Ar išties šviežiai spaustų sulčių galima gerti kiek tik širdis geidžia ir visada jos bus tik į sveikatą? Mitybos specialistai skuba degti geltoną šviesoforo signalą – atsargiai!
Gydomųjų sulčių savybių nereikėtų pervertinti. Pasirodo, tos pačios sultys vieniems padeda, o kai kuriems gali net pakenkti.
Morkų sultyse gausu beta karoteno, B grupės vitaminų, kalio, kalcio, kobalto ir kitų mineralinių medžiagų. Todėl jos ypač naudingos vaikams ir žmonės, kurių imunitetas nusilpęs, taip pat sergant odos ligomis. Beta karotenas labai naudingas regėjimui. Kad organizmas jį įsisavintų, būtina iš karto suvalgyti kokio nors riebaus maisto. Morkų sultims tiktų ir šlakelis aliejaus, ir šaukštelis grietinėlės.
Jei vartosite per daug morkų sulčių, apkrausite kepenis, oda gali įgauti gelsvą atspalvį. Per dieną jų patariama išgerti ne daugiau nei pusę litro. Šviežiai spaustų morkų sulčių negalima vartoti paūmėjus opaligei ir viduriuojant.
Burokėlių sultyse gausu cukraus, vitaminų C, P, B1, B2, PP, kalio druskų, geležies, mangano, taip pat medžiagų, stimuliuojančių kraujodarą. Šios sultys gerina žarnyno peristaltiką, normalizuoja nervų sistemos veiklą. Beje, šviežiai spaustose burokėlių sultyse yra kenksmingų junginių, kurie patekę į orą suyra. Todėl prieš geriant, burokėlių sultis būtina dvi–tris valandas palaikyti šaldytuve, atvirame inde.
Burokėlių sultys gali sukelti pykinimą, vėmimą, galvos svaigimą, padažnėjusį širdies plakimą, silpnumą, taigi skanaukite jų atsargiai. Jas galima maišyti su morkų, kopūstų, obuolių, slyvų ir spanguolių sultimis. Sergant inkstų ligomis, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige burokėlių sulčių gerti nepatariama. Be to, nepamirškite, kad ilgiau geriant burokėlių sultis, tirštinamas kraujas.
Pomidorų sultys stimuliuoja skrandžio ir žarnyno veiklą, mažina vėžio išsivystymo tikimybę. Šviežiai spaustose sultyse išlieka stipriai veikiančių fitoncidų, kurie slopina rūgimo ir puvimo procesus žarnyne.
Pomidorų sultis reikia gerti 20–30 minučių prieš valgį, nes jos paruošia skrandį ir žarnyną virškinti maistą. Pagardinus druska sulčių gydomosios savybės sumažėja. Vietoj druskos galima dėti susmulkinto česnako ir šviežių žalumynų: krapų, petražolių, kalendrų.
Pomidorų sulčių negalima gerti paūmėjus gastritui, opaligei, kasos ir tulžies pūslės uždegimui.
Kopūstų sultyse gausu lengvai įsisavinamų angliavandenių, vitaminų C, PP, folio rūgšties ir aminorūgščių, taip pat yra kalio, natrio, kalcio, magnio, geležies druskų ir ypatingojo vitamino U, apsaugančio nuo opaligės. Kopūstų sultys lėtina angliavandenių virtimą riebalais, todėl naudingos nutukusiems. Jas galima gerti likus 30 minučių iki valgio ir tarp valgių kelis kartus per dieną.
Paūmėjus gastritui ir opaligei, kopūstų sulčių vertėtų atsisakyti. O štai nurimus skausmui ir sveikstant – jos bus kaip tik.
Obuolių sultyse gausu vitaminų C ir P, yra kalio, kalcio, geležies, vario, mangano, kobalto, cinko, nikelio druskų. Šias sultis galima gerti sergant ateroskleroze, kepenų, šlapimo pūslės, inkstų ligomis, akmenlige. Pektinas, kurio yra obuolių minkštime, normalizuoja žarnyno veiklą. Obuolių sultys nekenkia sveikatai net geriant jų gana daug – maždaug litrą per parą.
Obuolių sultis skiriama gerti paūmėjus gastritui, opaligei ir kasos uždegimui.
Vynuogių sultyse itin gausu cukraus, taip pat jos – vertingas kalio šaltinis. Patariama gerti patyrus nervinį išsekimą ir netekus jėgų. Vynuogių sultys pasižymi baktericidinėmis, šlapimą skatinančiomis, vidurius laisvinančiomis, prakaitavimą ir atsikosėjimą lengvinančiomis savybėmis. Tamsių rūšių vynuogių sultyse yra medžiagų, sumažinančių širdies ligų riziką. Reguliariai vartojant sumažėja cholesterolio kiekis kraujyje ir arterinis kraujospūdis.
Vynuogių sulčių gerti nepatariama sergantiems gastritu, kai padidėjęs skrandžio rūgštingumas, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige, cukriniu diabetu, nutukusiems, sergantiems lėtinėmis uždegiminėmis plaučių ligomis.
Citrusinių vaisių sultys
Šviežiai spaustose citrusinių vaisių sultyse gausu vitamino C ir P, kalio, folinės rūgšties. Šios sultys didina gyvybingumą, šalina nuovargį ir stiprina kraujagysles. Jos naudingos sergant ateroskleroze, hipertonija. Taip pat tinka vėžio profilaktikai.
Jeigu sergate skrandžio arba dvylikapirštės žarnos opalige, lėtiniu gastritu arba kasos uždegimu, citrusinių vaisių sulčių geriau negerkite. Be to, atminkite, kad greipfrutų sultys naudojamos su vaistais gali iškreipti jų poveikį.
Granatų sultys gerai įsisavinamos, sužadina apetitą, reguliuoja skrandžio veiklą ir didina hemoglobino kiekį kraujyje. Jos turi šlapimą ir tulžį skatinančių, nuo uždegimo saugančių, antiseptinių savybių. Paprastai šias sultis patariama gerti sumaišius su morkų ir burokėlių sultimis arba atskiedus vandeniu. Jose yra daug rūgščių, kurios dirgina skrandžio gleivinę ir ardo dantų emalį.
Šviežiai spaustos granatų sultys skiriamos sergant gastritu, kai padidėjęs skrandžio rūgštingumas, opalige ir kasos uždegimu.
3mitai apie sultis
1 mitas. Pakeliuose sultys – nenatūralios.
Tiesa. Pakeliuose būna natūralių, tikrų sulčių. Patikimų gamintojų sultyse yra organizmui būtinų vitaminų ir mikroelementų. Dažniausiai pakeliuose pardavinėjamos sultys gaminamos iš koncentratų: iš pradžių sultys sutirštinamos išgarinant iš jų pusę vandens, tada pervežamos iš gamybos vietos į pakavimo vietą – ten jos vėl atskiedžiamos geros kokybės vandeniu ir supakuojamos.
2 mitas. Nektaras – nieko gero.
Tiesa. Daugybė žmonių nektarą laiko „netikromis“ sultimis. Be reikalo. Tai – natūralus gėrimas, pagamintas iš atskiestų sulčių. Iš vienų uogų ir vaisių išspausti sultis paprasta, iš kitų – sudėtingiau, yra ir tokių, iš kurių išspausti sulčių apskritai neįmanoma. Pavyzdžiui, sultis iš apelsinų ar vynuogių spausti paprasta, o štai slyvas ar persikus tenka pirma paversti tyrele, o tada ją skiesti, kad ji taptų gėrimu. Todėl iš apelsinų ir vynuogių gaminamos sultys, o iš persikų, mangų, slyvų, abrikosų ir pan. – nektaras, t. y. sultys su minkštimu, atskiestos iki geriamos konsistencijos.
3 mitas. Sulčiaspaudė nužudo vitaminus!
Tiesa. Egzistuoja nuomonė, kad sulčių negalima ruošti elektrinėmis sulčiaspaudėmis, nes liesdamiesi su metalu vitaminai žūsta. Iš dalies šis procesas tikrai vyksta. Tačiau pastaraisiais metais sulčiaspaudžių gamyboje naudojami metalai, minimaliai reaguojantys su sulčių komponentais. Jeigu sultis gaminsite pagal močiučių metodus (su trintuve ir marle) – vitaminų vis tiek prarasite, nes tokiu atveju į sultis pateks nemažai oro.
Kad organizmas įsisavintų medžiagas
* Sultis geriausia gerti likus 30–40 minučių iki valgio arba tarp valgių. Ypač svarbu kruopščiai laikytis šių rekomendacijų vartojant sultis iš saldžių vaisių. Jeigu išgersite saldžių sulčių po pietų, gali sustiprėti rūgimo procesai ir išsipūsti pilvas.
* Šviežiai išspaustas sultis būtina gerti iš karto. Net trumpą laiką laikant šaldytuve, sumažėja gydomosios sulčių savybės, nors skonis gali ir nepasikeisti. Išimtis – burokėlių sultys, kurios prieš vartojimą būtinai palaikomos šaldytuve.
Laura Mureikaitė