„Smidrai savyje ypatingai daug turi A ir C vitamino, kalio bei magnio. Taip pat juose gausu B grupės vitaminų, kas išskirtinai yra naudinga nėščiosioms arba, tiesiog, moters ir vyro vaisingumui. Be to, šiose daržovėse yra nemažai skaidulų. Šie šparagai labai gera valo ir organizmą, kraujagysles, saugo nuo per didelio cholesterolio kiekio bei įvairių toksinių medžiagų“, – vardina pašnekovė.
Nuo įvairių ligų ir senėjimo
Į smidrus taip pat dėmesį turėtų atkreipti ir siekiantys sulieknėti. Augalinės mitybos ekspertė pasakoja, jog smidruose yra gausu ląstelienos, kuri organizme surenka nereikalingus riebalus, tad rinkdamiesi šias daržoves ne tik aprūpinsite savo kūną naudingomis medžiagomis, tačiau ir dailinsite figūros linijas.
„Smidrus naudinga valgyti ir sergantiems debetu ar turintiems aukštą kraujo spaudimą, kadangi dėl savo savybių, šie organizme taip pat padeda pašalinti ir cukrų, o dėl šparaguose esančių B grupės vitaminų, naudinga ir žmonėms, su aukštu kraujospūdžiu. Be to, šparagai turi savybę skatinti šlapimo susidarymą inkstuose, kitaip tariant, jie šalina vandenį iš organizmo. Tai ypatingai aktualu tiems, kuriuos kamuoja tinimas ir inkstų problemos.
Smidrus taip pat galima laikyti puikiais antioksidantais, kurie stabdo senėjimą ir padeda organizmo ląstelėms greičiau atsinaujinti. Šios daržovės, kaip minėjau, naudingos ne tik širdies, tačiau ir smegenų veiklai, bei su jų pagalba daugiau maistinių medžiagų patenka į atokiausias mūsų organizmo vietas“, – kalba Gintarė Jonaitytė.
Koks gaminimas tinkamiausias
Svarbu įsidėmėti, jog smidrai itin greitai genda. Juos būtina laikyti ypatingai šaltai ir suvartoti per daugiausiai vieną ar dvi dienas, o tinkamiausias variantas – nusipirkus suvalgyti tą pačią dieną.
„Geriausia juos valgyti žalius, pavyzdžiui, smulkiai susipjausčiusi pasidaryti salotas su pomidorais, agurkais, įvairiais riešutais, citrinų sulčių šlakeliu ir turėsite sotų bei sveiką patiekalą. Smidrai yra dviejų rūšių – baltieji ir žalieji, pastaruosiuose yra daugiau chlorofilo, mūsų sveikatai naudingos geležies.
Jei nesinori šparagų valgyti žalių, rekomenduočiau juos ruošti garuose arba trumpai paverdant – iki 4 min. Tokiu būdu daržovė nepraranda tiek daug maistinių medžiagų. Kepti smidrų nepatarčiau, kadangi jie labai traukia riebalus, taip pat gaminasi koncerogeninės medžiagos, o jei norisi pagaminti traškesnius šparagus, pakepkite juos trumpai orkaitėje“, – patarimais dalinasi specialistė.