Štai maisto produktai, kurių vertėtų vengti, jei norite gyventi ilgai ir būti sveiki.
Hidrogenizuoti riebalai
Jie aptinkami pačiuose įvairiausiuose maisto gaminiuose. Ypač jų gausu iš anksto paruoštuose produktuose, greitajame maiste ir margarine. Šie aliejai kadaise buvo daržovių aliejai, tačiau jie buvo pakeisti į transriebalus. Jau seniai mokslininkai siūlo vengti tokių galimai vėžį sukeliančių aliejų ir riebalų.
Kukurūzų spragėsiai
Nežiūrint į tai, kad iš anksto išspraginti kukurūzų spragėsiai savo sudėtyje turi jau minėtus hirogenizuotus aliejus, manoma, kad mikrobangų krosnelėje gaminami spragėsia gali sukelti vėžį, o dar tiksliau, plaučių vėžį. Teigiama, jog įpakavimo viduje prie maišelio prilipti spragėsiams neleidžiantis chemikalas mūsų organizmuose sukelia tam tikrą sumaištį ir tampa kancerogeninis.
Sumuštiniams skirta mėsa
Iš anksto apdorota ir supjaustyta mėsa, naudojama sumuštiniams ruošti, yra labai pavojinga. Visų pirma, gyvūnas, iš kurio pagamintas šis produktas, galėjo būti maitinamas pesticidais ar genetiškai modifikuotais produktais, tačiau dar labiau gąsdina žinojimas, jog nitratai, naudoti norint išsaugoti mėsą ilgiau šviežią ir tinkamą vartoti, yra daug pavojingesni ir ne ką rečiau naudojami.
Dešrainiai
Kaip ir sumuštinių mėsoje, dešrainiuose naudojamose dešrelėse gausu vėžį sukeliančių chemikalų. Juose yra druskos fosfatų, dar žinomų kaip tylusis žudikas. Kad būtų aiškiau, kasdien pasaulyje dėl apdirbtos mėsos vartojimo miršta apie 34 tūkst. žmonių.
Balti miltai
Jie yra tokie pat pavojingi, kaip ir cukrus. Balti miltai gaminami iš grūdų, kurie yra nušviesinami, perdirbami ir malami tol, kol yra beveik neatpažįstami.
Raudona mėsa
Raudona mėsa dažniausiai yra rūkoma, konservuojama ir kitaip sūdoma tol, kol tampa pavojinga mūsų organizmams. Norint suteikti šviežios mėsos pojūtį, neretai į ją įdedami papildomi konservantai. Įrodyta, kad raudona mėsa pažeidžia gaubtinės žarnos sieneles ir yra siejama su vėžiu. Be to, žmonės, valgantys daugiau mėsos, savaime suvartoja mažiau su vėžiu kovojančių daržovių.
Dietiniais laikomi gazuoti gėrimai
Bandote sumažinti suvartojamų kalorijų kiekį? Elgiatės gerai, bet jei saldžius gazuotus gėrimus pakeičiate dietiniais, sau kenkiate labiau, nei anksčiau. Saldiklis aspartamas, randamas gazuotuose gėrimuose, yra galimai susijęs su smegenų vėžiu, leukemija ir kitomis šios ligos rūšimis.
Limonadai ir kiti saldumynai
Viskas labai paprasta: cukrus yra blogai. Tačiau čia nereikėtų kaltinti vaisiuose natūraliai randamos gliukozės, o baltąjį ir labai stipriai perdirbtą cukrų. Vėžiui jis labai patinka, be to, juo maitinasi visi kancerogeniniai augliai. Kuo labiau perdirbtas cukrus, tuo daugiau naudos jis duoda vėžiui.
Viskas, kas laikoma dietiniu maistu
Vėl sugrįžome prie aspartamo – galimai mirtino darinio. Šiandien jo vis dar aptinkama gausiais kiekiais, tačiau taip pat stipriai kažkada buvo paplitę ir dirbtiniai saldikliai. Galiausiai šias nuodingas medžiagas ryžosi uždrausti kai kurių šalių valdžios. Bendrai kalbant, geriausia yra rinktis natūralius produktus, o dar geriau savo organizmą maitinti tik organišku maistu.
Fermose auginta žuvis
Daugelyje žuvų ūkiuose augintų žuvų gausu antibiotikų, pesticidų ir žmogui pavojingų chemikalų. Jei valgysite šviežią ir ką tik pagautą žuvį, iškart pajusite skirtumą, tačiau tik pridėkite papildomų konservantų ir ji praras visas savo naudingas savybes. Be to, žvejoti yra be galo smagu, tad vertėtų tuo dažniau užsiimti, o savo laimikį suvalgyti.
Maistas skardinėse
Labiausiai kenkia konservuotuose maisto produktuose naudojamas chemikalas, galimai stipriai susijęs su vėžiu, ypač krūties. Gamintojai vis dar ginčijasi dėl jo pavojaus, tačiau yra daug įrodymų, teigiančių visai kitaip. Tad rinktis belieka jums. Ar pasitikėsite milijardinius pelnus gaunančiomis įmonėmis, ar tyrimus apie vėžio sukėlėjus atliekančiomis ne pelno siekiančiomis grupėmis?
Alkoholis
Žinoma, jog alkoholio vartojimas yra pavojingas net keliais aspektais, tačiau retas kada kalba, jog jis prisideda prie vėžio vystymosi. Itin kruopštūs ir ilgą laiką trukę tyrimai įrodė, kad alkoholis yra galimai susijęs net su keliomis šios pavojingos ligos rūšimis.
Bulvių traškučiai
Arkilamidas – chemikalas, randamas cigarečių dūmuose, klijuose ir, netikėta, bulvių traškučiuose.
Ant grotelių keptas maistas
Gali būti, jog labiausiai apskrudusi ant grotelių keptos mėsos dalis yra jūsų mėgstamiausia, tačiau kitą kartą prieš jos atsikąsdami gerai pagalvokite. Būtent joje gausiausia vėžį sukeliančių medžiagų.
Piene aptinkami GMO
Seniai teigiama, jog pieną gerti sveika, tačiau net ir šis produktas jau pradėjo kelti nerimą, ypač dėl jame randamų karvėms duodamų hormonų (kitaip GMO), skirtų padidinti pieno kiekį. Įrodyta, kad tai pagrindinis vėžį sukeliantis chemikalas, kurį daugelyje šalių uždraudė visuomenės sveikata susirūpinusi valdžia.
Užterštos daržovės ir vaisiai
Jei yra natūralūs, vaisiai padeda kovoti su vėžiu, tačiau šiais laikais vaisiai yra taip stipriai perdirbami ir purškiami pesticidais, gardinami įvairiais konservantais, kad net ir jie yra siejami su vėžiu. Kad išvengtumėte pavojingos ligos, vietoj įprastų vaisių rinkitės užaugintus ekologiniuose ūkiuose.
Gruzdintos bulvytės
Ar pamenate bulvių traškučių gamyboje naudojamą chemikalą akrilamidą? Ar žinojote, jog jis taip pat naudojamas ir gaminant gruzdintas bulvytes? Kitą kartą prieš dažant bulvytę į padažą gerai pagalvokite ar verta ją dėti į burną.
Raugintas maistas
Vis dar vyksta debatai, kurių metu ginčijamasi, ar raugintas maistas sukelia ar kovoja su vėžiu. Kai kurie mano, jog tokie produktai yra pilni naudingų maisto medžiagų, kitų teigimu toks maistas įprastas ir sveikas ląsteles paverčia vėžinėmis.