• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jei vasarą bulves grilinome prie mėgstamų mėsos patiekalų ar gardžiavomės jomis su šaltibarščiais, tai dabar atėjo bulvinių blynų ir bulvių apkepų metas. Šios daržovės – tikros rudens karalienės: universalios, pigios, mėgstamos ir didelių, ir mažų.

Jei vasarą bulves grilinome prie mėgstamų mėsos patiekalų ar gardžiavomės jomis su šaltibarščiais, tai dabar atėjo bulvinių blynų ir bulvių apkepų metas. Šios daržovės – tikros rudens karalienės: universalios, pigios, mėgstamos ir didelių, ir mažų.

REKLAMA

Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pastebi, kad turbūt nerasime tiek kaltintos lietuvių pamėgtos daržovės. Dažniausiai joms kliūna už angliavandenių ir krakmolo gausą, bet dažnai nutylimos naudingosios bulvių savybės: jose randama daug vitaminų ir mineralų.

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva teigia, kad bulvės kasmet išlieka vienos populiariausių daržovių, o pirkėjai itin vertina lietuviškas – rudenį jos pigiausios, tad pravartu nusipirkti daugiau.  

Tukina ne su saiku valgomos bulvės, o jų priedai 

Bulvės populiarios visame pasaulyje – pasėlių dydžiu jos nusileidžia tik kukurūzams, ryžiams ir kviečiams. Nuo seno Lietuvoje auginamos, vertinamos ir mėgstamos bulvės paskutiniu laiku gerokai demonizuotos. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pastebi, kad bulvės nepelnytai nuvertinamos kaip netinkamas produktas, nors jose yra tik apie 18 proc. angliavandenių, be to, jie kompleksiniai. 

REKLAMA
REKLAMA

„Bulves galima laikyti puikiomis daržovėmis, atsiduriančiomis ir palankaus sveikatai maitinimosi piramidėje, nes jos turi daug naudingų savybių.

REKLAMA

Aišku, kaip valgant bet kurį produktą, taip ir bulvių patiekalus, reikia jausti saiką, negardinti jų riebiais padažais, geriausia virti arba kepti ne riebaluose, bet orkaitėje.

Vienose populiariausių mūsų daržovių gausu maistinių skaidulų, kurios prisideda prie virškinimo procesų ir padeda palaikyti normalų cukraus kiekį kraujyje. 

Be to, jos padeda ilgesnį laiką jaustis sotiems, sumažina apetitą. Didžiausia skaidulų koncentracija susikaupusi odelėje, todėl šviežias bulves galima virti neluptas, prieš tai gerai jas nuplovus“, – pranešime spaudai apie sveikatai palankiausius bulvių paruošimo būdus primena dr. E. Gavelienė.

REKLAMA
REKLAMA

Gydytoja dietologė vardina naudingąsias bulvėse randamas medžiagas: „Jose yra mineralinių medžiagų: kalio ir magnio, kurie svarbūs širdies ir kraujagyslių sistemai, taip pat fosforo, kalcio, geležies, vitaminų C ir B6.

Pastarasis vaidina svarbų vaidmenį medžiagų apykaitoje, o viena vidutinio dydžio bulvė gali suteikti net apie 20–30 proc. rekomenduojamos vitamino C paros normos. Šis vitaminas padeda palaikyti imuninę sistemą ir užtikrina odos sveikatą.“ 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rinkimės bulves pagal gaminamus patiekalus

Nors prekybos centruose bulvių pasirinkimas tikrai didelis, turbūt ne vienas esame nusivylę, kai salotoms nusipirktos bulvės vos išvirtos subyrėjo, o cepelinai jau puode iširo. Visa paslaptis – skirtingas krakmolo kiekis. Tad komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria bulves rinktis pagal tai, kokius patiekalus iš jų planuojate gaminti:

REKLAMA

„Gaminant lietuviškus patiekalus, geriau rinktis krakmolingas bulves, tuo tarpu salotoms labiau tinka mažiau krakmolingos.“ 

Nusipirkus daugiau šviežių bulvių, ji siūlo jas laikyti vėsioje, tamsioje ir gerai vėdinamoje patalpoje: „Patariama vengti tiesioginių saulės spindulių bei aukštesnės nei 10 laipsnių temperatūros. Taip pat periodiškai patikrinkite, ar bulvėse nėra puvimo ar dygimo požymių, o sugedusias pašalinkite. Laikydamiesi šių patarimų bulves ilgiau išlaikysite šviežias.“

REKLAMA

Bulvių apkepas su sūriu ir traškia plutele

Patiekalui reikės:

  • 8 puodelių plonais griežinėliais supjaustytų bulvių
  • 2 puodelių kubeliais supjaustyto virto kumpio arba dešros 
  • 1/4 puodelio sviesto 
  • 2 puodelių pieno
  • 1 puodelio grietinės
  • 2 puodelių smulkinto kietojo sūrio 
  • 1 puodelio grybų sultinio iš kubelio;
  • 1/4 puodelio miltų;
  • 1 svogūno;
  • 1 šaukštelio druskos;
  • 1 šaukštelio džiovintų petražolių ;
  • 1/2 šaukštelio džiovintų čiobrelių;
  • 1/2 arbatinio šaukštelio pipirų.

Kaip gaminti: 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įkaitinkite orkaitę iki 190° C. Puode ištirpinkite sviestą. Sudėkite svogūnus: kepkite ir maišykite, kol suminkštės. Įmaišykite miltus ir prieskonius, palaipsniui supilkite pieną. 

Nuolat maišydami užvirinkite. Virkite ir maišykite 2 minutes arba kol masė sutirštės, supilkite sultinį. Nuimkite nuo kaitlentės, tada įmaišykite grietinę.

Į riebalais išteptą kepimo indą sudėkite po pusę šių produktų: bulvių, kumpio, sūrio ir padažo. Sluoksnius pakartokite. Kepkite uždengę 30 minučių, o paskui neuždengtą dar 40-50 minučių arba kol bulvės suminkštės. Skanaus!

nu bet gerai,aprase kaip sveikai vartoti bulves,ir se tau-receptas su sveikumu nieko bendra neturintis,straipsnis priestarauja pats sau,as kepu tik keptuvej ir tik su platspirgiu,visada taip buvo ir bus,per amzius amen
aciu uz recepta,bet man bulves su suriu netinka,taip kad praeinu pro sali ir darau savaip
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų