Žarnyno infekcijos – užkrečiamosios žarnyno ligos, kurias sukelia įvairūs ligų sukėlėjai. Šiomis ligomis sergama visais metų laikais. Infekcijos sukėlėjais dažniausiai užsikrečiama per vandenį, maistą ar per nešvarias rankas šioms patekus į žmogaus organizmą.
„Lietuvoje žarnyno infekcijomis žmonės serga ištisus metus, tačiau kai kurios iš jų pasižymi ir tam tikru sezoniškumu. Virusinių žarnyno infekcijų atvejų dažniau pasitaiko žiemos-pavasario sezonais, bakterinių – šiltuoju metų laiku, kadangi susidaro palankios sąlygos bakterijoms daugintis“, – paaiškina NVSC vyriausioji specialistė Aušra Bartulienė.
NVSC statistika rodo, kad šiemet gegužės mėnesį fiksuota 270 rotavirusų sukelto enterito atvejų, 64 norovirusų veiksnio sukelto ūminio gastroenterito atvejai, dar 204 virusų sukeltų nepatikslintų žarnyno infekcijų atvejų.
Skrandžio gripo simptomai
Dažniausiai žarnyno virusines ligas sukelia įvairūs virusai – norovirusai, rotavirusai, taip pat bakterijos – salmonelės, kampilobakterijos, jersinijos ir panašiai. Ligų sukėlėjais gali būti ir parazitai – askaridės, lamblijos ir kiti.
Žarnyno infekcinės ligos gali pasireikšti štai šiais simptomais:
– pykinimu;
– vėmimu;
– viduriavimu;
– karščiavimu;
– pilvo ir galvos skausmais.
„Pajutus pirmuosius užkrečiamosios ligos požymius: pykinimą, vėmimą, viduriavimą, pilvo skausmus, karščiavimą, būtina kreiptis į savo šeimos gydytoją“, – paaiškina specialistė.
Ypatingai saugoti savo sveikatą būtina šiltuoju metų sezonu, kadangi šiuo metu yra pastebimas žarnyno infekcijų atvejų padidėjimas. Šiomis ligomis serga gerokai daugiau žmonių nei metų pradžioje.
Kaip nesusirgti žarnyno ligomis?
A. Bartulienė teigia, kad kruopšti rankų higiena, patalpų valymas, vėdinimas, tinkamas maisto laikymas ir ruošimas yra pagrindinės priemonės, padedančios apsisaugoti nuo žarnyno infekcijų.
Specialistė taip pat primena svarbiausias saugaus maisto laikymo ir ruošimo taisykles:
– visada plaukite rankas prieš maisto gaminimą ir valgį;
– Nepamirškite nusiplauti rankų po žalios mėsos tvarkymo ar sąlyčio su žaliais kiaušiniais, taip pat po kontakto su naminiais gyvūnais, po pakalbio telefonu ar pasinaudojus tualetu;
– Kuo dažniau plaukite, valykite virtuvės stalo, pjaustymo lentelių paviršius bei įrankius;
– Dažnai keiskite indų plovimo kempinėles;
– Vartokite tik šviežius produktus (ypač mėsą, kiaušinius);
– Nupirkę maistą kuo greičiau padėkite į šaldytuvą. Vykdami į iškylas gamtoje, pasirūpinkite šaltkrepšiais;
– Gerai išvirkite ar iškepkite mėsą, paukštieną, kiaušinius, žuvį. Bakterijos žūva aukštoje temperatūroje, ruošdami mėsą, naudokite maisto termometrą;
– Paruoštą ar nesuvalgytą maistą šaldytuve laikykite taip, kad jis nesiliestų su žalia mėsa;
– Nevalgykite neplautų vaisių, uogų ir daržovių. Iškylaudami gamtoje venkite greitai gendančių maisto produktų: pieno, mėsos, žuvų, kulinarijos gaminių, daržovių mišrainių su majonezu, tortų.