Sostinės turguose pastaruoju metu žmonės pradėjo mažiau pirkti kiaulienos, dažniau įsigyja paukštienos ir jautienos.
Tokius rinkos pokyčius maisto saugos specialistai aiškina pasaulyje grėsmingai plintančiu kiaulių gripu.
Tuo tarpu Pasaulinės gyvūnų sveikatos organizacijos (OIE) mokslininkų ir specialistų nuomone, duomenų, kad virusas plinta per maistą, nėra. Šį teiginį patvirtino ir Pasaulinė sveikatos organizacija.
"Norime patikinti, kad žmonės mūsų šalyje gauna saugią ir kokybišką kiaulieną ir jos produktus", - teigė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Skubios veiklos ir užkrečiamųjų ligų centro vedėjas Mindaugas Kašinskas.
Šį savaitgalį sostinės turguose tikras daržovių sėklų, jų daigų, vaismedžių sodinukų pirkimo vajus. Viename seniausių šalyje Kalvarijų turguje gausu tiek pramoniniuose medelynuose, tiek ir individualiuose soduose išaugintų įvairių vaismedžių ūglių. Obelaičių, kriaušių sodinukai kainuoja po 15-20 litų, mažiau - agrastų, serbentų krūmeliai. Maždaug po litą pardavinėjami pomidorų, agurkų daigai.
Miestiečiai į turgų ateina įsigyti ir pigesnių, ir šviežesnių pieno produktų. Tokiu būdu varškės kilogramą galima nusipirkti už 8-9 litus. Ūkininkai už du litrus šviežio pieno prašo 4 litų. Indeliuose sufasuota po 450 gramų naminė grietinė kainuoja 4,5 lito. Saldaus varškės sūris su žolelėmis kainuoja maždaug 15 litų.
Už kilogramą bulvių prašoma iki 1,7 lito, lietuviškų smulkesnių obuolių kilogramas kainuoja 1 litą, didelių - 2,5-3 litus. Bičių medaus kaina nesikeičia - jo kilogramas Kalvarijų, Halės turguose ir šį savaitgalį kainavo 16-18 litų.