Sutrikęs virškinimas, išpūstas pilvas ir kitos sveikatos problemos gali kilti dėl žarnyne susikaupusių šlakų. Tai šalutiniai jo funkcionavimo produktai, kurie galiausiai pradeda trukdyti žarnynui normaliai dirbti savo darbą, o žarnyno šeimininkui – gerai jaustis ir gyventi visavertį gyvenimą. Todėl labai naudinga retkarčiais surengti (pasitarus su gydytoju, žinoma) generalinį žarnyno valymą.
Kokia iš to nauda?
Jeigu žarnyno valymo procedūra atliekama teisingai, po jos pajuntamas lengvumo jausmas, sumažėja kūno svoris ir pagerėja bendra savijauta. Taip pat pasitaiso apetitas ir miegas, žarnynas pradeda veikti it laikrodis – dėl virškinimo nebekyla jokių problemų.
Tačiau žarnyno valymas turi būti visiškai saugus ir maksimaliai delikatus – tai yra neteikti jokio diskomforto, jau nebekalbant apie pavojų sveikatai, – bet kartu ir veiksmingas. Dar viena svarbi sąlyga: procedūra neturi sutrikdyti įprasto gyvenimo ritmo.
Žinovai pataria pradėti valyti žarnyną jau nuo 30-ies metų, o kartais ir anksčiau – viskas priklauso nuo to, ar labai nesveikas jūsų gyvenimo būdas. Bet daryti tai būtina, kaip minėta, tik su gydytojo žinia – ypač jeigu sergate kokiomis nors lėtinėmis ligomis (antraip galite išprovokuoti jų paūmėjimą ir padaryti dar didesnę žalą organizmui).
Beje, jei manote, kad žarnyno valymas – labai brangi procedūra, esate prastai informuoti. Šią procedūrą galima atlikti ir liaudies medicinos metodais, taigi lengvai prieinamomis priemonėmis.
Valymas sėlenomis
Kadangi sėlenose itin gausu ląstelienos, jų poveikis žarnynui – tarsi vantos pirtyje. Gavusios drėgmės, sėlenos smarkiai išbrinksta (vėlgi dėl tos pačios ląstelienos, kurios mūsų žarnynas nevirškina), todėl stimuliuoja žarnyną ir gerina jo peristaltiką. Taigi tampa mechaniniu jo dirgikliu, skatinančiu išsituštinti.
Dar daugiau: sėlenos pasižymi ir tulžį varančiomis savybėmis. Tai irgi aktyvina virškinimo procesą. Sėlenos, be kita ko, absorbuoja toksinus ir šalina šlakus, mikrobų gyvybinės veiklos produktus bei maisto likučius. Nuostabiausia tai, kad sėlenos yra viena lengviausiai prieinamų priemonių: jų galima nusipirkti ne tik vaistinėje, bet ir kiekviename prekybos centre, jos nebrangios ir itin paprastos naudoti. Kaip tai daryti? Tiesiog triskart per dieną maždaug 15 minučių prieš valgį suvalgykite du šaukštus sėlenų ir gausiai užgerkite vandeniu (1–2 stiklinėmis). Ir viskas. Tiesa, nesumanykite didinti sėlenų porcijos – neverta. Šeši šaukštai per dieną yra maksimali dozė. Procedūrą būtina atlikti kasdien visą mėnesį. Ir kartoti šį mėnesinį žarnyno valymo kursą kasmet.
Bulvės, pienas ir kopūstų sunka
Žarnyno valymas ypač rekomenduotinas tiems, kas kenčia dėl užkietėjusių vidurių. Tokiomis aplinkybėmis puikiai tiks stiklinė šilto negazuoto vandens. Ją reikia išgerti iš ryto tuščiu skrandžiu, po to, kai išsivalysite dantis. Ir taip kasdien.
Dar vienas populiarus žarnyno valymo metodas – šaukštas sviesto tuščiu skrandžiu kiekvieną mielą dieną. Būtent reguliarumas yra šio metodo sėkmės garantas.
Kitas lengvas būdas – stiklinė šilto raugintų kopūstų sūrymo. Beje, irgi geriama tuščiu skrandžiu valandą prieš valgį arba iš ryto. Išvalyti žarnyną padės gėrimas, pagamintas iš pusės litro polaidžio vandens ir dviejų stiklinių vandens, kuriame mirko džiovintos slyvos (slyvas reikia užpilti vandeniu, leisti pastovėti, tada išgriebti ir gerai nuspausti). Geriamas šis skystis rytais tuščiu skrandžiu bent dvi savaites iš eilės.
Puikiausia žarnyno valymo priemonė, patikimai varanti šlakus ir toksinus, yra... bulvių sultys. Pusė stiklinės šių sulčių turi būti išgerta mažyčiais gurkšneliais per pusę paros – dvylika valandų.
Ne ką sudėtingesnis būdas išvalyti organizmą nuo šlakų ir toksinų – linų sėmenų antpilas. Sėmenų įsigysite bet kurioje vaistinėje, o reikės jų vos vieno šaukštelio per dieną. Užpilkite sėmenis viena stikline verdančio vandens, palikite 4–5 valandas nusistovėti, o paskui išgerkite prieš miegą.
Nepatikėsite, bet pienas taip pat veiksmingai valo šlakus. Tiesa, jį reikia paruošti pagal specialų receptą. Stiklinę pieno užvirinkite ir pastatykite šiltai visai parai reguliariai pamaišydami, kol taps tirštas, kaip rūgpienis. Paskui įpilkite į jį šaukštą aliejaus, gerai išmaišykite ir išgerkite prieš miegą.
Valgis su nauda
Yra maisto produktų, kurie patys savaime veiksmingai valo žarnyną ir stimuliuoja jo peristaltiką. Taip pat jie gelbsti nuo vidurių užkietėjimo, palaiko sveiką virškinamosios sistemos funkciją bei surenka toksinus ir šlakus. Iš tokių produktų patariama gaminti žarnyną valančias salotas ir virti košes.
▪ Pačiu veiksmingiausiu žarnyno šepečiu galima drąsiai vadinti salotas iš 300 g baltagūžio kopūsto, 100 g morkų, 100 g šviežių burokėlių ir 100 g salierų. Kopūstas supjaustomas labai smulkiai, visos kitos daržovės sutrinamos pačia smulkiausia trintuve. Viskas sumaišoma, apšlakstoma alyvuogių aliejumi ir valgoma be druskos. Jeigu turite bėdų dėl padidėjusio skrandžio rūgštingumo, kopūstus galite pakeisti raugintais, o burokėlius – išvirti.
▪ Dar vienos puikiai organizmą valančios salotos gaminamos iš 2 obuolių, virtų burokėlių ir skiltelės česnako. Viskas susmulkinama trintuve, pagardinama aliejumi ir valgoma.
▪ Žarnyną valančios košės receptas: pusę stiklinės avižų kruopų ir tiek pat ryžių nuplaukite, užpilkite 2,5 stiklinės vandens ir virkite, kol sutirštės. Košė valgoma be sviesto, geriausia – pusryčiams arba vakarienei, ir būtinai tris dienas iš eilės. Tokie patiekalai padeda pašalinti iš organizmo šlakus, mikrobų likučius ir susikaupusias maisto liekanas, ir kas svarbiausia – nepažeidžia žarnyno gleivinės.
Be to, tokia dieta bus labai naudinga po įvairiausių švenčių, per kurias neišvengiamai piktnaudžiaujame maistu ir alkoholiu.
SANDRA MIŠKINIENĖ