Sulčių spaudyklose dabar jau pats darbymetis. Kai kurių soduose obelų šakos linksta nuo vaisių, kai kur obuolių mažiau. Tačiau sultims, anot spaudėjų, derliaus užtenka.
„Grožio nereikia sultims, svarbu kad būtų ekologiškas, naminis, savos sultys yra savo“, – sako Pumpėnų sulčių spaudyklos savininkė Zita Braškienė.
Kai kurie sugalvoja obuolių skonį paįvairinti.
„Moliūgai, vynuogės, mėtos, apelsinus deda. Jeigu obuolys skanus, tai skanios ir sultys, jei obuolys rūgštūs, tai sultys skanios neišeis. Nepagardins ir priedai“, – tikina Z. Braškienė.
Be atokvėpio triūsia ir sulčių spaudėjai netoli Panevėžio, Staniūnuose. Žmonės žiemai ruošia dešimtis ar net šimtus litrų sulčių. Virginijus sultis spaudė iš beveik 4 maišų obuolių. Už sulčių spaudimą vyras sumokėjo beveik 90 eurų.
„Prieš tai gal būčiau pagalvojęs daug nedaug. Bet žinai ką nuveži, ką išsispaudi, tai nėra blogai, o pinigai uždirbami“, – pasakoja Virginijus.
Sodo obuolių pūti nepalieka ir Gintautas. Jau ne pirmą kartą šį sezoną važiuoja į spaudyklą. Šįkart pavyko gauti virš 70 pakuočių sulčių po 3 litrus.
Vyras skaičiuoja, kad už sulčių spaudimą teks atseikėti apie 200 eurų. Tačiau skonis esą neprilygsta pirktinėms.
„Čia natūralu, žinom, kad čia mūsų, jeigu kokia kirmėlytė yra ir kaip sakant sava. Dar šiek tiek morkų nupirkau“, – sako Gintautas.
Nors sodininkai šiemet skundėsi, kad obuolių derlių sumenkino vėlyvosios rekordinės šalnos, vėliau kai kur praūžusi kruša, sulčių spaudėjai džiaugiasi atsigavę.
„Porą metų buvo kaip ir prastai su obuoliais, tai žmonės sulčių pasiilgę, tai taip jaučiasi toks pagyvėjimas šiais metais. Jau galėsim ir dešros dėt ant duonos šiais metais“, – teigia „Obuolių namų“ vadovas Vitalijus Pranskūnas.
Dalis sulčių spaudėjų šiemet tvirtina kainų nedidinę. Kai kur sulčių spaudimas brango maždaug 20 centų už pakuotę, bet esą tik dėl to, kad didėjo išlaidos darbuotojams išlaikyti. Vis dėlto, medikai primena, kad sultyse yra daug cukraus, tad obuolius valgyti žalius ar keptus yra daug sveikiau nei gerti sultis.
Daugiau apie tai – vaizdo įraše straipsnio pradžioje.