Li šeimai priklausantis restoranas Pekine, slepia pačias subtiliausias Kinijos tradicijas - receptus, kuriuos Li prosenelis, atsakingas už imperatoriaus namų reikalus, išsaugojo griūvant Qing dinastijai. „ Mano žmonos Li Zijia prosenelis, rūmuose užėmė aukštas pareigas, jis buvo atsakingas už imperatoriaus ir jo šeimos garderobą ir maistą, už sezono ritualus ir kitus renginius“, - pasakoja Li Aiyin vyras, Efe Wang Shangyi.
Ji yra viena iš keturių proanūkių, kurie išlaikė šeimos verslą ir tradicijas, per dešimtmečius užmirštas jų kukliuose namuose „hutong“ (karališkoji gatvė). Li prosenelis dirbo net dviems imperatoriams bei per audringą, imperatorės našlės Cixi karaliavimą, kurį, priešingai nei dabartinė komunistų valdžia, pristatanti imperatorienę kaip moterį be jokių skrupulų, šeima prisimena su pagarba.
Li Aiyin, imperatoriaus virtuvės šefo anūkė ir jos vyras Wang Shangyi savo restorane (EFE nuotr.)
Po imperatorių valdžios žlugimo, 1911 metais, Li Zijia, „Uždraustame Mieste“ pasiliko iki 1923 metų gaisro, kuris privertė palikti miestą, su savimi jis pasiėmė ir garsiuosius imperatoriškų patiekalų receptus ir apsigyveno Yang Fang, 11 numeriu pažymėtame name prie ežero.
„Šiame restorane gaminamo maisto receptai siekia imperatorių laikus, mes stengiamės išsaugoti šias tradicijas“, tik be to, dar laikomės ir sveikos mitybos principų, taip pat gaminame visų mėgstamus Pekino patiekalus, o meniu kainos svyruoja nuo 26 eurų žmogui. Šioje virtuvėje nėra chemikalų ir taip kinų maisto gamyboje paplitusio mononatrio glutamato; Li šeima pati užsiaugina ryžius ir kitus grūdus, kurių auginimo paslaptis juos išmokė tėvai.
Li ir Wang yra dar ir tradicinės kinų medicinos gydytojai. Moteris restorane prižiūri visą maisto gaminimo procesą, kaip minkoma tešla makaronams ir koldūnams, kaip kepamos geldelės su vynuogių lapais, krevetės su salierais, gaminamas sojos sūris iš pupelių, kopūstai su garstyčiomis, varlių troškinys su kiaušiniais ir kiti patiekalai.
Li ir jos padėjėjų paslaptis yra padažai, kuriuos jie gamina patys ir vėliau pristato į virtuvę. Restorane nebegaminami tokie patiekalai, kuriems pagaminti reikalingi tokie ingredientai kaip lokio letena, ryklio pelekai arba anksčiau gaminta „drakono“,turbūt taip vadinamo driežo, sriuba. Restorano savininkai pasakoja, kad reikia prisiminti, kad imperatoriai Qing buvo kilę iš Madžiūrijos, kur buvo valgomi įvairiausi gyvūnai. Dėl gana atšiaurių sąlygų Mandžiūrija labai ilgą laiką buvo primityvų gyvenimą gyvenusių tautų teritorija. Tos tautos vertėsi medžiokle, žvejyba ir gamtos gėrybių rinkimu.
Taip pat jau pasimiršo laikai, kai Li Shanlin turėjo netgi slėpti savo talentą ir kilmę, nes per 1966 - 1976 Kultūrinę revoliuciją, bet kokia detalė apie kilmės šaknis (visa šeima yra kilusi iš Mandžurijos), galėjo kainuoti gyvybę. „Mano tėvas tuomet sakydavo, kad gaminti išmoko gyvendamas su pačiais vargingiausiais, kai reikėdavo tiesiog išgyventi“, - pasakoja Li. „Mūsų restorano patiekalai, nėra skirti imperatoriams, jie paprastesni, ne tie patys, kuriuos patiekdavo imperatorienei Cixi, šie skirti visiems ir turtingiems ir vargšams“, - priduria restorano savininkė.
Kai viena iš jos seserų, Lili, 1948 metais laimėjo televizijos laidos maisto gaminimo konkursą, šis slaptas verslas ėmė populiarėti ir įgijo gerą vardą. Čia lankėsi magnatas John Rockefeller, dabartinis aukščiausias Partijos patarėjas Jia Qinglin, ambasadoriai, tarnautojai, garsių firmų savininkai ir kiti žinomi žmonės. Tradicija išliks ir bus tęsiama, Li dukros ir anūkai paveldėjo šeimyninį talentą, o jos broliai jau seniai atidarę prabangius restoranus Pekine, Šanchajuje, Tokijuje ar Melburne.