FAO skaičiuojamas maisto kainų indeksas 2017 metais sudarė vidutiniškai 174,6 punkto ir metinis vidurkis buvo didžiausias nuo 2014 metų.
Tačiau vien gruodį šis indeksas, parodantis maisto produktų krepšelio tarptautinių kainų mėnesio pokytį, sudarė 169,8 punkto ir buvo 3,3 proc. mažesnis negu lapkritį, pranešė FAO.
Indekso mėnesio smukimą „visų pirma lėmė gerokai sumažėjusios augalinių aliejų ir pieno produktų kainos“, paaiškino organizacija.
Tuo tarpu per visus 2017 metus pabrango visų kategorijų maisto produktai, išskyrus cukrų.
Labiausiai – net 31,5 proc. – per metus pakilo pieno produktų kainų indeksas.
Palyginti su 2016 metais, augalinių aliejų kainų indeksas paūgėjo 3 proc., grūdų kainos pakilo 3,2 proc., o mėsos kainos – 9 procentais.
Tuo tarpu cukraus kainos 2017 metais, palyginti su 2016-aisiais, sumažėjo vidutiniškai 11,2 proc. ir tai „didžiąja dalimi lėmė gausus derlius Brazilijoje“, paaiškino FAO.