Viriau iš:
- 2 kg jau supjaustyto mažais kubeliais moliūgo,
- 2 kg apelsinų,
- 2 citrinų sulčių,
- apie 1 kg cukraus,
- vanilinio cukraus,
- cinamono ir truputis prieskonių meduoliams.
Supjaustytą molūgą kepiau apie 30 minučių iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Kol moliūgas kepė nuo pusės gerai nuplautų apelsinų nutarkavau žieveles. Visus apelsinus nulupau ir sumaliau. Supyliau į puodą kartu su cukrumi, tarkuotomis žievelėmis ir viriau apie pusvalandį.
Per tą laiką vis kepamus moliūgus pamaišydavau. Kai moliūgai pasidaro minkšti ir praeina pusvalandis nuo apelsinų virimo, viską t. y. moliūgus sumaišau su verdamais apelsinais, suberiu prieskonius ir supilu citrinų sultis. Įsipylusi į lėkštelę šiek tiek džemo paragauju ar netrūksta cukraus.
Mat tas 1 kg cukraus nėra labai tikslus kiekis. Juk apelsinai kartais būna saldesni, moliūgas taip pat skirtingas būna. Taigi, jei viskas su skoniu gerai – pilstome džemą į iškaitintus (aš kaitinu mikrobangėje krosnelėje) stiklainius ir uždarome spiritu nuvalytais dangteliais. Po šio džemo virimo pagavo įkvėpimas, kad galima padaryti dar skaniau.
Kvapni moliūgienė
- 1, 5 kg moliūgo,
- 800 gr apelsinų,
- 800 gr kriaušių ( sezono metu idealu būtų nektarinai ar persikai),
- 800 gr bananų,
- 2 citrinų sulčių,
- apie 1 kg cukraus,
- vanilinio cukraus, cinamono ir truputis prieskonių meduoliams.
Gamyba ta pati. Moliūgai supjaustyti kubeliais kepami orkaitėje. Nuo pusės apelsinų nutarkuojama žievelė, jie nulupami, sumalami ir verdami su cukrumi. Po pusvalandžio suberiamos kubeliais supjaustytos kriaušės arba sezono metu – nektarinai. Kai jie suminkštėja supilamas keptas moliūgas ir supjaustyti giežinėliais bananai.
Suberiami prieskoniai ir supilamos citrinos sultys. Kadangi bananai tikrai suteikia saldumo tai cukraus turėtų pakakti apie 1 kg. Užvirinama ir supilstoma į iškaitintus stiklainius. Šis kvapnus ir nepaprastai skanus džemas puikus įdaras lietiniams. Iškeptus lietinius iki pusės blyno ištepkite plonai šiuo džemu.
Perlenkite pusiau ir apkepkite su gabalėliu lydyto sviesto. Dar ant karštų, ką tik iškeptų, blynų užpilkite 1–2 v. š. apelsinų likerio ir tuoj pat pateikite su plakta grietinėle ar vaniliniais ledais.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!