau taip pat prie silkės dera ir džiovinti vaisiai ar uogos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Silkė dažnai gardinama džiovintomis slyvomis ar razinomis. Šie ingredientai silkei suteikia saldumo. Slyvų ar razinų galima įmaišyti į keptas daržoves – paprastai morkas, svogūnus. Šiuos ingredientus šiek tiek patroškinus keptuvėje, gautas daržovių mišinys atvėsinamas ir dedamas ant silkės“, – sako V. Juodkazienė.

Pasiilgusiems egzotiškų skonių maisto ekspertė siūlo išbandyti receptą su uogomis.

Silkė su burokėliais ir šilauogėmis

Jums reikės:

Silkės filė; 2 vidutinio dydžio burokėlių; 100 g šilauogių; 50 g cukraus; 50 g acto; 50 g vandens; 2 lauro lapų; 2 gvazdikėlių; 1 šakelės čiobrelių; šaukštelio krienų; šviežių krapų

REKLAMA

Gaminime:

Burokėlius išvirkite ir supjaustykite kąsnio dydžio gabalėliais. Tuomet puode užvirinkite vandenį, actą, cukrų ir prieskonius ir sudėkite burokėlius ir šilauoges. Viską troškinkite apie 10 minučių. Galiausiai atvėsinkite ir užpilkite ant gabalėliais supjaustytos silkės. Viską supilkyte į stiklainį ir prieš patiekdami palikite bent 24 valandas šaldytuve. Silke patiekite ant juodos duonos, ant jos nepamirškite uždėti ir burokėlių ir uogų. Viską pagardinkite krienais ir krapais.

REKLAMA

Silkė su apelsinais ir imbieru

Jums reikės:

3 apelsinų; 1 arbatinio šaukštelio raudonųjų pipirų žirnelių; ½ arbatinio šaukštelio malto imbiero; druskos ir  pipirų; ½ raudonosios paprikos; laiškinio svogūno; silkės filė

Gaminame:

Apelsinus nuplaukite karštu vandeniu, nusausinkite ir išspauskite 2 apelsinų sultis. Tuomet likusį apelsiną supjaustykite ir sudėkite į apelsinų sultis. Ten pat suberkite sutrintus raudonųjų pipirų žirnelius, suberkite imbiero miltelius ir pagardinkite druska bei pipirais. Paprikas supjaustykite plonomis juostelėmis. Smulkiai supjaustykite svogūnų laiškus, gabalėliais supjaustykite silkę. Visus gautus ingredientus sumaišykite ir apie pusvalandį palaikykite šaldytuve.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Silkė su avokadais

Jums reikės:

Silkės filė; apelsino; avokado; druskos ir pipirų; aliejaus; medaus; citrinos sulčių

Gaminame:

Nulupto apelsino skilteles ir avokadą supjaustykite ir sumaišykite su silkės gabaliukais. Tuomet šlakelį alyvuogių aliejaus, nedidelį šaukštelį medaus ir žiupsnelį druskos bei pipirų bei citrinos sultis sumaišykite nedideliame indelyje ir juo apliekite gautą patiekalą. Skanaus!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų